Egy percig sem vitatom, hogy ez egy elég puritán (ha szabad ilyet írni süteményre) desszert, alapvetően pénztárcabarát és azt hiszem az életmódváltók körében is megtalálhatóak a hozzávalók a konyhaszekrényben / spájzban.
Az eredeti recept ide kattintva olvasható.
Hozzávalók:
110 gramm teljes kiőrlésű, cukormentes háztartási keksz (Detki kekszet használtam, az új receptúra alapján gyártottat)
40 gramm csokoládé ízű pudingpor
450 ml tehéntej (1,5%-os, azt gondolom készíthető növényi tejjel is) – összesen
450 ml víz – összesen
40+10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
60 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara
Szóráshoz holland kakaópor vagy karobpor, esetleg őrölt fahéj
Elkészítése: a 300 ml víz és 300 ml tej keverékét feltettem főni, majd hozzákevertem csomómentesen a tönkölydarát és addig főztem, míg a megfelelő sűrűséget el nem érte a tejbegríz (ez nálam inkább szilárdabb, mintsem folyósabb állagú). Hozzáadtam 40 gramm édesítőszert. Közben a maradék 150 ml tej és 150 ml víz keverékkel és a 10 gramm édesítőszerrel megfőztem a csokoládé ízű pudingot is.
A tepsim (30×18-as) aljába a tejbegríz felét öntöttem, majd erre következett egy sor, szorosan lerakott háztartási keksz, majd a maradék tejbegríz. Egy utolsó sor háztartási keksz következett, majd az egész pudingot rácsorgattam és óvatosan elsimítottam.
Fóliával érdemes lefedni, hogy a puding ne „bőrösödjön” meg a tetején, majd mikor kihűlt még pár órára hűtőbe tenni, hiszen hidegen vágható szépen és akkor a legfinomabb is.
Ízlés szerint lehet kakaóporral, karobporral vagy őrölt fahéjjal is meghinteni. Tejszínhabbal tálalni.
Tápanyagértékek: a kész süteményem súlya 1041 gramm lett, ebben 1001 kcal, 37 gramm fehérje, 19 gramm zsír és 166 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is).
Jó étvágyat!