Frank Júlia Süssünk, süssünk valamit! című könyve került minap a kezeim közé nagy szerencsémre, ugyanis császárkuglóf receptje nagyon megtetszett. Olvasva az övét, találtam ki a saját verziómat, köszönet Neki érte!
Még mielőtt a receptre térnék: egy nagyon könnyű, szellős bélzete lett a kuglófnak, annak ellenére, hogy zömében teljes kiőrlésű lisztet használtam. Ezt az omlós belsőt, pedig egy roppanós külső borította. A kuglófon megszilárdult étcsokoládé, ahogy szétroppant a szánkban… pedig „hab a tortán”, ahogy mondani szokás! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
175 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
75 gramm finomliszt
5 gramm búzasikér
20 gramm 25%-os zsírtartalmú margarin (csészés, nem sütő)
25 gramm friss élesztő
40 gramm legalább 70%-os étcsokoládé vagy édesítőszerrel édesített
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
Csipet só
2 darab tojássárgája (nekem 36 gramm)
250 gramm natúr gesztenye (én fagyasztottat használtam)
Kb. 200 ml langyos víz
Opcionális: 40 gramm csokoládé a tetejére
Elkészítése: a liszteket, a sikérrel, csipet sóval és az édesítőszerrel alaposan elkevertem robotgépem üstjébe, majd erre morzsoltam az élesztőt, a gesztenyét, illetve a margarint és a tojások sárgáját. Elindítottam a gépemet, míg dolgozott, közben lereszeltem a 40 gramm csokoládét, amit dolgom végeztével a többi hozzávalóhoz adtam. Lassan adagoltam a vizet. Ennek mennyisége a lisztek és a gesztenye márkájától és minőségétől minimálisan változhat!
Körülbelül 15 perc alapos dagasztás után, szorosan lefedtem és 45 percet hagytam pihenni.
Miután megkelt, átgyúrtam és a kuglófformámba helyeztem. Ismét lefedtem és újabb 15 percet pihentettem. Közben előmelegítettem a sütőt.
Negyedóra múlva, betoltam a sütőbe és magas hőfokon, 30 perc alatt készre sütöttem. Érdemes tűpróbát végezni, hiszen ez az idő a sütő teljesítményétől rövidülhet, hosszabbodhat.
Megvártam míg kihűlt, és vízgőz felett megolvasztottam 40 gramm, szintén 70%-os étcsokoládét, amit egy kanál segítségével rácsorgattam. Mennyei volt az illata és az íze is!
Tápanyagértékek: a kész kuglófom súlya (olvasztott csoki nélkül a tetején) 852 gramm, ebben 1737 kcal, 50,9 gramm fehérje, 41 gramm zsír és 277,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 274,9 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!