Főzelékek Vegán receptek

Cukkinifőzelék „mentesen”

DSCF8364

Már van egy cukkinifőzelék-recept fent a blogon, de az egy glutén-, és tejalapú változat. Azzal sincs semmi gond –mondom én, szubjektív-, csupán Tomikánk ételallergiája miatt abból Ő nem ehet.

https://finomatmaskepp.cafeblog.hu/2017/07/31/olcso-es-joizu-kremes-cukkinifozelek/

Korábban már írtam arról, hogy bár szerencsére nincs gluténérzékeny a családban, de szeretném kicsit visszaszorítani a fogyasztását. Többször végig gondoltam a napi étkezéseinket, és minden egyes alkalommal fogyasztottunk glutént. Ismételten csak saját vélemény, de azt gondolom érdemes az étkezés terén az aranyközéputat megtalálni a lehető legtöbb élelmiszerrel kapcsolatban. Így született meg tehát ez a cukkinifőzelék kicsiny konyhánkban. Nagy boldogság volt, hogy a családom szívesen ette, még a kisebbik is szívesen kanalazott belőle néhányat.

Természetesen glutén tartalmú liszttel is el lehet készíteni, ha csak az állati eredetű tejmentesség fontos, az ételt fogyasztónak.

Hozzávalók:

10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)

1 fej vöröshagyma (nálam 90 gramm pucoltan)

800 gramm tisztított cukkini

200 gramm növényi joghurt (nálam szója)

80 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt

víz

Fűszerek: ¼ teáskanál fekete bors, 1 evőkanál petrezselyem, 15 gramm só, 5 gramm négyszeres erejű édesítőszer, 25 gramm fokhagymakrém

Elkészítése: a vöröshagymát apró kockákra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. Rátettem a szintén kockákra vágott (természetesen megtisztított) cukkiniket, és felengedtem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Igazán nem kell sok folyadék, mert a cukkini is ereszt ki magából bőven.

Miután teljesen puhára főtt, egy botmixer segítségével pürésítettem.

Visszatettem főni, s közben kikevertem a növényi joghurtot a rizsliszttel. Hozzámertem a forró főzelékalapból, majd mikor teljesen csomómentesre kevertem hozzáöntöttem a többi krémes cukkinihez. Még egy utolsót hagytam forrni, miközben kevergettem, végül pedig befűszereztem.

Aki ehet tojást, annak javaslom feltétnek a tojást, vagy esetleg szintén tej-, tojásmentes feltét egy jól kiválasztott grill kolbász/virsli. De ha vendégünk az asztalnál vegán, akkor növényi fasírttal, de akár egy szelet kenyérrel is finom.

Melegen tálaltam.

DSCF8366


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész főzelékem súlya 1753 gramm lett, ebben nekem 694 kalória, 28 gramm fehérje, 20 gramm zsír és 105 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 95 gramm) lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: