Már van egy cukkinifőzelék-recept fent a blogon, de az egy glutén-, és tejalapú változat. Azzal sincs semmi gond –mondom én, szubjektív-, csupán Tomikánk ételallergiája miatt abból Ő nem ehet.
https://finomatmaskepp.cafeblog.hu/2017/07/31/olcso-es-joizu-kremes-cukkinifozelek/
Korábban már írtam arról, hogy bár szerencsére nincs gluténérzékeny a családban, de szeretném kicsit visszaszorítani a fogyasztását. Többször végig gondoltam a napi étkezéseinket, és minden egyes alkalommal fogyasztottunk glutént. Ismételten csak saját vélemény, de azt gondolom érdemes az étkezés terén az aranyközéputat megtalálni a lehető legtöbb élelmiszerrel kapcsolatban. Így született meg tehát ez a cukkinifőzelék kicsiny konyhánkban. Nagy boldogság volt, hogy a családom szívesen ette, még a kisebbik is szívesen kanalazott belőle néhányat.
Természetesen glutén tartalmú liszttel is el lehet készíteni, ha csak az állati eredetű tejmentesség fontos, az ételt fogyasztónak.
Hozzávalók:
10 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
1 fej vöröshagyma (nálam 90 gramm pucoltan)
800 gramm tisztított cukkini
200 gramm növényi joghurt (nálam szója)
80 gramm teljes kiőrlésű barna rizsliszt
víz
Fűszerek: ¼ teáskanál fekete bors, 1 evőkanál petrezselyem, 15 gramm só, 5 gramm négyszeres erejű édesítőszer, 25 gramm fokhagymakrém
Elkészítése: a vöröshagymát apró kockákra vágtam és az olajon üvegesre pároltam. Rátettem a szintén kockákra vágott (természetesen megtisztított) cukkiniket, és felengedtem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Igazán nem kell sok folyadék, mert a cukkini is ereszt ki magából bőven.
Miután teljesen puhára főtt, egy botmixer segítségével pürésítettem.
Visszatettem főni, s közben kikevertem a növényi joghurtot a rizsliszttel. Hozzámertem a forró főzelékalapból, majd mikor teljesen csomómentesre kevertem hozzáöntöttem a többi krémes cukkinihez. Még egy utolsót hagytam forrni, miközben kevergettem, végül pedig befűszereztem.
Aki ehet tojást, annak javaslom feltétnek a tojást, vagy esetleg szintén tej-, tojásmentes feltét egy jól kiválasztott grill kolbász/virsli. De ha vendégünk az asztalnál vegán, akkor növényi fasírttal, de akár egy szelet kenyérrel is finom.
Melegen tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész főzelékem súlya 1753 gramm lett, ebben nekem 694 kalória, 28 gramm fehérje, 20 gramm zsír és 105 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 95 gramm) lett.