kardamom_india_ajándéka_finomat_másképp
Fűszerek

Kardamom, India ajándéka

Érdekességek

  • Indiában őshonos növény, elállítása már az ókorban elkezdődött, ősi szanszkrit szövegekben is feltűnt már a neve.
  • Az ókori görög orvosok már terápiás jelleggel is felírták betegeiknek gyomorbántalmak esetén.
  • Az ókori Rómában a kardamom-kereskedelem igazi luxusüzletágnak számított.
  • Lakásban is termeszthető, viszont igényli a tápanyagban gazdag talajt, a meleget és a párás légkört.
  • A kardamom a világon a harmadik legdrágább fűszer! S hogy melyik kettő előzi meg? Talán nem meglepő, de a vanília és a sáfrány!
  • Fekete és zöld kardamom létezik, a zöld íze markánsabb/intenzívebb, míg a feketéé lágyabb.
  • A fűszerek királynőjeként is nevezik!
  • Bár Indiábából származik, mégis Guatemala a legnagyobb exportőr kardamom tekintetében. 2016-os adatok alapján éves szinten kicsivel több, mint 35 tonna kardamomot köszönhetünk nekik.
  • Illóolaj tartalma megfelelő tárolás mellett, akár 8% is lehet!

Ételek, amikhez érdemes belőle felhasználni

  • mézeskalácshoz
  • marcipánhoz
  • italokhoz (szeszes italokhoz is, például ginhez) - kávéhoz, teához
  • körethez, például basmati rizshez keverve
  • jól párosul baromfi-, és vörös húsokhoz
  • lencsés ételekhez
  • narancshoz
  • jól kombinálható szerecsendióval és fahájjal is

 

 

A népgyógyászatban

  • étvágygerjesztő
  • gyomorerősítő
  • rossz lehelet ellen és a száj egészségének védelmében
  • a zöld kardamomnak, légzőrendszerre gyakorolt pozitív hatást is tulajdonítanak
  • a fekete kardamom rendszeres fogyasztását javasolják a stroke megelőzésképpen is. Úgy vélik, hatékony a vérrög képződés ellen.

A sorozat további cikkei elérhetőek ide kattintva!

Felhasznált irodalom

Romváry Vilmos - Fűszerek könyve

További itt, itt és itt.

Képek forrásai a képekre kattintva elérhetőek. Köszönet értük a pixabay.com fotósainak.

Hírlevél

Gyere, tarts velem hírleveleimben is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy