lángos_teljes_kiőrlésű_liszttel_finomat_másképp
Húsmentes ételek

„Lángos, a nyár íze” – nálunk télen is menő!

DSCF9442

Bevezető

Ha magyar vagy, a lángos (ejtsd: LAHN-gauche) a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne.”                         Ligaya Mishan, New York Times

Valóban, kár lenne kihagyni. Olyan emberrel még nem is találkoztam, aki ne szerette volna a lángost. Igaz, pont a Balaton mellett láttam már –számomra- elképesztő lángos variációkat, például ketchuppal megkenve és sajttal szórva, de ahogy szokás mondani: kinek a pap, kinek a papné!

A wikipedia szerint régen az asszonyok a kenyerek sütése mellett/közben a kemence elülső részében sütötték meg a lángosokat és rendszerint reggelire fogyasztották sósan és édesen egyaránt.

Az én verzióm a jól megszokott, ám számunkra megunhatatlan fokhagymával „megsimogatott”, tejföllel megkent és sajttal megszórt változata készült el. A lent olvasható tésztánál egyszerűbb nincsen –vagy még nem találkoztam vele-.

Hozzávalók

380 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

15 gramm friss élesztő (ha levegősebb tésztát szeretnél 30-35 gramm)

13 gramm só

10 gramm búzasikér (állagjavítás miatt, egyébként elhagyható, csak tömörebb szerkezetű tésztát fogunk kapni)

körülbelül 200 ml langyos víz (ez a lisztek minősége és márkája függvényében változhat)

napraforgóolaj

Elkészítése

mindegyik lisztet a sikérrel kimértem, hozzámorzsoltam az élesztőt, majd a tál másik felébe –hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel- a sót is hozzáadtam. Folyamatosan adagoltam gyúrás közben a vizet, amíg egy lágyabb, ám a tál falától szépen elvált tésztát nem kaptam. Pár csepp olajjal vékonyan megkentem, majd szorosan lefedve egy órát kelesztettem melegebb helyen.

Mikor duplájára kelt, nyolc egyenlő adagra porcióztam. Mióta teljes kiőrlésű búzalisztből készítem, nem tudom kézzel nyújtani/húzni –míg ez még annak idején finom-, illetve rétesliszt felhasználása mellett ment-, így sodrófával nyújtom kerek alakúra.

Forró olajban mind a két oldalát megsütöttem. Nekem összesen 70 ml olajat vettek fel a lángosok a sütés során.


Hozzávetőleges tápanyagértékek

sütés után az összes lángosom súlya –feltét nélkül- 702 gramm lett, ebben 2024 kalória, 58,7 gramm fehérje, 74,2 gramm zsír és 260,8 gramm (a szénhidrát diéta szabályai szerint számolva 259,5 gramm) szénhidrát lett benne.

Hasonló, túró(s) lángost már készítettem, receptje, ide kattintva érhető el!

lángos
lángos

Jó étvágyat!