Muffinok Sütemények

10 perces muffin variációk

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

giphy 2

Az alábbi recept alapját Honfi Bernadett dietetikustól volt szerencsém megtanulni és örökké hálás leszek Neki érte. Alapvetően „mikrós” muffin a lenti, azonban én az utóbbi időkben sütőben szoktam sütni. Nem viccelek, 5 perc munkával és 5 perc sütéssel jár, rengeteg verziót elém (is) tárt Bernadett.

Azért írtam, hogy alaprecept, mert ez a nagyszerű dietetikus Hölgy minden nebulójára rábízza, hogy milyen lisztet használjon (persze gyors felszívódású, fehér liszteket kerüljük, amennyire csak lehet!): teljes kiőrlésű, maglisztek (mondjuk lenmagból) vagy éppen zabpehely! Mindegy!

Mindegyikkel működni fog, persze az állaga változhat (így a folyadék mennyisége is!). Lentebb az én, bevált liszt kombinációimat írom le. Olyannyira figyeltem a lisztekre, hogy ebben most, hozzám képest igen meglepő módon egyáltalán nem fog fehér lisztet tartalmazni (hiszen a lisztek összes mennyiségét tekintve, 30%-ban fehér lisztekkel szoktam dolgozni). A sütőpor mennyisége 6 gramm lenne, én ezt a felére csökkentettem, mert nagyon könnyen kiérzem az ízét sütés után, és „szúrós” utóíze volt nekem.

A variációknak csak a képzelet szab(hat) határt, hármat mutatok be, szuper ízük van, egészségesebbek, gyerekek által is tesztelve!

Megjegyzés: kérem, senki se számítson ez cukrászdai élményre, hiszen a hozzáadott zsírt nagyjából az 1 darab tojás jelenti (szerencsére!)

Proteines muffin

 

Hozzávalók:

75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

15 gramm bambuszrost liszt (az állagjavítás miatt használom, fel nem szívódó rost, valamint rost lévén lassít az összes többi szénhidrát felszívódásán)

10 gramm zabkorpa (szintén Bernadett hatására, rendszeresen használt alapanyag a konyhánkban)

5 gramm búzasikér (szintén állagjavítóként használom, búzafehérje)

3 gramm sütőpor

1 darab tojás

1 csipet só

25 gramm protein (nálunk Protein Buzz 100%-os vaníliás ízesítésű)

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer (vagy bármilyen egyéb, amit használni szoktunk)

120 ml víz

Elkészítése: minden alapanyagot kimértem egy tálba, összekevertem. A proteines változat szerintem jobb, ha folyósabb/híg állagú, mert a protein rengeteg vizet képes felszívni, ezért ez a muffin könnyen ki tud száradni! Ezt elkészítettem mikrohullámú sütőben is, 750 watton körülbelül három és fél perc alatt megsült.

muffin 4

muffin 5

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész muffinjaim súlya 247 gramm lett, ebben 528 kalória, 40 gramm fehérje, 10 gramm zsír és 58 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 50 gramm) lett benne nekem.


Karobos – kókuszos muffin

 

Hozzávalók:

75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

15 gramm bambuszrost liszt

10 gramm zabkorpa

5 gramm búzasikér

3 gramm sütőpor

1 darab tojás

1 csipet só

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

10 gramm karobpor (hogy mi az a karob ide kattintva olvasható, használható helyette holland kakaópor is, de akkor magasabb lesz a zsírtartalom)

20 gramm kókuszreszelék

120 ml víz

Elkészítése: ugyanúgy, mint ahogy fentebb leírtam. Ezt már (légkeveréses) sütőben sütöttem, 200°C-on 5 perc alatt készre sültek. Ez az idő, a sütő teljesítményétől függően csökkenhet vagy nőhet is.

muffin 6

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész súlyuk összesen 280 gramm lett, ebben 591 kalória, 23 gramm fehérje, 22 gramm zsír és 89 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 76 gramm) lett benne nekem.


Mákos – tökmagos muffin

 

Hozzávalók:

75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

15 gramm bambuszrost liszt

10 gramm zabkorpa

5 gramm búzasikér

3 gramm sütőpor

1 darab tojás

1 csipet só

10 gramm négyszeres erejű édesítőszer

10 gramm darált (természetesen cukrozatlan!) mák

20 gramm tökmag (pucolt súly)

120 ml víz

Elkészítése: természetesen ennek az elkészítése is megegyezik az előző kettőével. Annyi különbséggel, hogy a tökmagot alaposan megpirítottam. Szintén légkeveréses sütőben sütöttem meg őket, 200°C-on 5 perc alatt.

muffin 7

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a megsült súlyuk 270 gramm lett, ebben 580 kalória, 26 gramm fehérje, 23 gramm zsír és 66 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 59 gramm) lett benne nekem.


Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: