Bevezető – Jeruzsálemi kalács, babka
Nagyon szerettem készíteni, fogyasztani belőle annál is inkább, bár nem tagadom kerekedett a szemem amikor az ebédemhez vittem fel a Kalóriabázison. Figyelem! Ez a finomság, nem alakbarát ebben a formában! De kérlek tarts velem, csak ne felejts el utána egy hatalmasat sétálni, vagy egy jót tornázni!
De mit tudhatunk erről a megjelenésű és ízű pékáruról?
Származási helye Lengyelország, de –askenázi– zsidó származású fonott kalácsról van szó. Számtalan édes töltelékkel készíthető: csokoládés-, fahéjas-, almás verzió is létezik. Tetejét meleg cukorsziruppal szokták meglocsolni. Tésztája élesztős, mindig csavarva sütik. New Yorkban Krantz tortaként ismerik. Az amerikai változatban sokszor morzsás tetővel vagy mákkal szórva is készítik. – írja a wikipedia.
Én a cukorszirupot kihagytam, viszont a fiúknak enyhén felmelegített, éppen langyos mézzel meglocsoltam. Az én kalácsomból kimaradt a tojás, hogy nagyobbikunk is ehessen belőle, de alapvetően igényelne a tésztája.
Lássuk az én -rendhagyó- mascarpone krémes változatom hogyan készült:
Hozzávalók
380 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
20 gramm friss élesztő
1 csipet só
80 gramm margarin ∼ nálam 40%-os zsírtartalmú
összesen 45 gramm négyszeres erejű édesítőszer
1 narancs reszelt héja -opcionális-
230 ml tej ∼ nálam 1,5%-os zsírtartalmú
250 gramm mascarpone ∼ ha választhatunk akkor light legyen
20 gramm holland kakaópor
török mogyoró a szóráshoz ∼ nekem 25 gramm összesen
Elkészítése
kimértem a liszteket robotgépem üstjébe -természetesen kézzel gyúrva is fantasztikusan finom lesz-, majd a tálam egyik felébe morzsoltam a friss élesztőt, a másik felébe tettem az egy csipet sót. Megszórtam 25 gramm édesítőszerrel és elkezdtem a dagasztást. Miközben dolgozott a gép, hozzáadtam a margarint, majd miután eldolgozásra került a zsiradék folyamatosan adagoltam a langyos tejet. Majd rászórtam a lereszelt narancshéjat.
Érdemes apránként hozzáadni a folyadékot, hiszen a folyadék mennyiség változhat a lisztek minőségétől/márkájától.
Nagyjából 8-10 perc dagasztás után szépen elvált az edényem falától a tészta. Egy puha, de nem ragadós tésztát kaptam. Lefedtem és duplájára kelesztettem. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, nagyban függ a helyiség hőmérsékletétől is.
Míg kelt a tészta kikanalaztam a mascarpone krémet, rámértem a kakaóport és 20 gramm édesítőszert. Nagyon alaposan elkevertem. Ha van segítségül kézi mixerünk, ekkor jól jöhet a precíz munkát segítve. Miután felemelkedett a tészta enyhén lisztezett felületre borítottam. Téglalap alakúra nyújtottam és rákanalaztam a kikevert kakaós krémet. Egyenletesen eligazítottam rajta és feltekertem. Nem túl lazán, nem túl szorosan. Ekkor kapcsoltam be a sütőt 180°C-ra, alsó-felső+légkeverés funkcióra.
A feltekert tésztát félbevágtam és el kezdtem csavarni. Meglátásom szerint érdemes ezt úgy tenni, hogy csak az egyik végét vágjuk végig teljesen, s mikor felcsavartuk, akkor a másikat is, s majd ott is csavarva rajta egyet-kettőt készen is van a jellegzetes babka forma.
A török mogyorót mielőtt rászórnánk a süteményre mindenképpen pirítsuk meg. Pompás illat fog szállni a lakásban! Majd konyharuhára borítva dörzsöljük le a héját amennyire csak tudjuk. Szórjuk meg a süteményt.
Eddigre nekem felmelegedett a sütő -igen lassan tudok pepecselni, szóval minden bizonnyal eddigre már a Tiétek is fel fog melegedni a kellő hőfokra- és már toltam is be sülni. Nekem 30 perc alatt gyönyörű barna lett.
Ahogy fentebb írtam, a fiúk langyos mézzel kapták.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész süteményem sült súlya 910 gramm lett, ebben nekem 2937 kalória, 73 gramm fehérje, 163 gramm zsír és 275 gramm szénporát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 266 gramm) lett.
Jó étvágyat!