Fonat mákszórással

Fonat mákszórással
makszoras_kalacs_cukormentes pinit View Gallery 2 photos

Bevezető – Fonat mákszórással

Szerintem ez egy kifejezetten szemrevaló pékárú, bár el kell ismerjem, hogy kissé időigényes az elkészítése. Daráltalan mákkal szórtam meg a tetejüket, azonban ezt bátran lecserélhetjük bármi egyébre, legyen szó:

  • lenmagról,
  • durvára vágott dióról
  • szezámmagról
  • chia magról vagy akár
  • ezek keverékéről.

Bár került édesítőszer a tésztájába, nem sok, így nem is olyan édes, mint mondjuk egy klasszikus kalácstészta. Nekem simán lecsúszott lekvárral és felvágottal is.

A lisztarányok

Ahogy újabban megszokhattátok tőlem, a szénhidrátdiétában előírt 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér liszt arányait megfordítottam.

Akik most járnak itt először: ennek oka, hogy egy autoimmun betegséggel élek együtt, mely a durva rostok huzamosabb fogyasztására gyulladást okoz a bélrendszeremben. Ez a lángoló időszak képes annyira ledönteni a lábamról, hogy szinte gondolkodás nélkül elengedtem (és vállaltam be, egy II típusú cukorbetegség hamarabbi kialakulásának kockázatát) a zömében teljes kiőrlésű búzaliszt fogyasztását. Cserébe igyekszem magasabb fehérjebevitellel tervezni a napi étkezéseimet, illetve rendszeres mozgással javítani/korrigálni az inzulintermelésemet.

Ez nem követendő példa! A recept működik 70% teljes kiőrlésű búzaliszttel és 30% egyéb, fehér liszttel is, maximum kicsivel több folyadék szükséges a megfelelő állagú tészta eléréséhez!

pexels deneen lt 1058401
Photo by Deneen (kattintható)

Édesítőszer

Korábban négyszeres erejű édesítőszereket használtam, majd egy ideig csak xilitet vásároltam, azonban újabban kísérletezek a xilit plusz elnevezésű édesítővel is. Ez utóbbi került most ebbe a tésztába is. a xilit plusz 99% xilit és 1% szukralóz. Tudom, hogy sokan tartózkodnak a mesterséges édesítőszerektől és nekem nem tisztem megítélni mások étkezési szokásait. Természetesen bármilyen egyéb édesítővel fog működni a recept, az adott édesítő tulajdonságait figyelembe véve. Gondolok itt arra például

  • hogy az eritrit 160°C-os sütési hőmérséklet felett veszít édesítő erejéből
  • csak steviát használva érdemes kevesebbet a tésztába tenni, ugyanis a stevia akár 300x édesebb is lehet a cukornál, ráadásul a hő sincs semmilyen hatással édesítőerejére
  • a négyszeres erejű édesítőszerek természetesen 4x édesebbek a cukornál, azonban ezeknek is nagyobb részét az eritrit adja, mely esetében életbe léphet az első pont

Amennyiben xilit tartalmú édesítőt használunk, nagyon fontos, hogy amennyiben van kutyusunk, véletlenül se egyen pékárunkból, mert náluk a xilit hipoglikémiát okoz.

Mennyi az annyi?

Korábbi receptjeimben, és egyszer-egyszer a Facebookon is írtam már róla, hogy újabban (ha időm / energiám engedi) megnézem, hogy egy adott étel/ital elkészítése a jelenlegi alapanyagárak mellett mennyibe kerül(t). Többször említettem, hogy ez részemről nem arról szól, hogy párhuzamot vonjak a bolti és az itthon készült ételek árai között! Hiszen én nem számolok:

  • sem energiaárakkal
  • sem bérköltségekkel
  • sem bérleti díjjal
  • sem marketingtevékenység költségeivel sem (stb.)

A kész pékárum teljese súlya sütés után 937 gramm lett, nyolc darabot formáztam, így egy fonat durván 120 grammos lett. Egy darab előállítási költsége (csak) alapanyagok tekintetében 50 forintra jött ki nekem. Általában a saját márkás alapanyagokat szoktam előnyben részesíteni.

A receptről

  • Egész évben készíthető, semmilyen idényhez kötődő hozzávalóra nincs szükség hozzá
  • Ugyan a fonat készítése igényelhet kicsi gyakorlatot, de szerintem ennek elsajátítása pikk-pakk megy annak is, aki soha életében, a recept elkészítéséig még nem font semmit 🙂
  • a tehéntej miatt, a szénhidrátdiétát követők szigorúan véve ezt a pékárut nem fogyaszthatják reggelire. Fog működni csak vízzel is, bár az íze biztosan más lesz egy kicsit. Ha nem gond a magasabb kalória-, és zsírtartalom, akkor tejszín és víz keverékével is meg lehet próbálni.

makszórásos_fonat_cukormentesen

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 40 min Főzési/sütési idő 20 min Pihenő idő 40 min Teljes Idő 1 óra 40 perc Adag: 8 Kalóriák: 3057 Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Elsőnek kimértem a liszteket és a keményítőt. A tálam egyik felébe az élesztőt szórtam, a másik felébe a sót és az édesítőszert. 

    Ha friss élesztővel dolgoznánk, akkor csak morzsoljuk a lisztre. Az élesztő dolgozik cukor nélkül is, így nem szükséges a hagyományos élesztőfuttatáshoz ragaszkodnunk.
  2. A margarint felolvasztottam, a tejet langyosra melegítettem. 

  3. Robotgépemet alacsony fokozaton kezdtem dolgoztatni. A már tálban lévő hozzávalókra öntöttem a lágy zsiradékot, majd apránként adagoltam a folyadékot is. Egy lágy, de egyáltalán nem ragadós tésztát kaptam, körülbelül 8-10 perc dagasztás után. 

    dagasztott_teszta_kelt_teszta
    Nem tanácsos egyben ráönteni a fent említett folyadékot a lisztekre, ugyanis a lisztek minőségétől/márkájától/őrlésétől függően változhat a folyadék mennyisége is!
  4. Lefedve, 40 percet kelesztettem. A kelesztési idő függ a kelesztő helyiség hőmérsékletétől is. Ha duplájára nőtt a tésztánk, már dolgozhatunk vele. 

  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam. Majd a nyolc egyenlő adagot további három részre vágtam. Majd a kisebb egységeket megsodortam, ezek lettek a fonatok szálai. 

    Nekem egyáltalán nem ragadt a tészta, sőt! Egy spricni segítségével néha be is fújtam a tenyereimet, hogy könnyebben tudjam -szakadásmentesen, sima felületűre- sodorni a tésztát.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Ekkor bekapcsoltam a sütőt, 180°C-ra (alsó-felső), s míg a sütő melegedett, addig lefedve hagytam kelni ismét a fonatoknak. 

    kalacs_makszorassal_cukormentes
  7. Mikor a sütő felmelegedett, megkentem egy tojássárgája és egy evőkanál tej (cserélhető vízre is) keverékével. Megszórtam mákkal és sütőbe toltam őket. 

  8. Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sültek. Természetesen ez függ a sütőtől is, ha szép barna a tetejük és az aljuk kissé kopog (már nem lágy), akkor elkészültek.  

    makszoras_kalacs_cukormentes
Táplálkozási adatok

Adag ~100 gramm


Mennyiség adagonként
Kalóriák 326
% Napi érték*
Teljes zsír 8.48g14%
Telített zsír 2.97g15%
Koleszterin 21.09mg8%
Nátrium 350.76mg15%
Kálium 89.15mg3%
Összes szénhidrát 51.33g18%
Élelmi rost 4.55g19%
Cukrok 2.25g
Fehérje 9.22g19%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban szereplő adatok csupán irányadó/hozzávetőleges értékek! A fonat glikémiás indexe nagyjából 15% körüli. 

Kulcsszavak: cukormentes, húsos fogás, desszert, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: