Bevezető – Lasagne
Több olasz receptet is átolvastam, hogy legyen némi valós képem arról, hogy Ők valójában hogyan készítik ezt a nagyszerű ételt. Arra jutottam, hogy számos verziója létezik, nagyjából mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Találtam olyat, ami tartalmaz sárgarépát, (de olvastam több helyen zellert is) és a darált marhahús mellett sokszor karikázott kolbászt is tesznek a tésztalapok közé. Számos esetben ementáli vagy parmezán sajttal szórják meg. Fűszerezésében általában a kakukkfű és oregánó dominál.
Az én lasagne receptem sokkal „visszafogottabb”, darált pulykából vagy sertésbők és durum (lasagne) tésztából készült. Zöldséget végül nem tettem bele, de mindenképpen ki fogom próbálni, mert a vaj puhára főtt sárgarépa fantasztikus ízt adhat neki.
Hozzávalók
10 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
150 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
1000 gramm darált pulyka vagy zsírban szegényebb sertés
650 ml paradicsompüré (üveges, bazsalikomos verziót használtam)
2 csapott evőkanál oregánó
1 csapott evőkanál rozmaring
0,5 teáskanál fekete bors vagy borspótló fűszerkeverék/borsikafű
5 gramm só (azért csak ennyi, mert a fent említett paradicsompürében van hozzáadott só)
1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
300 ml víz (körülbelül)
260 gramm durum lasagne tészta
Besamelmártáshoz
50 gramm margarin (én 25%-os zsírtartalmú margarint használtam)
50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
500 ml tej (1,5%-os)
80 gramm füstölt sajt
1 csapott teáskanál petrezselyem
ízlés szerint só – tartsuk szem előtt, hogy mennyire sós a sajtunk
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
Elkészítése
a vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd rátettem a darált pulykát némi víz kíséretében. Mikor kifehéredett a hús, befűszereztem, majd ráöntöttem az üveg paradicsompürét. Körülbelül további 250-300 ml vizet öntöttem rá. Fedő alatt, kis láng fölött megfőztem. Ügyeltem arra, hogy maradjon rajta folyadék/szaft (mivel én nem szoktam megfőzni előre a tésztát, így a raguból származó paradicsomos lében fő meg a sütőben).
Közben kimértem a margarint, amint felolvadt ráöntöttem a lisztet, majd egy habverő segítségével csomómentesre kevertem a tejjel. Nagyjából 8 perc után elérte a számomra megfelelő sűrűséget, hozzáadtam a reszelt, füstölt sajtot és a petrezselymet is.
Számtalanszor készítettem már keményítővel a besamelt, így kihagyva a zsiradékot. A tejből egy pohárnyit elveszek, amiben elkeverem csomómentesre a keményítőt (500 ml folyadékra 30 gramm keményítőt számolok), majd a maradék tejet felteszem főni némi só kíséretében (a só hozzáadása némileg gátolja a tej könnyű leégését, azért nem szabad magára hagyni). Mikor felmelegedett, hozzákeverem a keményítős tehet, majd kis hő fölött addig főzöm, míg besűrűsödik. Hozzáadom a sajtot, a fűszereket és már készen is van.
Tepsim aljába lerakosgattam egy sor tésztát (szárazon, nem főztem meg előtte!), ügyelve arra, hogy mindenhol legyen a tésztából. Rámertem a lasagne raguból, majd ismét egy sor tészta következett. Így tovább, amíg volt alapanyagom. A legvégén a tetejére öntöttem az összes besamelt és 180°C-os sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Nekem lefednem sem kellett, puha lett a tészta mindenhol.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
a kész lasagne súlya 2482 gramm lett, ebben 3337 kalória, 274 gramm fehérje, 117 gramm zsír és 290 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 276 gramm – a paradicsompürére számoltam-) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
