Egy igazán finom krémleves receptje olvasható lentebb. Karakán ízvilággal, a keleti konyha kedvelőinek! Gyorsan elkészíthető, szaladós napok levese.
Hozzávalók:
300 gramm vörös lencse
3 szál fehérrépa (nálam 70 gramm fehérrépa)
5 szál sárgarépa (nálam 150 gramm sárgarépa) + répa a chipshez
1 fej vöröshagyma (nálam 50 gramm)
15 gramm só
¼ teáskanál cayenne bors
½ tesákanál kurkuma
½ teáskanál kakukkfű
1 evőkanál petrezselyem
100 ml főzőkrém (nálam most rizs főzőkrém, akiknek nincs gondjuk a tejtermékekkel, természetesen használhatnak főzőtejszínt)
1650 ml víz
Elkészítése: végtelenül egyszerű, ahogy a legtöbb krémlevesé. Minden zöldséget megtisztítottam, és a szárazon kimért vörös lencsével egy lábosba tettem őket. A répákat többfelé vágtam, a vöröshagymát félbe, hogy gyorsabban megpuhuljanak, hiszen a vörös lencsének nincs szüksége 20 percnél többre, hogy megfőjön.
Amikor mindegyik zöldségből könnyen kicsúszott a villám, egy botmixer segítségével lepürésítettem az egészet.
Befűszereztem és felöntöttem a főzőkrémmel, majd egy utolsót hagytam gyöngyözni.
Közben nagyjából 50 gramm sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd 1 evőkanálnyi olívaolajon ropogósra sütöttem.
A meleg levest a frissen sült répachipsszel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész levesem súlya 2170 gramm lett, ebben 1326 kalória, 88 gramm fehérje, 16 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 184 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!