Bevezető
Árválkodott egy nagy darab narancs a hőtőben, s arra gondoltam, jó lenne valamilyen süteményhez felhasználni. Akadt még mellé egy kevés dió is tavaly Karácsonyról 😎, s valahogy adta magát az ötlet, hogy a vasárnapi ebéd után -a szokásos puding helyett- a desszert, egy pikk-pakk elkészíthető muffin legyen. Ajánlom Nektek is!
Nagyjából 30 perc alatt elkészült, szóval ha valami desszertre vágytok, de kevés az időtök, ideális választás!
Őszintén megírva, a Férjem szerint a narancsot nem igen lehetett rajta érezni, de mivel
- előre nem tudhattam, hogy az egy nagy narancs leve kevés lesz, hogy kiérződjön, s
- mivel ezt egy maradékmentő sütikének szántam
eszem ágában sem lett volna boltba menni!
A dióról
Tudtad, hogy
- 2019-ben az éves diótermelés elérte a 4,5 tonna, mely termelésnek 56%-át Kína adta a világnak *
- a férfiaknak rendszeres fogyasztása javasolt a prosztata védelmében? *
- 100 gramm dió közel 7 gramm rostot tartalmaz, gazdag többszörösen telítetlen zsírokban (Omega-6), B1-, B6- vitaminokban és mangánban!
- a dió héját az ókori Rómában szövetek színezéséhez, míg a középkori Európában hajak festéséhez hasznáták fel
Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels
A narancsról
- 2019-es adatok szerint 79 millió tonna narancsot termeltünk világszerte, ennek a mennyiségnek legnagyobb részét Brazília adta (22%) *
- Az európai lakossággal a mórok ismertették meg
- A narancs 87%-a víz, C-vitaminban igen gazdag gyümölcs
Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.
Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról (ide kattintva elérhető), hogy csökkenteni kényszerülök a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét az étrendemben. Még mindig kísérletezek a legmegfelelőbb aránnyal, így ez most 50-50%-os arányban készült. Természetesen akik a szénhidrátdiéta szabályait követik, bátran készítsék 70-30%-os megosztásban!
A tehéntej cserélhető növényi italra, azonban ez esetben valamilyen semlegesebb ízvilágút választanék, mondjuk zab-, vagy rizsitalt.
Alapvetően téli hónapokhoz soroltam a receptet, mert a narancsnak és diónak is akkor van igazán szezonja.
Korábbi, diós recepteket ide kattintva olvashattok, narancsos recepteket, pedig ide kattintva.
Diós-narancsos muffin
Hozzávalók
Elkészítése
-
Bekapcsoltam a sütőt légkeverésre, 180°C-ra.
Kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a csipet sót. Alaposan elkevertem őket.
-
Majd egy másik tálba a folyékony hozzávalókat: az olajat, a tojást, a frissen facsart narancslevet és tejet. Alaposan elkevertem őket is.
-
Majd összeöntöttem a szilárd és a folyékony hozzávalókat. Hozzáadtam a nagyobb darabokra vágott diódarabokat.
Igyekeztem nem túlkeveni a tésztát, néhány mozdulattal csomómentesre elegyítettem.
-
9 darab muffinformába osztottam szét a nyers tésztát. Eddigre felmelegedett a sütőm is. 20 perc alatt készre sütöttem őket.
A sütési idő a sütő teljesítményétől/márkájától függően változhat. Érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivennénk a sütőből. -
Opcionális: porrá őrölt természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket.
Adag 9
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 1508kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 82g127%
- Telített zsír 2.11g11%
- Transzzsír 0.02g
- Koleszterin 42.8mg15%
- Nátrium 128mg6%
- Kálium 237mg7%
- Összes szénhidrát 152g51%
- Élelmi rost 4.18g17%
- Cukrok 2.92g
- Fehérje 38g76%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A diós-narancsos muffin glikémiás indexe nagyjábó 40% körüli (irányadó érték).