Diós-narancsos muffin

Diós-narancsos muffin
cukormentes narancsos dios muffin scaled pinit View Gallery 1 photo

Bevezető

Árválkodott egy nagy darab narancs a hőtőben, s arra gondoltam, jó lenne valamilyen süteményhez felhasználni. Akadt még mellé egy kevés dió is tavaly Karácsonyról 😎, s valahogy adta magát az ötlet, hogy a vasárnapi ebéd után -a szokásos puding helyett- a desszert, egy pikk-pakk elkészíthető muffin legyen. Ajánlom Nektek is!

Nagyjából 30 perc alatt elkészült, szóval ha valami desszertre vágytok, de kevés az időtök, ideális választás!

Őszintén megírva, a Férjem szerint a narancsot nem igen lehetett rajta érezni, de mivel

  • előre nem tudhattam, hogy az egy nagy narancs leve kevés lesz, hogy kiérződjön, s
  • mivel ezt egy maradékmentő sütikének szántam

eszem ágában sem lett volna boltba menni!

A dióról

Tudtad, hogy

  • 2019-ben az éves diótermelés elérte a 4,5 tonna, mely termelésnek 56%-át Kína adta a világnak *
  • a férfiaknak rendszeres fogyasztása javasolt a prosztata védelmében? *
  • 100 gramm dió közel 7 gramm rostot tartalmaz, gazdag többszörösen telítetlen zsírokban (Omega-6), B1-, B6- vitaminokban és mangánban!
  • a dió héját az ókori Rómában szövetek színezéséhez, míg a középkori Európában hajak festéséhez hasznáták fel

dios-narancsos-muffin-finomat-maskepp-

Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

A narancsról

  • 2019-es adatok szerint 79 millió tonna narancsot termeltünk világszerte, ennek a mennyiségnek legnagyobb részét Brazília adta (22%) *
  • Az európai lakossággal a mórok ismertették meg
  • A narancs 87%-a víz, C-vitaminban igen gazdag gyümölcs

narancsfa-finomat-maskepp

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról (ide kattintva elérhető), hogy csökkenteni kényszerülök a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét az étrendemben. Még mindig kísérletezek a legmegfelelőbb aránnyal, így ez most 50-50%-os arányban készült. Természetesen akik a szénhidrátdiéta szabályait követik, bátran készítsék 70-30%-os megosztásban!

A tehéntej cserélhető növényi italra, azonban ez esetben valamilyen semlegesebb ízvilágút választanék, mondjuk zab-, vagy rizsitalt.

Alapvetően téli hónapokhoz soroltam a receptet, mert a narancsnak és diónak is akkor van igazán szezonja.

Korábbi, diós recepteket ide kattintva olvashattok, narancsos recepteket, pedig ide kattintva.

Diós-narancsos muffin

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési idő 20 min Elkészítési idő 30 perc Adagok: 9 Kalória: 1433 Ajánlott évszak: Tél

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Bekapcsoltam a sütőt légkeverésre, 180°C-ra. 

    Kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a csipet sót. Alaposan elkevertem őket.

  2. Majd egy másik tálba a folyékony hozzávalókat: az olajat, a tojást, a frissen facsart narancslevet és tejet. Alaposan elkevertem őket is. 

  3. Majd összeöntöttem a szilárd és a folyékony hozzávalókat. Hozzáadtam a nagyobb darabokra vágott diódarabokat.

    Igyekeztem nem túlkeveni a tésztát, néhány mozdulattal csomómentesre elegyítettem. 

  4. 9 darab muffinformába osztottam szét a nyers tésztát. Eddigre felmelegedett a sütőm is. 20 perc alatt készre sütöttem őket

    A sütési idő a sütő teljesítményétől/márkájától függően változhat. Érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivennénk a sütőből.
  5. Opcionális: porrá őrölt természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

Adag 462 gramm

Adag 9


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1508
% Napi érték*
Teljes zsír 82g127%
Telített zsír 2.11g11%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 42.8mg15%
Nátrium 128mg6%
Kálium 237mg7%
Összes szénhidrát 152g51%
Élelmi rost 4.18g17%
Cukrok 2.92g
Fehérje 38g76%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.

Megjegyzés

A diós-narancsos muffin glikémiás indexe nagyjábó 40% körüli (irányadó érték). 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, desszert,

Elkészítetted már ezt a receptet?

Mutasd meg az Instagram felhasználóknak mekkora konyhatündér voltál ma is, a finomatmaskepp #-el, illetve @balazsnezsuzsi megjelöléssel!

Tetszik a recept, de ma nincs időd elkészíteni? Semmi gond! Mentsd el későbbre a Pinterest felületén! 

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne-zsuzsi-finomat-maskepp

Balázsné Zsuzsi

Blogger

Balázsné Zsuzsi vagyok a Finomat másképp (korábban Egy egészségesebb élet) blog és az Ízparancsolat megálmodója és írója. Inzulinrezisztenciával és colitis ulcerosaval élek, mely két betegség más-más étrendet követelne meg tőlem. E gasztronómiai kalandozásomat mutatom be ezen a felületen.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy