Diós-narancsos muffin

Diós-narancsos muffin
cukormentes narancsos dios muffin scaled pinit View Gallery 1 photo

Bevezető

Árválkodott egy nagy darab narancs a hőtőben, s arra gondoltam, jó lenne valamilyen süteményhez felhasználni. Akadt még mellé egy kevés dió is tavaly Karácsonyról 😎, s valahogy adta magát az ötlet, hogy a vasárnapi ebéd után -a szokásos puding helyett- a desszert, egy pikk-pakk elkészíthető muffin legyen. Ajánlom Nektek is!

Nagyjából 30 perc alatt elkészült, szóval ha valami desszertre vágytok, de kevés az időtök, ideális választás!

Őszintén megírva, a Férjem szerint a narancsot nem igen lehetett rajta érezni, de mivel

  • előre nem tudhattam, hogy az egy nagy narancs leve kevés lesz, hogy kiérződjön, s
  • mivel ezt egy maradékmentő sütikének szántam

eszem ágában sem lett volna boltba menni!

A dióról

Tudtad, hogy

  • 2019-ben az éves diótermelés elérte a 4,5 tonna, mely termelésnek 56%-át Kína adta a világnak *
  • a férfiaknak rendszeres fogyasztása javasolt a prosztata védelmében? *
  • 100 gramm dió közel 7 gramm rostot tartalmaz, gazdag többszörösen telítetlen zsírokban (Omega-6), B1-, B6- vitaminokban és mangánban!
  • a dió héját az ókori Rómában szövetek színezéséhez, míg a középkori Európában hajak festéséhez hasznáták fel

dios-narancsos-muffin-finomat-maskepp-

Photo by ROMAN ODINTSOV from Pexels

A narancsról

  • 2019-es adatok szerint 79 millió tonna narancsot termeltünk világszerte, ennek a mennyiségnek legnagyobb részét Brazília adta (22%) *
  • Az európai lakossággal a mórok ismertették meg
  • A narancs 87%-a víz, C-vitaminban igen gazdag gyümölcs

narancsfa-finomat-maskepp

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról (ide kattintva elérhető), hogy csökkenteni kényszerülök a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét az étrendemben. Még mindig kísérletezek a legmegfelelőbb aránnyal, így ez most 50-50%-os arányban készült. Természetesen akik a szénhidrátdiéta szabályait követik, bátran készítsék 70-30%-os megosztásban!

A tehéntej cserélhető növényi italra, azonban ez esetben valamilyen semlegesebb ízvilágút választanék, mondjuk zab-, vagy rizsitalt.

Alapvetően téli hónapokhoz soroltam a receptet, mert a narancsnak és diónak is akkor van igazán szezonja.

Korábbi, diós recepteket ide kattintva olvashattok, narancsos recepteket, pedig ide kattintva.

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 10 min Főzési/sütési idő 20 min Teljes Idő 30 perc
Adag: 9 Kalóriák: 1433
Legjobb évszak: Tél

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Bekapcsoltam a sütőt légkeverésre, 180°C-ra. 

    Kimértem a liszteket, a sütőport, az édesítőszert és a csipet sót. Alaposan elkevertem őket.

  2. Majd egy másik tálba a folyékony hozzávalókat: az olajat, a tojást, a frissen facsart narancslevet és tejet. Alaposan elkevertem őket is. 

  3. Majd összeöntöttem a szilárd és a folyékony hozzávalókat. Hozzáadtam a nagyobb darabokra vágott diódarabokat.

    Igyekeztem nem túlkeveni a tésztát, néhány mozdulattal csomómentesre elegyítettem. 

  4. 9 darab muffinformába osztottam szét a nyers tésztát. Eddigre felmelegedett a sütőm is. 20 perc alatt készre sütöttem őket

    A sütési idő a sütő teljesítményétől/márkájától függően változhat. Érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivennénk a sütőből.
  5. Opcionális: porrá őrölt természetes édesítőszerrel szórtam meg a tetejüket. 

Táplálkozási adatok

Adag 462 gramm

Adag 9


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1508kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 82g127%
Telített zsír 2.11g11%
Transzzsír 0.02g
Koleszterin 42.8mg15%
Nátrium 128mg6%
Kálium 237mg7%
Összes szénhidrát 152g51%
Élelmi rost 4.18g17%
Cukrok 2.92g
Fehérje 38g76%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A diós-narancsos muffin glikémiás indexe nagyjábó 40% körüli (irányadó érték). 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, desszert,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője Delicious Recipes
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy