Az első olyan palacsintarecept a blogon, amiből tudatosan hagytam ki a tojást és az állati eredetű tejet, hiszen Tomikánknál tejfehérje-, tojás és földimogyoró allergiát állapítottak meg.
Mivel nagy palacsintafaló, ezért talán nem is volt kérdés, hogy az első receptek között szerepel majd e finomság „mentes” változata. Ráadásul hozzáadott cukormentes és zömében teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz (igaz ez utóbbi két szempont, elsősorban az én étkezésemben fontos).
További palacsintareceptek ide kattintva érhetőek el.
Hozzávalók:
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm durumliszt
10 gramm négyszeres erejű édesítőszer
15 gramm zabkorpa
15 gramm búzasikér
15 gramm bambuszrostliszt (állagjavító, valamint rost lévén lassítja a szénhidrátok felszívódását)
150 ml cukormentes kókusztej (ez elhagyható, használhatunk helyette vizet)
600 ml víz
5 ml zsiradék a tésztába + a teflon kenéséhez (nálam repceolaj)
Elkészítése:
minden hozzávalót csomómentesre kevertem, majd felforrósítottam a teflonomat, amit előzőleg vékonyan, olajjal kikentem. Nekem az a tapasztalatom, hogy a tojásmentes palacsinta könnyebben le tud ragadni, így minden harmadik palacsinta kisütése után ismét olajoztam a palacsintasütőmet. Ebből a mennyiségből 18 darab palacsintám sült ki.
TIPP!
- ezt a palacsintát érdemes kicsit sűrűbb állagúra készíteni. Ha nem elég sűrű, akkor könnyen letapad és elszakad.
- bambuszrostliszt állagjavító, kihagyható, de rosttartalma miatt lassít is a felszívódáson
- durumliszt helyett készíthető finomliszttel, de a durumliszt „jobban működik” ha tojásmentes ételről van szó, valamint jobb a felszívódása, mint a finomlisztnek
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész palacsintáim súlya 889 gramm lett (231 gramm anyagveszteséggel kellett számolnom) , ebben 1219 kalória, 47 gramm fehérje, 14 gramm zsír és 205 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 190 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
Mentes csoki-mousse receptjét, ide kattintva olvashatod.
Tehéntejjel, továbbra is tojásmentesen
A recept megírása óta eltelt már bő három év és Tomikánknak már csak a tojásallergiája maradt meg szerencsére. Így ezt a palacsintát szoktam Neki elkészíteni, de már a kókusztej helyett állati eredetű tejjel is szoktam készíteni.