A zeller, a füstölt sajt és a pirított kenyér találkozása!
Igazán gyorsan elkészíthető, s roppant finom leves. Aki kicsit is kedveli a zellert, érdemes kipróbálnia. Füstölt sajttal szórva és teljes kiőrlésű pirított kenyérrel fantasztikus triót alkotnak.
Hozzávalók:
30 gramm zsiradék ∼ 25%-os zsírtartalmú margarint használtam
50 gramm vöröshagyma ∼ ez a tisztított súlya
180 gramm burgonya ∼ pucolt súlya
2 fej zeller ∼ 550 gramm pucolva
1750 ml zöldséglaplé vagy 1750 ml víz + 1 zöldségleves kocka
10 gramm só
½ evőkanál tárkony
½ teáskanál őrölt szerecsendió
1 evőkanál petrezselyem
1 teáskanál őrölt kömény
teljes kiőrlésű kenyér és reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítése: az apróbb kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a kimért zsiradékon, amihez hozzáadtam a szintén kockázott, tisztított krumplikockákat. Körülbelül 10 percig hagytam párolódni a zöldségeket -nekem kicsi barnás kérget is kapott a burgonya-, majd ráöntöttem a zellerkockákat is.
Amennyiben van zöldségalaplevünk, abból öntsük fel, ha nincs akkor pedig sima vízzel és leveskockával ízesítsük.
Fedő alatt hagytam, hogy teljesen puhára főjenek a zöldségek, majd egy botmixer segítségével homogén állagúra pürésítettem. Nekem nem volt szükségem semmilyen sűrítőanyagra.
Pirított kenyérszelettel és reszelt, füstölt sajttal tálaltam, még melegen.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a kész levesre (sajt és kenyér nélkül): a levesem főzés utáni súlya 2117 gramm lett, ebben nekem 468 kalória, 19 gramm fehérje, 17 gramm zsír és 81 gram szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 76 gramm) lett.
Jó étvágyat!