DSCF1390 compressor 1 scaled
Főzelékek Húsmentes ételek

Füstölt sajtos zabgombóc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF1393 compressor scaled

Ezelőtt soha sem ettem zabgombócot, sőt még csak nem is csináltam. Az ötletet egy Hölgy adta a facebook oldalamon és már akkor tudtam Nagypéntekre sóska vagy spenót lesz füstölt sajtos zabgombóccal. Szerintem jól sikerült, mi sem bizonyítja -számomra- jobban, hogy nagyobbik fiam alig várta hogy lemérjem a súlyukat.

Glutén-, (ha figyelünk a megfelelő zabpehely és alapanyagok megvásárlására, biztosan gluténmentes legyen minden) és tejmentes köret és nem utolsó sorban egyszerű.

De miért együnk zabot?

Merülhet fel a kérdés. Talán az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zab, egyre több bevásárlókosárba kerül, ami kifejezetten pozitív dolog!

  • magas rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére
  • könnyen emészthető, emellett könnyen elérhető vele a teltségérzet kialakulása
  • jótékony hatással van a koleszterinszintre
  • igen kiemelkedő a fehérjetartalma -igaz, gyártónként ez eltérhet, érdemes a csomagolásokat nézni-
  • B1 vitaminban -tiamin- bővelkedik, ez a vitamin felelős a jó anyagcseréért, az idegek megfelelő működéséért és a szívműködésben is szerepet vállal
  • Cinktartalma magas (közel 40% – NRV% – 100 gramm zabpehely), amely ásványi anyag közrejátszik az inzulintermelésben is
  • Foszfortartalma kiemelkedő (közel 75% – NRV%- 100 gramm zabpehely), melynek köszönhetjük többek között a fogaink/csontjaink egészségét, az idegrendszerünk megfelelő működését, és a fehérjeszintézisben is közreműködik.
  • Réztartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a réz szerepet vállal a központi idegrendszer helyes működésében és a vérképzésben is.
  • és persze, nem utolsó sorban, alapvetően egy igen kedvező árfekvésű alapanyag!

Hozzávalók:

200 gramm zabpehely aprószemű

60 gramm reszelt füstölt sajt

4 gramm sütőpor

8 gramm só

ízlés szerint bors, majoránna

2 darab ‘L’-es tojás – 158 gramm-

100 ml víz

zsiradék a sütéshez (nekem összesen 28 ml napraforgóolajat vett fel a sütés során az egész)

Elkészítése:

Az aprószemű zabpelyhet, a reszelt füstölt sajtot, a sütőport, a fűszereket, a tojásokat elkevertem, majd ráöntöttem a vizet.

Fél órára hűtőbe tettem, hogy megdagadjon a zabpehely és gyúrható masszává álljon.

Apróbb gombócokat formáltam és forró olajban kisütöttem.

Tipp!

  • a sajtból kisebb kockára vágott darabokat is tehetünk a masszába
  • a zabpelyhet le is darálhatjuk mielőtt összegyúrjuk a hozzávalókkal
  • a zabpelyhet meg is piríthatjuk, ettől kap egy kellemes mellékízt a zabunk

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: nekem összesen 451 gramm lett a kisült zabgombócok súlya. 1310 kalória, 50,5 gramm fehérje, 63,4 gramm zsír, és 123,7 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 119,2 gramm) szénhidrát lett benne nekem.

Jó étvágyat!

DSCF1390 compressor 1 1 scaled

Forrás a zab jótékony élettani hatásaival kapcsolatban itt és itt elérhető.

Szerintem bármilyen főzelék mellett megállja a helyét, például egy tál, krémes karfiolfőzelékkel, de egy sokzöldséges salátával is szívesen fogyasztanám.

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

2 Hozzászólás

  1. A gluténmentes gombócokhoz, gluténmentes zabpelyhet kell vásárolni. Általában nem gluténmentes a zabpehely.

  2. Köszönöm a kiegészítést, de a zabpehelynek alapvetően gluténmentesnek kell(ene) lennie. Nyilván akinek oda kell figyelnie, tudja, hogy a gyártónak bizony külön fel kell tüntetnie, hogy a zabpehely amit futószalagra bocsátott biztosan nem “szennyezett”. Nem hiába írják rá az összes többire, hogy ilyen meg olyan dolgot feldolgozó üzemben készült, csomagolt. De köszönöm az észrevételt! Szép estét! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: