Ezt, a szerintem kifejezetten mutatós süteményt az aprosef.hu-n találtam, módosítottam, hogy mi, is ehessünk belőle. Amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan fogy!
Hozzávalók
175 gramm teljes kiőrlésű liszt
75 gramm finomliszt
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
10 gramm búzasikér
20 gramm friss élesztő
25 gramm 25%-os zsírtartalmú (növényi) margarin
csipet só
Körülbelül 140 ml langyos víz
5 gramm fahéj + 20 gramm négyszeres erejű édesítőszer + 35 gramm olvasztott margarin
1 darab tojás a kenéshez – opcionális, elhagyható-
Díszítésként nekem: 40 gramm 70%-os étcsokoládé + 40 ml cukormentes habtejszín
Elkészítés
A liszteket elkevertem az édesítőszerrel, sóval, élesztővel, margarinnal és a vízzel -figyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön szélére kerüljön-. Alaposan kidagasztottam, annyi vízzel, hogy egy könnyen gyúrható, a tál oldalától elváló tésztát kapjak.
A margarint felolvasztottam, beletettem a fahéjat illetve az édesítőt. 40 perc pihentetés után kinyújtottam téglalap alakúra a tésztát és megkentem a fahéjas keverékkel.
Szorosan feltekertem, majd a feltekert rudat ketté vágtam -nem teljesen, a végén körülbelül 5 centimétert egyben hagytam-.
Ezután a két szárát elkezdtem csavarni majd amikor a végére értem összetapasztottam a végeket. Ha nincs tojásallergia, abban az esetben érdemes egy tojással megkenni sütés előtt, hogy szebb színe legyen.

Közepes lángon (nagyjából 180°C-on) 30 perc alatt készre sütöttem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész süteményem súlya (csokival a tetején) 527 gramm lett, ebben 1339 kalória, 43 gramm fehérje, 43 gramm zsír és 181 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 176 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!