Már régóta terveztem, hogy sütök egy teljes kiőrlésű, diós kenyeret és most erre, karácsony után a megmaradt dióból volt is lehetőségem. Nem bántam meg, azóta már ajándékba is sütöttem, pedig még csak két napja, hogy az elsőt kivettem a sütőből.
Előző éjszaka, de minimum 3 órával dagasztás előtt bekészítettem egy elő tésztát.
Elő tészta:
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt
10 gramm élesztő
160 gramm langyos víz
két csipet só
„Friss” tészta:
előtészta
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm finomliszt
10 gramm élesztő
15 gramm só
100 gramm dió
10 ml extra szűz olívaolaj
20 gramm búzasikér (a tészta állagjavítása miatt használom, elhagyható, de egy kicsit tömörebb végeredményre számítsunk)
körülbelül 350 ml langyos víz (ez minimálisan változhat a lisztek minőségétől, márkájától függően)
Elkészítése: előző este bekészítettem a robotgépem üstjébe az elő tészta hozzávalóit, amit lefedve a konyhapulton hagytam. Másnap az elő tésztára mértem a friss tészta hozzávalóit, ügyelve arra, hogy az élesztő és a só a tál két külön oldalába kerüljön. A diót, míg dagasztott a gép, kis láng felett megpirítottam. Majd a pirított diót is hozzáadtam a tésztához. Mikor szépen elvált az edény falától, lefedtem és 45 percet kelesztettem. Majd formáztam, tetejét bevágtam és előmelegített sütőben 30 perc alatt, magas hőfok mellett megsütöttem.
Tápanyagértékek: a kész veknim súlya 930 gramm lett, ebben 2573 kalória, 94,6 gramm fehérje, 86,7 gramm zsír és 341,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 324,9 gramm) lett benne.
Jó étvágyat!