kenyer-metelohagymaval
Kenyerek és cipók Pékáruk

Cipó metélőhagymával és búzacsírával

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Előtésztás kenyér receptje olvashat lentebb. Nem igényel túl sok munkát az elkészítése, csupán öt perces művelet a kenyér készítését megelőző este, viszont a kenyér állaga jobb, „könnyedebb” lesz.

További kenyérrecepteket ide kattintva olvashattok.

Hozzávalók az előtésztához

200 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, ha pedig akad otthon, akkor a durum is nagyon jó választás lehet)

1 csipet só

2 gramm szárított élesztő (vagy 5 gramm friss)

160 ml víz

Hozzávalók a „friss” tésztához

Az előtészta

300 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

5 gramm szárított élesztő (vagy 15 gramm friss)

15 gramm búzacsíra

15 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

2 púpozott evőkanál metélőhagyma (nálam szárított)

20 gramm búzasikér

13 gramm só

140 ml langyos víz

Elkészítése

reggel bekészítettem az elő-tészta hozzávalóit, mivel csak délután tudtam elkészíteni a sütést. Ez nagyjából 8 óra pihenést jelentett a tésztának. Mire hazaértem egy kellően bubis, megkelt tésztát kaptam végeredményül.

metelohagymaskcipo 5

Erre rámértem a lisztet, a búzacsírát, az olajat, a sót, a metélőhagymát, a sikért és a maradék szárított élesztőt. Miközben dolgozott a robotgépem, addig apránként adagoltam a langyos vizet. A lisztek minőségétől/márkájától/fajtájától függően a víz mennyisége minimálisan változhat. Akkor jó a tészta, ha szépen elvált az edényünk falától.

Lefedtem és 40 percet hagytam pihenni, kelni.

metelohagymaskcipo 2

Enyhén lisztezett felületre borítottam a kelt tésztámat, cipó alakúra formáztam és tiszta konyharuhával lefedve ismét hagytam neki 20 percet újrakelni.

Hideg sütőbe toltam, amit alsó-felső sütési programon 180°C-ra állítottam. 35 perc alatt lett készen a cipóm.

metelohagymaskcipo 6
Ezt az adag tésztát már kettő apróbb cipóként is megsütöttem, ajándékba

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész cipóm súlya 800 gramm lett (123 gramm anyagveszteséggel számolhattam), amiben 1962 kalória, 77 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 334 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 331 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: