Előtésztás kenyér receptje olvashat lentebb. Nem igényel túl sok munkát az elkészítése, csupán öt perces művelet a kenyér készítését megelőző este, viszont a kenyér állaga jobb, „könnyedebb” lesz.
További kenyérrecepteket ide kattintva olvashattok.
Hozzávalók az előtésztához
200 gramm finomliszt (vagy bármilyen egyéb fehér liszt, ha pedig akad otthon, akkor a durum is nagyon jó választás lehet)
1 csipet só
2 gramm szárított élesztő (vagy 5 gramm friss)
160 ml víz
Hozzávalók a „friss” tésztához
Az előtészta
300 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
5 gramm szárított élesztő (vagy 15 gramm friss)
15 gramm búzacsíra
15 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
2 púpozott evőkanál metélőhagyma (nálam szárított)
20 gramm búzasikér
13 gramm só
140 ml langyos víz
Elkészítése
reggel bekészítettem az elő-tészta hozzávalóit, mivel csak délután tudtam elkészíteni a sütést. Ez nagyjából 8 óra pihenést jelentett a tésztának. Mire hazaértem egy kellően bubis, megkelt tésztát kaptam végeredményül.
Erre rámértem a lisztet, a búzacsírát, az olajat, a sót, a metélőhagymát, a sikért és a maradék szárított élesztőt. Miközben dolgozott a robotgépem, addig apránként adagoltam a langyos vizet. A lisztek minőségétől/márkájától/fajtájától függően a víz mennyisége minimálisan változhat. Akkor jó a tészta, ha szépen elvált az edényünk falától.
Lefedtem és 40 percet hagytam pihenni, kelni.
Enyhén lisztezett felületre borítottam a kelt tésztámat, cipó alakúra formáztam és tiszta konyharuhával lefedve ismét hagytam neki 20 percet újrakelni.
Hideg sütőbe toltam, amit alsó-felső sütési programon 180°C-ra állítottam. 35 perc alatt lett készen a cipóm.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész cipóm súlya 800 gramm lett (123 gramm anyagveszteséggel számolhattam), amiben 1962 kalória, 77 gramm fehérje, 26 gramm zsír és 334 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 331 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!