Bevezető – Túrófánk
Ez egy nagy kedvencem, mert olyan gyorsan elkészül, mint az amerikai minifánkok, ráadásul a gyerekek is nagyon szeretik. Ettük már fahéjasan, pudinggal, lekvárral, de magában is nagyon finom.
Hozzávalók
450 gramm túró -ha megoldható zsírszegény-
3 db ‘M’-es tojás (nálam 150 gramm)
30 gramm 4édes (vagy bármilyen más édesítőszer, ami 120 gramm kristálycukornak megfelel)
130 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm finomliszt
10 gramm sütőpor
300 ml olaj a sütéshez
Elkészítés:
minden hozzávalót a robotgép üstjébe mértem és körülbelül 10 percet hagytam dolgozni a gépet. Fél óra erejéig hűtőbe tettem. Egy masszív, keményebb tésztát fogunk kapni. Én 300 ml olajat mértem ki, forrósítottam fel, majd két teáskanál segítségével gombócokat formáltam és kisütöttem őket -többször megsütöttem már ezt a fánkot, eddig a legtöbb alkalommal 50 ml olajat szívott magába, ez akkor szokott több lenni, ha kis tűz felett sütöm őket-.
A túró nedvességtartalmától függ, hogy szükséges-e még folyadékot adni a tésztához vagy sem! A kisütésre váró tésztának -ahogy fentebb írtam-, inkább kemény állagúnak kell lennie (tehát kiskanállal könnyen formázhatónak), de elképzelhető, hogy szárazabb túró esetén szükséges hozzá egy kevés vizet adni.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek:
a kész fánkok súlya 789 gramm lett, ebben 1714 kalória, 112 gramm fehérje, 76 gramm zsír és 139 gramm szénhidrát lett benne nekem.