lencseleves_húsmentes
Húsmentes ételek Levesek

Húsmentes lencseleves

  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Bevezető

Szeretjük a lencsét, mégis viszonylag ritkán fogyasztjuk -talán a hosszabb főzési idő miatt-. Pedig, már írtam arról korábban Lencsét az asztalra! címmel, hogy milyen jótékony tulajdonságai vannak a lencsének. 

Én most egy húsmentes változatát készítettem el, s nem csak január 1-re ajánlom! 

 

Tudtad?

  • hogy 100 gramm szárazon mért lencsében majdnem 30 gramm fehérje található? (viszonyításképpen 100 gramm nyers csirkemellben 22,5 gramm fehérje van)*
  • hogy kiemelkedő a B1 (tiamin) tartalma, amely szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer megfelelő működésében és a szív kifogástalan működéséhez.*
  • 100 gramm (száraz)lencsében 10,7 gramm élelmi rost van, ami egy remek érték! A rostoknak kiemelkedő szerepük van az emésztőrendszer helyes működésében és a vércukorszint optimális emelkedésében is részt vesz.*
  • Számottevő a B9 (folsav) tartalma is (240% – 100 grammban a felnőtteknek ajánlott napi mennyiséghez képest), ami köztudott, hogy  rendkívül fontos szerepet tölt be, például a magzatok egészséges fejlődésében. 
  • Viszont minden hasznos és jótékony hatása mellett, sajnos számolni kell a fokozott gázképződéssel, mint kellemetlen mellékhatással! 

lencse
Forrás: pixabay.com (kattintható)

Hozzávalók

1 evőkanál zsiradék -nálam napraforgóolaj-

1 nagy fej vöröshagyma -nálam pucolt súlya 120 gramm-

3 gerezd fokhagyma – pucolt súlya nálam 20 gramm-

200 gramm sárgarépa

100 gramm szárazon mért lencse – lencse itt 

200 gramm burgonya

1 darab, közepes méretű paradicsom

20 gramm tápióka keményítő -elhagyható-

víz

Fűszerek:

1 evőkanál pirospaprika -édes-

10 gramm só

néhány levél babérlevél

csipet négyszeres erejű természetes édesítőszer édesítőszer itt

opcionális: tálaláshoz zsírszegény tejföl

lencseleves 4

Elkészítése

1. az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a zsiradékon, majd hozzáadtam a fokhagymagerezdeket is. Utóbbit csak a kés élével -fektetve egy vágódeszkán szoktam összezúzni, mert mi szeretünk a puha fokhagymadarabokra ráharapni. A fokhagymára érdemes odafigyelni, mert nagyon gyorsan meg tud égni.

2. miközben párolódtak a hagymák, megpucoltam a sárgarépákat és a burgonyákat. A sárgarépát vékony karikákra szeleteltem, a burgonyát apróbb kockákra vágtam.

3. a sárgarépát, valamint a kimért lencsét a hagymákhoz adtam, alaposan átkevertem és meghintettem a pirospaprikával.

4. majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket.

5. fedő alatt, kis hő fölött nagyjából 30 percig főztem. 

6. mikor már félkész volt a  lencse, hozzáadtam egészben a paradicsomot, a krumpliszemeket, a sót és az édesítőszert is.

7. újabb 20 percig főztem fedő alatt, majd a lencse és krumpli kóstolása után -amennyiben megpuhultak-, a keményítőt kikevertem egy kevés vízzel és a leveshez adtam. 

8. a keményítő hozzáadása után már nem forraltam fel újra, hagytam, hogy egy utolsót gyöngyözzön és forrón, s el is készült a lencseleves. Kanálnyi, szírszegény tejföllel tálaltam. 


Tarts velem Facebookon is!

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész levesem súlya főzés után 2294 gramm lett, ebben nekem 845 kalória, 36 gramm fehérje, 14 gramm zsír és 146 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 137 gramm) lett. 

lencseleves 1

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: