Alapanyagokról

Lencsét az asztalra!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

Szegény lencsét nem sűrűn tettem a bevásárlókosarunkba, valójában nem is tudom a pontos okát. Két dolog jut hirtelen eszembe: egyrészt Édesanyám is ritkán készített belőle bármilyen ételt, másrészről valamilyen rossz menzás emléknek tudható be elhanyagolásának oka. De ennek vége! Mióta családom van, most elsőnek hamarabb került asztalra, mint január elseje és nem bántam meg! Igazán finom alapanyag!

soup-bowl-425168_1920

Tudtad?

  • Sok országban (pl.: Indiában) a lencsét megőrlik és lisztet is készítenek belőle, bár itthon annyira nem elterjedt alapanyag, azért hozzá lehet jutni (elsősorban ázsiai üzletekben)
  • Nem allergén és kifejezetten jól emészthető
  • Egy csészényi lencse folsav igényünk 90%-át biztosítja, írja a hazipatika.com (Máriáss Márta)
  • Magas fehérjetartalma miatt kifejezetten ajánlott vegetáriánusok számára is
  • Magas rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, valamint székrekedés esetén megoldást nyújthat fogyasztása
  • Magyarországon annyira még nem elterjed a vörös lencse, de az is kiváló alapanyag
  • Magas a vas-, és a B1 vitamintartalma

Miért fogyasztanak az emberek lencsét az év első napján?

Természetesen babonából! Méghozzá a pénzt hivatott jelképezni, ezért is fogyasztják oly sokan, hogy mélyebb legyen az a pénztárca! 

Ki babonából, ki az egészsége érdekében, javaslom fogyasszon több lencsét, mert ugyan magas  a kalóriatartalma, de sok jó tulajdonsága ezt szerintem kompenzálja. 

red-lentils-289126_1920
Vörös lencse

Felhasznált irodalom: itt és itt. A képekért köszönet a pixabay.com fotósainak!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: