Bevezető – Kakaós zebrakifli (tejszínes változat)
A receptem alapját/alap ötletét itt olvashatjátok, természetesen módosítottam az alapanyagokat és a mennyiségeket is, hogy egy lassú szénhidrátokat tartalmazó, cukormentes kiflit kapjunk.
Bátorítok Mindenkit, hogy készítse el, mert nagyszerű harapnivaló lehet a strandon vagy éppen kirándulás közben is!
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
20 gramm búzasikér
200 ml tejszín + 90 ml langyos víz (cserélhető tejre -állatival és növényi italra- is!)
25 gramm friss élesztő
25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 100 gramm cukornak megfelelő egyéb édesítőszer)
30 gramm margarin vagy vaj (70%-os)
1 csipet só
15 gramm holland kakaópor (nálam duel eper ízű holland kakaópor, de készítettem már hagyományos holland kakaóporral is)
+ tojás a kenéshez
Elkészítése
A fenti hozzávalókat alaposan kidagasztottam, kivéve a kakaóport. Amikor a tészta elvált az edény falától, kettő egyenlő részre osztottam és az egyik feléhez hozzáadtam a kakaóport, átdagasztottam. Lefedve 40 percig kelesztettem a tésztákat.
Azonos nagyságúra, kör alakúra nyújtottam a tésztákat és egymásra helyeztem őket. 8 egyenlő részre vágtam és kifliket formáztam. Konyharuhával lefedve 15 percet hagytam még kelni, lekentem vékonyan tojással.
Előmelegített sütőben, közepes láng mellett (villany esetében egy kb. 180°C-ot jelent) 25 perc alatt készre sütöttem őket.
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek
Az összes kifli súlya 718 gramm lett, az összes CH 257 (a diétám szabályai szerint), illetve 2300 kalória lett. 100 gramm kifliben 35,7 CH és 320,33 kalória lett nekem.
Jó étvágyat!
Zebrakifli – Tehéntejjel és tojásmentesen
Kipróbáltam úgy, hogy a tejszínt lecseréltem 145 ml 1,5%-os tehéntejre és 145 ml vízre, valamint a zsiradékot 25%-os zsírtartalmú margarinra. A tojást elhagytam, tehát nem kentem le sütés előtt. Íme:
Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek:
a kész kiflijeim súlya 730 gramm lett, ebben 1607 kcal, 72 gramm fehérje, 21 gramm zsír és 272 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 268 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!
Zebrakifli – Kókusztejesen és tojásmentesen
Elkészítettem cukormentes kókusztejjel is (290 ml), tojást kihagyva. Elkészítés menete ugyanaz, mint korábban.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű liszt
120 gramm finomliszt
290 ml cukormentes kókusztej
25 gramm friss élesztő
25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy 100 gramm cukornak megfelelő egyéb édesítőszer)
30 gramm margarin vagy vaj (70%-os)
1 csipet só
15 gramm holland kakaópor (nálam duel eper ízű holland kakaópor, de készítettem már hagyományos holland kakaóporral is)
Elkészítése
a fentebb leírtakkal megegyezik, csupán a tehéntej/tejszín és víz kombináció helyett csak cukormentes kókusztejet használtam fel. A végén nem kentem le tojással.
Zebrakifli – fordított lisztarányokkal, tejjel, tojásosan
Hozzávalók
280 gramm finomliszt
120 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
200 ml tehéntej + 90 ml langyos víz
25 gramm friss élesztő
20 gramm xilit plusz (vagy 100 gramm cukornak megfelelő egyéb édesítőszer)
30 gramm margarin vagy vaj (70%-os)
1 csipet só
15 gramm holland kakaópor
+ tojás a kenéshez
Elkészítése
megegyezik a fent leírtakkal.
Bélzete:
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
Nekem 8 darab, egyenként ~87 grammos zebrakiflijeim lettek (kisült súly). Ebben nekem 223 kalória, 5 gramm zsír, 37 gramm szénhidrát és 7 gramm fehérje lett. Glikémiás indexe nagyjából 15% körüli.