A Férjem rengetegszer jegyzi meg, csak úgy „az orra alatt”, hogy már megint édes? Holnap lehetne inkább valami sós? Amikor a heti menüt írom, rendszerint átfutnak rajta a szemei, hogy tudja, mire számítson. Ha szeretném, sem tudnám tagadni, nagyon szeretem az édes dolgokat. De ezzel a sörkifli recepttel most Neki (is) igyekeztem kedvében járni és sikerült is 🙂
Metélőhagymával és lenmaggal ízesítettem, ebből a tésztamennyiségből 32 darab sült ki.
Hozzávalók
280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
120 gramm finomliszt
20 gramm friss élesztő
25 gramm búzasikér – sikért itt találsz –
8 gramm só
80 gramm natúr joghurt (1,5%-os zsírtartalmút használtam, de következő alkalommal 0,1%-ból fogom)
30 gramm margarin (csészés – 25%-os zsírtartalommal)
5 gramm metélőhagyma (ez nálam most szárított változat volt, de természetesen frissből is lehet, sőt!)
20 gramm lenmag – lenmagot itt találsz –
250 ml langyos víz
Tojás a kenéshez (elhagyható)
Elkészítése
A liszteket a robotgépem üstjébe mértem, a tálam egyik oldalába az élesztőt morzsoltam, a másik oldalába pedig a sót tettem (tehát, hogy közvetlenül ne érintkezzen egymással). Majd rámértem a búzasikért, a metélőhagymát, a lenmagot, a joghurtot és a margarint is. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a folyadékot. A víz mennyisége a lisztek a minőségétől/márkájától függően változhat. Akkor jó a tészta, ha a tálunk falától szépen elvált és már nem ragad.
Dagasztás után, enyhén megliszteztem és egy konyharuhával lefedve 50 percet kelesztettem.
Kelesztés után kettő egyenlő részre osztottam, majd kör alakúra nyújtottam őket. A lapokat darabonként 16 háromszögre vágtam, amiket végül kifli alakúra tekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. Közben előmelegítettem a sütőt is. Lekentem a tetejüket tojással és magas hőfok mellett 20 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
az összes, megsült kiflijeim súlya 765 gramm lett, ebben 1667 kcal, 73 gramm fehérje, 26,5 gramm zsír és 265,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 255,4 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!
Kicsit másképp
Sajnos ma nem volt itthon joghurtom és lenmagom, de nagyon szerettem volna elkészíteni, így tejföl kerül bele, a tetejére pedig szezámmagot szórtam. Nagyobbakra osztottam, 16-ra: