snidlinges-sörkifli
Egyéb édességek Kiflik Pékáruk Sütemények

Egyszerű, metélőhagymás sörkifli

A Férjem rengetegszer jegyzi meg, csak úgy „az orra alatt”, hogy már megint édes? Holnap lehetne inkább valami sós? Amikor a heti menüt írom, rendszerint átfutnak rajta a szemei, hogy tudja, mire számítson. Ha szeretném, sem tudnám tagadni, nagyon szeretem az édes dolgokat. De ezzel a sörkifli recepttel most Neki (is) igyekeztem kedvében járni és sikerült is 🙂

Metélőhagymával és lenmaggal ízesítettem, ebből a tésztamennyiségből 32 darab sült ki.

metélőhagymás-sörkifli

Hozzávalók

280 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

120 gramm finomliszt

20 gramm friss élesztő

25 gramm búzasikér – sikért itt találsz

8 gramm só

80 gramm natúr joghurt (1,5%-os zsírtartalmút használtam, de következő alkalommal 0,1%-ból fogom)

30 gramm margarin (csészés – 25%-os zsírtartalommal)

5 gramm metélőhagyma (ez nálam most szárított változat volt, de természetesen frissből is lehet, sőt!)

20 gramm lenmaglenmagot itt találsz – 

250 ml langyos víz

Tojás a kenéshez (elhagyható)

teljes-kiőrlésű-sörkifli

Elkészítése

A liszteket a robotgépem üstjébe mértem, a tálam egyik oldalába az élesztőt morzsoltam, a másik oldalába pedig a sót tettem (tehát, hogy közvetlenül ne érintkezzen egymással). Majd rámértem a búzasikért, a metélőhagymát, a lenmagot, a joghurtot és a margarint is. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a folyadékot. A víz mennyisége a lisztek a minőségétől/márkájától függően változhat. Akkor jó a tészta, ha a tálunk falától szépen elvált és már nem ragad.

Dagasztás után, enyhén megliszteztem és egy konyharuhával lefedve 50 percet kelesztettem.

Kelesztés után kettő egyenlő részre osztottam, majd kör alakúra nyújtottam őket. A lapokat darabonként 16 háromszögre vágtam, amiket végül kifli alakúra tekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam őket. Közben előmelegítettem a sütőt is. Lekentem a tetejüket tojással és magas hőfok mellett 20 perc alatt készre sütöttem őket.

snidlinges-sörkifli


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

az összes, megsült kiflijeim súlya 765 gramm lett, ebben 1667 kcal, 73 gramm fehérje, 26,5 gramm zsír és 265,4 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 255,4 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

Kicsit másképp

Sajnos ma nem volt itthon joghurtom és lenmagom, de nagyon szerettem volna elkészíteni, így tejföl kerül bele, a tetejére pedig szezámmagot szórtam. Nagyobbakra osztottam, 16-ra:

DSCF0222

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy