csaszarzsemle_avokadokremmel
Pékáruk Vegán receptek Zsömlék

Lenmagos császárzsemle avokádókrémmel

császárzsemle_teljes_kiőrlésű_finomat_másképp

Bevezető – Császárzsemle

Már több, a blogon megtalálható zsemlét formáztam császárzsemlének, de felötlött benne a kérdés, milyen a császárzsemle tésztája? Valami más a tészta hozzávalóit tekintve, vagy csak formázásban tér el? Rengeteg receptet áttanulmányoztam és végül határozottan kirajzolódott, hogy a császárzsömlébe mindenképpen kell vaj/margarin és tejtermék. Olvastam nem egy receptet, ahol tojás is kerül bele.

Az én verziómba tojás nincs, ételallergia miatt. Mivel volt a hűtőben egy felbontott kókusztej, amit már nagyon illett volna elfogyasztani, ezért úgy döntöttem, hogy most tehéntej helyett kókusztej fog belekerülni. A búzacsíra (és a lenmag is) elhagyható.

Hozzávalók (8 darabra)

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm durumliszt / ha nincs finomliszt

10 gramm só

10 gramm búzacsíra

25 gramm friss élesztő

200 ml víz

120 ml cukormentes kókusztej

30 gramm növényi alapú margarin

15 gramm lenmag

Elkészítése

  1. A liszteket, a búzacsírát, a lenmagot és margarint kimértem robotgépem üstjébe. Majd a tál egyik felébe morzsoltam az élesztőt, a másikba pedig szórtam a sót. Miközben dolgozott a gép, lassan adagoltam a víz és kókusztej elegyet.
  2. Érdemes a folyadékot apránként hozzáadni, mert ugyanazon márka esetében is lehet eltérés két különböző csomag felnyitásakor a lisztek tekintetében.
  3. Egy könnyű állagú tésztát kaptam végeredményül, nagyjából 8-10 perces dagasztás után. Enyhén lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam és gömbölyítettem. Lefedve 45 perc alatt duplájára kelesztettem.
  4. Mikor letelt a pihentetési idő, pultra borítottam és nyolc egyenlő részre osztottam. Megformáztam  és sütőpapíros tepsire rakosgattam őket. Alaposan bespricceltem tetejüket vízzel, majd bekapcsoltam a sütőt, alsó-felső sütésre, 200°C-ra.
  5. Míg melegedett a sütő, hagytam a zsemléknek egy utolsót pihenni, kelni.
  6. 15-18 perc alatt készre sültek.

császárzsemlék-teljes-kiőrlésű-finomat-másképp

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész zsömléim súlya 884 gramm lett, ebben nekem 2069 kalória, 66 gramm fehérje, 40 gramm zsír és 336 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 324 gramm) lett.

FotoJet

Avokádókrém receptje

Az avokádókrémet a héten másodjára készítem el Tomikánk kérésére. Az oviban annyira megszerette, hogy most külön kéri, ha látunk, vegyünk avokádót. Bár jobb szeretem a kosárba tenni, ha akciós, de nagy öröm számunkra, hogy gumicukor helyett avokádót kér a gyerek 🙂 elképzelhető -biztos!-, hogy ez fog változni, így jobb kihasználni és örülni míg lehet. Aki ehet tojást, annak erősen ajánlom tojáskrémmel való kipróbálását!

avokádókrém_cukormentes_házi_
Kép forrása: Photo by Taryn Elliott (kattintható)

Hozzávalók

1 érett avokádó

1-2 evőkanál tejföl

1 teáskanál fokhagymakrém

1 nagy csipet só

1 csipet négyszeres erejű édesítőszer

opcionális : néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítése

az avokádót kiszedtem héjából, egy villával alaposan összetörtem, majd rákanalaztam a tejfölt. Só és édesítőszer következett. Összekevertem és egy éjszakára hűtőbe tettem. Ha akad a hűtőben, akkor néhány csepp frissen facsart citromlé.

Oviba menetel előtt pirított császárzsemlén szolgáltam fel Neki.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész avokádókrémem súlya 260 gramm lett,  ebben nekem 403 kalória, 6 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 22 gramm szénhidrát lett (én őszintén szólva, az avokádófogyasztást nem számolom a szénhidrátkeretbe).

avokadokrem_hazi_csaszarzsemlevel_finomat_maskepp

Jó étvágyat!

Fordított lisztaránnyal elkészített császárzsemle

Akik régebb ideje, illetve rendszeresen találkozik posztjaimmal, receptjeimmel, azok már tudják, hogy miért készítem -és hogy mit jelent a blogon a fordított lisztarány kifejezés- fordított lisztaránnyal újabban a pékárukat.

Ha viszont új látogatóként tévedtél ide hozzám, akkor gyorsan leírom: inzulinrezisztensként a szénhidrátdiéta szabályait követve étkeztem sokáig. Tehát a hozzáadott cukor kerülése és a lisztek arányának tekintetében a 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér liszt felhasználása volt a fő szempont gasztro kalandjaim során. Azonban időközben colitis-t (autoimmun betegség) diagnosztizáltak nálam, és egy nyaralás alkalmával a totális trehányságomnak betudva kiderült, hogy a túlzott teljes kiőrlésű liszt fogyasztása folyamatosan belobbantja a bélbetegségemet. Így mostanság 30% teljes kiőrlésű és 70% fehér lisztet használok, természetesen a cukormentes étkezésre igyekszem továbbra is figyelni. Illetve megteszek mindent, amit tudok, hogy rendszeresen mozogjak (aerob, anaerob mozgásformákkal egyaránt), a durva rostok kerülése mellett.

A gyerekek miatt most kihagytam a lenmagot a tésztájából, mert újabban nem szívesen eszik a magvas tésztájú pékárukat, valamint mivel a nagyobbikunk kinőtte ételallergiáit, így állati eredetű tejet használtam a tésztájába.

Hozzávalók

150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

350 gramm durumliszt / ha nincs finomliszt

10 gramm só

10 gramm búzacsíra – elhagyható-

25 gramm friss élesztő

200 ml víz

120 ml tehéntej

30 gramm növényi alapú margarin

Elkészítése

Megegyezik a fent leírtakkal.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kisült zsemléim súlya 755 gramm lett, ebben nekem 2074 kalória, 61,8 gramm fehérje, 32,68 gramm zsír és 367 gramm szénhidrát lett benne.

Császárzsemle_finomat_maskepp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: