hamis_carbonara_spagetti_finomat_maskepp.jpg
Húsos ételek

Egyszerű carbonara spagetti

Bevezető – Hamis carbonara

Valószínűleg Jamie Oliver és Antonio Carluccio egymás nyakába borulva zokognák ki magukat a carbonara spagetti kreációm látva…

Hiszen az eredeti carbonara szalonnával készül, egy gramm se sok, de annyi tejszínt sem tartalmaz, annál inkább tojássárgáját.  Sajtból szigorúan parmezán kerülhet szóba.

Mindezek ellenére, én használtam tejszínt, egyszerű trappista -ráadásul a szószba és nem a tetejére tálalás előtt-, és sertéssonka került bele, viszont az ételallergiás nagyobbikunk végett a tojást teljes nyugalommal kihagytam belőle.

Az egészen bizonyos, hogy nagyon finom lett -legalábbis ezt mutatták a tányérok-, azt viszont nem kétlem, hogy az eredeti sokkal ízletesebb. Csakhogy az is kétségtelen, hogy még a minőségi alapanyagok felhasználása mellett is, ez a verzió lényegesen pénztárcakímélőbb változat és talán a tápanyagértékek is kedvezőbbek, mint az eredetinél.

Azért egyszer a szalonnás, tejszínmentes, tojásos verziót is ki kell próbálnom!

Két dolog azonban az eredeti, és a lentebb szereplő carbonara spagettiben megegyezik: gyorsan és könnyen elkészíthető.

Finomat másképp 1

Hozzávalók

1 evőkanálnyi zsiradék ∼ nálam pontosan 10 gramm napraforgóolaj

200 gramm sertéscomb szelet ∼ magas hústartalomra figyeljünk ha kivitelezhető

250 ml főzőtejszín ∼ ha lehet 10%-os zsírtartalmú

250 ml víz

30 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt vagy egyéb liszt/keményítő

50 gramm sajt ∼ ha van rá mód light, zsírszegény változat

1 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj

250 gramm szárazon kimért durum spagetti tészta (kipróbáltam, ugyanennyi a szósz mennyiség mellé működik 500 gramm szárazon kimért tésztával, de kicsit „szárazabb”, ha kihűl, mert felszívja a szószt a tészta)

Fűszerek:

5 gramm só, 1 csapott teáskanál őrölt szerecsendió, ½ kávéskanál őrölt fekete bors, két csipet természetes édesítőszer

Elkészítése

Legelsőnek feltettem melegedni a vizet a tésztának.

Közben kimértem egy evőkanálnyi olajat a serpenyőmbe és rákockáztam -nagyobb darabokra hagytam- a sonkát. Kissé megpirítottam a sonkadarabokat, ez idő alatt pedig kimértem a tejszín és víz keverékét. Rámértem a lisztet és alaposan elkevertem.

Nagy valószínűséggel eddigre felforrt a tészta vize is. A felforrt vízben nagyjából 10-12 perc alatt készre főztem a tésztát – én személy szerint szeretem ha tényleg főtt, puha a tészta-.

Ráöntöttem tejszínes-lisztes keveréket a sonkákra és kisebb láng fölött, néha megkeverve addig főztem míg kellő sűrűségű lett. Hozzáadtam a sajtot -kockázva is mehet, nem szükséges reszelni- és addig melegítettem, míg homogén állagú lett.

Ha úgy érzitek, hogy túl sűrű lett, természetesen egy kevés tejjel hígítható.

Leszűrtem a spagettit, átforgattam szintén 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal, majd ráöntöttem a sűrű szószt és forrón tálaltam.

hamis_carbonara_spagetti

 

 

 

 

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész ételem súlya (tésztával együtt) 1908 gramm lett, ebben nekem 1755 kalória, 93 gramm fehérje, 65 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 182 gramm) lett.

Jó étvágyat!