Lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel

Lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel
lecsos hugolyok glutenmentes finomat maskepp scaled pinit Galéria megtekintése 3 képek

Lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel

Bár a lecsós húsgolyó soha sem lesz a leggyorsabban elkészíthető étel kategóriában első helyezett, igazán megéri az elkészítésére szánt idő, mert nagyon finom! Íme a lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel – érdemes kipróbálni!

Ha van rá lehetőségünk már előző este összekészíthetjük, befűszerezhetjük a húsgolyókhoz szánt darált sertéshúst. Így másnap kevesebb időt is vesz igénybe az elkészítése, illetve nyilván csak jót tehet a húsnak, ha egy estét pihenhet, összeérhet a fűszerekkel.

A lecsó (illetve a szükséges paradicsom és paprika miatt), elsősorban nyári étel kategóriába sorolom, de természetesen bármely évszakban készíthető, főleg, ha lapul egy két üveg, nyárról eltett lecsó a kamrában.  🙂

Az étel alá én ez esetben növényi, zsírban szegényebb margarint használtam, természetesen ez módosítható, de akkor számolnunk kell a tápanyagértékek változásával is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy amennyiben gluténérzékenynek (is) készítjük ezt (bármelyik) ételt, mindenképpen kiemelt fontosságú, hogy figyeljünk a keresztszennyezettség elkerülésére!

A lenti felállással egy:

  • gluténmentes -természetesen keresztszennyeződésekre fokozattan figyelni kell-
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • és természetesen hozzáadott cukormentes főételt tálalhatunk szeretteinknek.

 lecsos-husgolyo-basmati-rizs-mező-finomat-maskepp

Photo by Quang Nguyen Vinh from Pexels

Mit lehet tudni a basmati rizsről?

Ez egy hosszú szemű, aromás rizsfajta, melyet már a 2018-2019-es években is javarészt India exportált a világnak, mellette pedig Pakisztán említhető meg fő exportálónak. Érdekesség, hogy az APEDA indiai kormányhivatal szerint csak és kizárólag akkor nevezhető a basmati rizs, basmatinak, amennyiben a rizsszem átlagos hossza 6,61 milliméter és szélessége maximum 2 mm (de igen sok jóváhagyott fajtája/hibridje létezik már). – írja a wikipedia.

A basmati jelentése, illatos -ezt főzés közben is megtapasztalhatjuk, szerencsére-. Az a vegyület, aminek ezt az aromás illatot köszönhetjük, átlagosan tizenötször magasabb arányban található meg a basmati rizsben, mint más rizsfajtákban. Képzeljétek el, ez az aroma megtalálható például egyes sajtokban, gyümölcsökben is.

Nem titok, s semmi újdonság abban, hogy a  vércukorszintre gyakorolt hatása miatt cukorbeteg és inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthető.

A rizs(félék) alapvetően gluténmentesek is. Magas keményítőtartalmuk miatt liszteket is készítenek belőlük. Sőt a keleti konyha egyik legismertebb alapanyaga a rizstészta, amely általában tojást sem tartalmaz.

Basmati rizzsel készült, további ételek receptjeit a blogon, ide kattintva olvashattok.

facebook_finomat_maskepp

Nehézség: Középszint Előkészítési idő 30 perc Főzési/sütési idő 45 perc Teljes Idő 1 óra 15 perc
Adag: 6 Kalóriák: 1967
Legjobb évszak: Nyár

Hozzávalók

Hozzávalók a lecsós húsgolyókhoz

Hozzávalók a körethez

Elkészítése

A lecsós húsgolyók elkészítése

  1. A megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a margarinon.

  2. A paprikát vékony karikákra vágtam és az üvegesre párolt vöröshagymához adtam. Hagytam, hogy kissé barnás kérget kapjanak a paprikaszeletek.

  3. Majd hozzáadtam a nagyobb kockákra vágott paradicsomot 500 ml vizet, és kis hő fölött, együtt főztem őket addig, míg elkészítettem a húsgolyókat.

  4. A darált húsra rámértem 10 gramm sót, 2 evőkanál paradicsomszószt, 1 teáskanál őrölt köményt, ½ teáskanál őrölt fekete borsot, 1 nagy csipet édesítőszert és 1 evőkanál szárított petrezselymet.

  5. Alaposan összedolgoztam a masszát és apróbb, nagyjából 25-30 grammos golyókat formáztam.

  6. Mire az összes húsgolyó megformázásával elkészültem, a paradicsomok és paprikaszeletek összeestek a lábosban. Megszórtam 8 gramm sóval, 3 gramm édesítőszerrel és hozzáadtam 2 evőkanál paradicsomszószt a ,,raguhoz”.

  7. A befűszerezett alapba rakosgattam a húsgolyókat, majd 250 ml vizet öntöttem rá. Fedő alatt, továbbra is kis hő fölött körülbelül 35 percig főztem.

  8. Majd 100 ml hideg vízben elkevertem 2 evőkanál tápióka keményítőt és a már megfőtt lecsós húsgombócokra öntöttem. Már csak pár percet főztem a keményítő hozzáadása után.

    Petrezselyemmel szórtam. 

A tökmagos basmati rizs elkésíztése

  1. A szárazon kimért basmati rizst 1 evőkanál zsiradékon alaposan átforgattam, átmelegítettem.

  2. Majd hozzáöntöttem 500 ml vizet és fedő alatt főztem nagyjából 10 percen keresztül.

  3. Míg főtt a rizs, a tökmagot megpirítottam egy teflon serpenyőben.

  4. Mikor már csak egy minimális folyadék van a rizs tetején, el szoktam zárni a hőt alatta és az edény fedőjére borítva egy konyharuhát szoktam hagyni pihenni, duzzadni még a rizsszemeket.

  5. Nagyjából 10 perc pihentetés után, összekevertem a pirított tökmagokkal és a némi sóval a basmati rizst.

Táplálkozási adatok

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 1967kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 92g142%
Telített zsír 1.57g8%
Koleszterin 42.19mg15%
Nátrium 490.23mg21%
Kálium 310.24mg9%
Összes szénhidrát 59g20%
Fehérje 219g438%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A fenti táblázatban a teljesen mennyiségre számolt irányadó tápanyagértékek láthatók. A lecsós húsgolyók glikémiás indexe, így elkészítve nagyjából 10%- körüli

Hozzávetőleges, irányadó tápanyagértékek a tökmagos rizsre: a megfőtt köretem súlya 743 gramm lett, ebben 1212  kalória, 38 gramm fehérje, 31 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett.

A főtt basmati risz glikémiás indexe nagyjából 10% körüli

Kulcsszavak: gluténmentes, húsos fogás, tejmentes, tojásmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy