Lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel
Bár a lecsós húsgolyó soha sem lesz a leggyorsabban elkészíthető étel kategóriában első helyezett, igazán megéri az elkészítésére szánt idő, mert nagyon finom! Íme a lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel – érdemes kipróbálni!
Ha van rá lehetőségünk már előző este összekészíthetjük, befűszerezhetjük a húsgolyókhoz szánt darált sertéshúst. Így másnap kevesebb időt is vesz igénybe az elkészítése, illetve nyilván csak jót tehet a húsnak, ha egy estét pihenhet, összeérhet a fűszerekkel.
A lecsó (illetve a szükséges paradicsom és paprika miatt), elsősorban nyári étel kategóriába sorolom, de természetesen bármely évszakban készíthető, főleg, ha lapul egy két üveg, nyárról eltett lecsó a kamrában. 🙂
Az étel alá én ez esetben növényi, zsírban szegényebb margarint használtam, természetesen ez módosítható, de akkor számolnunk kell a tápanyagértékek változásával is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy amennyiben gluténérzékenynek (is) készítjük ezt (bármelyik) ételt, mindenképpen kiemelt fontosságú, hogy figyeljünk a keresztszennyezettség elkerülésére!
A lenti felállással egy:
- gluténmentes -természetesen keresztszennyeződésekre fokozattan figyelni kell-
- tejmentes
- tojásmentes
- és természetesen hozzáadott cukormentes főételt tálalhatunk szeretteinknek.
Photo by Quang Nguyen Vinh from Pexels
Mit lehet tudni a basmati rizsről?
Ez egy hosszú szemű, aromás rizsfajta, melyet már a 2018-2019-es években is javarészt India exportált a világnak, mellette pedig Pakisztán említhető meg fő exportálónak. Érdekesség, hogy az APEDA indiai kormányhivatal szerint csak és kizárólag akkor nevezhető a basmati rizs, basmatinak, amennyiben a rizsszem átlagos hossza 6,61 milliméter és szélessége maximum 2 mm (de igen sok jóváhagyott fajtája/hibridje létezik már). – írja a wikipedia.
A basmati jelentése, illatos -ezt főzés közben is megtapasztalhatjuk, szerencsére-. Az a vegyület, aminek ezt az aromás illatot köszönhetjük, átlagosan tizenötször magasabb arányban található meg a basmati rizsben, mint más rizsfajtákban. Képzeljétek el, ez az aroma megtalálható például egyes sajtokban, gyümölcsökben is.
Nem titok, s semmi újdonság abban, hogy a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt cukorbeteg és inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthető.
A rizs(félék) alapvetően gluténmentesek is. Magas keményítőtartalmuk miatt liszteket is készítenek belőlük. Sőt a keleti konyha egyik legismertebb alapanyaga a rizstészta, amely általában tojást sem tartalmaz.
Basmati rizzsel készült, további ételek receptjeit a blogon, ide kattintva olvashattok.
Lecsós húsgolyók tökmagos basmati rizzsel
Hozzávalók
Hozzávalók a lecsós húsgolyókhoz
Hozzávalók a körethez
Elkészítése
A lecsós húsgolyók elkészítése
-
A megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam a margarinon.
-
A paprikát vékony karikákra vágtam és az üvegesre párolt vöröshagymához adtam. Hagytam, hogy kissé barnás kérget kapjanak a paprikaszeletek.
-
Majd hozzáadtam a nagyobb kockákra vágott paradicsomot 500 ml vizet, és kis hő fölött, együtt főztem őket addig, míg elkészítettem a húsgolyókat.
-
A darált húsra rámértem 10 gramm sót, 2 evőkanál paradicsomszószt, 1 teáskanál őrölt köményt, ½ teáskanál őrölt fekete borsot, 1 nagy csipet édesítőszert és 1 evőkanál szárított petrezselymet.
-
Alaposan összedolgoztam a masszát és apróbb, nagyjából 25-30 grammos golyókat formáztam.
-
Mire az összes húsgolyó megformázásával elkészültem, a paradicsomok és paprikaszeletek összeestek a lábosban. Megszórtam 8 gramm sóval, 3 gramm édesítőszerrel és hozzáadtam 2 evőkanál paradicsomszószt a ,,raguhoz”.
-
A befűszerezett alapba rakosgattam a húsgolyókat, majd 250 ml vizet öntöttem rá. Fedő alatt, továbbra is kis hő fölött körülbelül 35 percig főztem.
-
Majd 100 ml hideg vízben elkevertem 2 evőkanál tápióka keményítőt és a már megfőtt lecsós húsgombócokra öntöttem. Már csak pár percet főztem a keményítő hozzáadása után.
Petrezselyemmel szórtam.
A tökmagos basmati rizs elkésíztése
-
A szárazon kimért basmati rizst 1 evőkanál zsiradékon alaposan átforgattam, átmelegítettem.
-
Majd hozzáöntöttem 500 ml vizet és fedő alatt főztem nagyjából 10 percen keresztül.
-
Míg főtt a rizs, a tökmagot megpirítottam egy teflon serpenyőben.
-
Mikor már csak egy minimális folyadék van a rizs tetején, el szoktam zárni a hőt alatta és az edény fedőjére borítva egy konyharuhát szoktam hagyni pihenni, duzzadni még a rizsszemeket.
-
Nagyjából 10 perc pihentetés után, összekevertem a pirított tökmagokkal és a némi sóval a basmati rizst.
Adag 6
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 1967kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 92g142%
- Telített zsír 1.57g8%
- Koleszterin 42.19mg15%
- Nátrium 490.23mg21%
- Kálium 310.24mg9%
- Összes szénhidrát 59g20%
- Fehérje 219g438%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A fenti táblázatban a teljesen mennyiségre számolt irányadó tápanyagértékek láthatók. A lecsós húsgolyók glikémiás indexe, így elkészítve nagyjából 10%- körüli.
Hozzávetőleges, irányadó tápanyagértékek a tökmagos rizsre: a megfőtt köretem súlya 743 gramm lett, ebben 1212 kalória, 38 gramm fehérje, 31 gramm zsír és 195 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint is) lett.
A főtt basmati risz glikémiás indexe nagyjából 10% körüli.