Egyéb édességek Sütemények

Nagyon csokis-diós zabkeksz

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF7648

Tej-, tojás-, cukor-, és (ha figyelünk a zabpehelyre) gluténmentes, nagyon csokis és nagyon diós keksz.

Ez a kekszrecept valójában azért született meg a fejemben, mert a minap volt szerencsém G. Vivien egyik élő adását meghallgatni egy Facebook csoportban, ahol (most röviden leírva) többek között arról beszélt, hogy a gluténnal semmi gond nincs (természetesen, ha arra érzékenységünk nincs), de egy teljesen egészséges, ám átlagos ember ma túl sok glutént tartalmazó ételt fogyaszt.

Elgondolkodtatott. És ez ránk is igaz. Pár évvel ezelőtt azon aggódtam, hogy a fehér lisztek zömét teljes kiőrlésűre cseréljem, hogy a kristálycukrot/szacharózt kizárjam az életünkből.

Aztán nem olyan régen az vált igazán fontossá, hogy nagyobbik gyermekünk ételallergiái is elférjenek ezen a palettán. Meg kellett oldani, hogy elsősorban állati eredetű tej-, tojás-, és mogyorómentesen is étkezzünk.

Eszembe sem jutott a glutén. Vagyis de! Örültem, hogy legalább azt ehetünk.

De jött Vivien videója és merengtem rajta egy keveset, majd olvasgattam és úgy döntöttünk, hogy a heti menüt úgy kellene megtervezni, hogy bizony egy nap, igyekezzünk csak egy étkezés során gluténtartalmú ételt fogyasztani.

Tehát így formálódott meg gondolataimban ez a csokis-diós keksz receptje, majd vetődött papírra, onnan pedig a konyhapultunkra. Mondhatni a recept friss, de akkora sikere lett a családom beszámolója alapján, hogy már három adagot megsütöttem az első alkalom óta.

Hozzávalók:

100 gramm zabpehely (apró szemű)

10 gramm bambuszrostliszt (elhagyható)

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

55 gramm margarin (60%-os zsírtartalmút használtam)

50 gramm étcsokoládé (70%-os)

50 gramm dió

4 gramm sütőpor

1 rúd vanília kikapart belseje (ha nincs, 5 ml aroma)

100 ml növényi tej (nálunk kókusztej)

Elkészítése: kimértem a zabpelyhet, rá a bambuszrostlisztet, majd az édesítőszert, és a sütőport. Alaposan elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam az apróbb darabokra vágott étcsokoládét és a diót. Rátettem a vaníliát és ráöntöttem a növényi tejet.

DSCF7635

Alaposan eldolgoztam. Egy keményebb állagú massza lesz belőle, vizes kézzel könnyen formázhatóvá válik.

DSCF7637

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a korongokat, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe toltam és körülbelül 15 perc alatt készre sütöttem őket.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész kekszek súlya 319 gramm lett (70 ml anyagveszteséggel számolhattam), ebben nekem 1310 kalória, 26 gramm fehérje, 93 gramm zsír és 86 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 76 gramm) lett benne.

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: