Alapanyagok

Amit tudni kell(ene) a tyúktojásról!

A tyúktojás az egyik legelterjedtebb alapanyag (kivéve az arra allergiások és vegánok körében), amelyről nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy gazdag fehérjében, A-, E-, B-, és D vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Azzal nem írok újdonságot, hogy fogyni vágyóknak a tojássárgáját érdemes kerülnie, hiszen 1 darab átlagos méretű tojássárgájában (16 gramm):

  • 54 kalória
  • 2,4 gramm fehérje
  • 4,3 gramm zsír
  • 0,1 gramm szénhidrát van

Míg 1 darab átlagos méretű fehérjében (24 gramm):

Látva az adatokat nem kérdés, hogy a sárgája sohasem lesz jó barátja egy többletsúlyt cipelőnek, aki komolyan figyel a bevitt tápanyagokra. A tyúktojással ellentétbe a fürjtojás kedvezőbb adatokkal rendelkezik.

Mit jelentenek a tyúktojáson lévő számok?

tojas

Állattartási technológia: négy különböző szám állhat ezen a helyen:

  • 0: ökológiai tartás/bio
  • 1: szabadtartás/kifutós
  • 2: alternatív tartás/mélyalmos
  • 3: ketreces

Országkód: minden ország rendelkezik egy ún. ISO kóddal, a HU természetesen Magyarországot hivatott jelezni. Ez a kód mutatja meg, honnan származik a tojás.

PL- Lengyelország

SK- Szlovákia stb.

Megye vagy a főváros kódja: 0-20 közötti szám állhat itt. A kódok a következőek:

01 – Baranya

02 – Bács-Kiskun

03 – Békés

04 – Borsod-Abaúj-Zemplén

05 – Csongrád

06 – Fejér

07 – Győr-Moson-Sopron

08 – Hajdú-Bihar

09 – Heves

10 – Komárom-Esztergom

11 – Nógrád

12 – Pest

13 – Somogy

14 – Szabolcs-Szatmár-Bereg

15 – Jász-Nagykun-Szolnok

16 – Tolna

17 – Vas

18 – Veszprém

19 – Zala

20 – Budapest

Állat-egészségügyi kerület sorszáma: ez minden esetben egy karakter.

A tyúktojás jele minden esetben egy T betű.

A perjel utáni szám, az istállók számát hivatott megmutatni.

A tojásokat minőség szerint három kategóriába sorolják, idézem a Magyar Élelmiszerkönyből:

  • A – friss tojás (szabályos alakú, sértetlen, légkamra magassága legfeljebb 6 mm, a fehérje tiszta-áttetsző és kocsonyás, a sárgája forgatáskor nem távolodik el értékelhetően a tojás középpontjától, szagtalan és a csírakorong nem érzékelhető fejlettségű)
  • B – tartósított tojás (szabályos alakú és sértetlen, a légkamra magassága legfeljebb 9 mm, a fehérje tiszta-áttetsző és kocsonyás, a sárgája átvilágításkor csak árnyék formájában látható, ez nem vonatkozik a mésszel tartósított tojásokra, mindenféle idegen anyagtól mentes, minden szagtól mentes és a csírakorong alig észlelhető)
  • C – gyenge minőségű, ipari felhasználásra szánt tojás (ezek azok a tojások, amelyek nem felelnek meg az A és B osztályozás kritériumainak.

Osztályozzuk őket nagyság szerint is:

  • S méret, kicsi: 53 gramm alatti
  • M méret, közepes: 53 grammtól 63 grammig
  • L méret, nagy: 63 grammtól 73 grammig
  • XL méret, nagyon nagy: 73 gramm és felette

A tálcás tojásokon egyéb adatokat is fel kell tüntetni, például a csomagoló központi számát, amelyet a NÉBIH nyilvántart, ide kattintva elérhető.

A piacokon találkozhatunk jelölés nélküli tyúktojásokkal, hiszen az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre más szabályok vonatkoznak.

Ha túl sokáig főzzük a tojásunkat, a sárgája zöldes színt kap, a benne található kén-, és vastartalom miatt.

Érdekesség, hogy október második péntekén tartjuk számon a tojás világnapját 1999 óta.-írja a wikipedia

További alapanyagokról ide kattintva olvashatsz!

Felhasznált irodalom: Pinterest, NEBIH és Wikipedia.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy