A tyúktojás az egyik legelterjedtebb alapanyag (kivéve az arra allergiások és vegánok körében), amelyről nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy gazdag fehérjében, A-, E-, B-, és D vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Azzal nem írok újdonságot, hogy fogyni vágyóknak a tojássárgáját érdemes kerülnie, hiszen 1 darab átlagos méretű tojássárgájában (16 gramm):
- 54 kalória
- 2,4 gramm fehérje
- 4,3 gramm zsír
- 0,1 gramm szénhidrát van
Míg 1 darab átlagos méretű fehérjében (24 gramm):
- 14 kalória
- 30 gramm fehérje
- 0,1 gramm zsír és
- 0,2 gramm szénhidrát található a hazipatika.hu tápanyagtáblázata szerint.
Látva az adatokat nem kérdés, hogy a sárgája sohasem lesz jó barátja egy többletsúlyt cipelőnek, aki komolyan figyel a bevitt tápanyagokra. A tyúktojással ellentétbe a fürjtojás kedvezőbb adatokkal rendelkezik.
Mit jelentenek a tyúktojáson lévő számok?
Állattartási technológia: négy különböző szám állhat ezen a helyen:
- 0: ökológiai tartás/bio
- 1: szabadtartás/kifutós
- 2: alternatív tartás/mélyalmos
- 3: ketreces
Országkód: minden ország rendelkezik egy ún. ISO kóddal, a HU természetesen Magyarországot hivatott jelezni. Ez a kód mutatja meg, honnan származik a tojás.
PL- Lengyelország
SK- Szlovákia stb.
Megye vagy a főváros kódja: 0-20 közötti szám állhat itt. A kódok a következőek:
01 – Baranya
02 – Bács-Kiskun
03 – Békés
04 – Borsod-Abaúj-Zemplén
05 – Csongrád
06 – Fejér
07 – Győr-Moson-Sopron
08 – Hajdú-Bihar
09 – Heves
10 – Komárom-Esztergom
11 – Nógrád
12 – Pest
13 – Somogy
14 – Szabolcs-Szatmár-Bereg
15 – Jász-Nagykun-Szolnok
16 – Tolna
17 – Vas
18 – Veszprém
19 – Zala
20 – Budapest
Állat-egészségügyi kerület sorszáma: ez minden esetben egy karakter.
A tyúktojás jele minden esetben egy T betű.
A perjel utáni szám, az istállók számát hivatott megmutatni.
A tojásokat minőség szerint három kategóriába sorolják, idézem a Magyar Élelmiszerkönyből:
- A – friss tojás (szabályos alakú, sértetlen, légkamra magassága legfeljebb 6 mm, a fehérje tiszta-áttetsző és kocsonyás, a sárgája forgatáskor nem távolodik el értékelhetően a tojás középpontjától, szagtalan és a csírakorong nem érzékelhető fejlettségű)
- B – tartósított tojás (szabályos alakú és sértetlen, a légkamra magassága legfeljebb 9 mm, a fehérje tiszta-áttetsző és kocsonyás, a sárgája átvilágításkor csak árnyék formájában látható, ez nem vonatkozik a mésszel tartósított tojásokra, mindenféle idegen anyagtól mentes, minden szagtól mentes és a csírakorong alig észlelhető)
- C – gyenge minőségű, ipari felhasználásra szánt tojás (ezek azok a tojások, amelyek nem felelnek meg az A és B osztályozás kritériumainak.
Osztályozzuk őket nagyság szerint is:
- S méret, kicsi: 53 gramm alatti
- M méret, közepes: 53 grammtól 63 grammig
- L méret, nagy: 63 grammtól 73 grammig
- XL méret, nagyon nagy: 73 gramm és felette
A tálcás tojásokon egyéb adatokat is fel kell tüntetni, például a csomagoló központi számát, amelyet a NÉBIH nyilvántart, ide kattintva elérhető.
A piacokon találkozhatunk jelölés nélküli tyúktojásokkal, hiszen az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre más szabályok vonatkoznak.
Ha túl sokáig főzzük a tojásunkat, a sárgája zöldes színt kap, a benne található kén-, és vastartalom miatt.
Érdekesség, hogy október második péntekén tartjuk számon a tojás világnapját 1999 óta.-írja a wikipedia.
További alapanyagokról ide kattintva olvashatsz!
Felhasznált irodalom: Pinterest, NEBIH és Wikipedia.hu