Bevezető
Található ennél gyorsabban elkészíthető étel receptje is blogon, de szerintem mindenképpen megéri az extra időt, ami ennek az almával töltött csirkének az elkészítésével jár.
Én sütőben sütöttem, hogy a zsír-, és kalóriatartalmát ne növeljem. Nem árulok el nagy titkot, hogy ezzel a sütési módszerrel, bizony az amúgy sem zsíros csirkemell, ha szigorúan vesszük, száraz lett. Több dolgot tehetünk:
- alaposan bespricceljük olajjal és úgy sütjük meg sütőben,
- esetleg készítünk mellé egy joghurtos/tejfölös uborkasalátát,
- vagy olajban sütjük ki.
Ez utóbbi esetben, ha tehetjük, legalább egy kiadós sétát iktassunk be utána.
Hozzávalók
960 gramm csirkemell (szeletelve, klopfolva)
130 gramm alma (pucolt súly)
50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
2 darab tojás
130 gramm hozzáadott cukormentes kukoricapehely – ezt használtam–
Fűszerek:
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál rozmaring
1 evőkanál petrezselyem
½ teáskanál őrölt kömény
8 gramm só
25 ml zsiradék (nálam extra szűz olívaolaj)
Elkészítése
a csirkemelleket felszeleteltem és a vastagabb szeleteket kiklopfoltam. Kikevertem a fűszereket az olajjal és alaposan bedörzsöltem a hússzeletekbe. Hűtőbe tettem lefedve, nagyjából 2 óra hosszára.
Megpucoltam az almákat, ezeket is vékonyabb szeletekre vágtam.
A csirkemell szeletekbe tettem egy-egy darab almát, majd szorosan feltekertem, és már paníroztam is. Először teljes kiőrlésű búzalisztbe, majd tojásba, végül kézzel apróbb darabokra tört, kukoricapehelybe forgattam őket.
Nekem nem csúsztak szét, de ha valakinek nem maradna egyben, akkor javaslom a hústű használatát. Régebben láttam már, hogy vannak, akik összevarrják hosszú cérnavéget hagyva, amit sütés után egyszerűen csak kihúznak a húsból.
Én kukoricás basmati rizzsel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagérték
a megsült csirkék súlya 1066 gramm lett, ebben 2217 kalória, 270 gramm fehérje, 50 gramm zsír és 163 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 152 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!