Ilyet utoljára szerintem Londonban ettem és már akkor is nagyon szerettem. Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy egy cukormentes, zömében lassú szénhidrátokból álló choko cookies receptet kísérletezzek ki. Bár büntetlenül ezt sem lehet enni -van egyáltalán olyan, amit igen?!- de ez határozottan egy egészségesebb verzió, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
95 gramm teljes kiőrlésű liszt
10 gramm lenmagliszt -elhagyható, helyette használható teljes kiőrlésű-
45 gramm finomliszt
2 gramm sütőpor
30 gramm négyszeres erejű édesítőszer
100 gramm zsiradék -margarin, de kókuszolajjal is készítettem már- (Frissítés! kipróbáltam 80 gramm margarinnal és kevesebbel is nagyon finom lett így is, a tápanyagértékek is jobbak lettek)
2 db ‘L’-es méretű tojás – nálam 120 gramm-
10 gramm zsírszegény holland kakaópor
40 gramm cukormentes tejcsokoládé vagy 70%-os étcsokoládé -nálam Wawel márkájú-
Elkészítése: A liszteket, a sütőport, a megolvasztott kókuszzsírt, a holland kakaóport és a két darab tojást kimértem a robotgépem üstjébe. Kicsi fokozaton egy percig kevertettem, míg egyneművé vált. A csokoládét apróbb darabokra vágtam és hozzákevertem a kakaós masszához.

Egy sütőpapírra azonos nagyságú köröket rajzoltam, jelen esetben hat darabot. És két kanál segítségével a körök közepére helyeztem a tésztát. Elég nagyok lettek így a kekszek, de a gyerkőcök mellett nem volt sok időm ma -sem-, így inkább a keveset de gyorsan elvet követtem.
Közepes lángon 30 perc alatt készre sütöttem őket.
Tápanyagértékek: a kész kekszeim súlya 378 gramm lett, ebben 1652 kalória, 37,4 gramm fehérje, 114 gramm zsír és 107,9 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 102,9 gramm) lett benne nekem.

Jó étvágyat!