cukormentes_túrógombóc
Egyéb édességek Húsmentes ételek

Túrógombóc cukormentesen

Bevezető – Túrógombóc

Szerintem nincs is olyan ember, aki ne ismerné a túrógombócot, csak valahogy mindenki másképpen csinálja (bár nem egy kategória, de majdnem olyan, mint a töltött káposzta). A lenti a számunkra befutó, bár bevallom őszintén évekig a főzés nélküli verziót részesítettem előnyben, mert oly nagy félelmem volt a gombócok szétesése a lobogó vízben! Sokáig -és ez a recept is úgy szerepelt itt, hogy a tojásokat szétválasztottam és  míg a sárgáját hozzákevertem a túrós alaphoz már az elején, addig a fehérjét kemény habbá vertem és csak utána adtam hozzá a túrógombóc alaphoz. Ma már csak szimplán hozzáütöm a tojásokat és alaposan átkeverem. Csak semmi cécó kérem szépen! 🕶️ Én az extra zsiradék elkerülése miatt a zsemlemorzsát csak szimplán lepirítom, de azt el kell ismerjem, ha mindezt egy kevés vajon teszem, hajszálnyit finomabb a végeredmény 🙂

Én általában nem töltöm, de tudom, sokan tesznek a közepébe például epret 🍓

Készítettem már sült túrógombócot pudinggal is, de ez szerintem sokkal finomabb!

Hozzávalók a túrógombóchoz

450 gramm félzsíros tehéntúró

120 gramm teljes kiőrlésű tönkölydara, ha belefér az étrendbe akkor búzadara

40 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer (vagy bármilyen más, ami 160 gramm cukornak felel meg)

3 darab ’M’-es méretű tojás

5 ml frissen facsart citromlé

2 gramm/nagy csipet só

a gombócok forgatása során 82 gramm teles kiőrlésű zsemlemorzsát használtam fel –de 120 grammot pirítottam le- + a morzsa ízesítéséhez ízlés szerint őrölt fahéj és akár édesítőszer

bármilyen édesítőszer vagy cukor + tejföl a tálaláshoz, esetleg gyümölcsszósz a tetejére

Elkészítése

A túrót alaposan áttörtem egy villa segítségével, majd a hozzáadtam a tojásokat, a kimért teljes kiőrlésű tönkölydarát, a citromlevet és az édesítőszert. Alaposan elkevertem a masszát. Majd legalább 1 órára hűtőbe tettem pihenni, duzzadni a tönkölydarát a túrós egyveleggel.

Közben a zsemlemorzsát őrölt fahéjjal alaposan elkevertem és tapadásmentes serpenyőben megpirítottam -zsiradék nélkül-. Feltettem a vizet forrni. Míg vártam a vízre, a gombócokat egyenlő nagyságúra formáztam, majd a lobogó vízbe tettem. Amikor feljöttek a víz tetejére, szűrő segítségével kiszedtem őket és a már kész zsemlemorzsában forgattam.

Édesített tejföllel ettük Tomikámmal, a férjemnek pedig vanília ízű fehérjeporos tejföllel szervíroztam.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

összesen 824 gramm túrógombócom lett. Ebben a mennyiségben 1541 kalória, 115,9 gramm fehérje, 51,6 gramm zsír (ez természetesen csökkenthető, ha zsírszegény túrót használunk!), 148,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályait figyelembe véve 145,8 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Gy. Emília is elkészítette és fotót is kaptam róla – köszönet érte-:

túrógombóc_cukormentes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy