Joghurtos-sajtos pogácsa
Reggel felébredve láttam egy posztot Limarától, egy nagy tál pogácsáról, ahol is megemlítette, hogy Luca-napra sütötte őket. Milyen jól néztek ki, mamám!
Belőlünk a Luca napja kissé vegyes érzéseket vált ki. Egyrészt, nagyon szép eredete van magának a Luca napnak, illetve Svédországban a Nobel-ünnepségek zárónapja is Luca nevéhez -vagyis Szent Lúciához- kapcsolódnak. Ugyanakkor nagyon távol áll tőlünk például a pénzérme elrejtése a pogácsába, vagy éppen a Luca szék készítése. *
Mindentől függetlenül tudtam, hogy nekem ma kell sütnöm egy tepsivel!
Korábban volt fent a blogon egy joghurtos pogácsarecept, de még 2016-ban íródott és úgy éreztem, némi csinosításra szorul maga a bejegyzés, illetve a képek sem voltak igazán szépek -hozzáteszem mai napig igen ügyetlen vagyok, de határozottan javuló tendenciát mutat képalkotási készségem-. Szóval, átolvasva a receptet, kissé alakítva rajta, újra fotózva, megszületett ez a recept. 🙂
Annak idején ezt, mint minden más ételt, zömében teljes kiőrlésű liszttel készítettem (70%-ban teljes kiőrlésű, 30%-ban egyéb fehér liszt), azonban körülbelül fél éve ezt az arányt megfordítottam, mert az autoimmun betegségem aktívvá vált a túlzott és rendszeres teljes kiőrlésű liszt fogyasztásától.
Tehát, természetesen készíthető 70%-ban teljes kiőrlésű liszttel (420 gramm) és 30%-ban finomliszttel, vagy egyéb fehérrel (180 gramm). Azonban, ebben az esetben minden bizonnyal minimálisan több folyadékra lesz szükség a tészta bedagasztásához. Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékeket és glikémiás indexet a recept aljára görgetve olvashattok.
Ebből a hozzávaló mennyiségből kicsivel több, mint 1 kg kész pogácsánk lett, szóval mondhatni temérdek sült ki belőle. Az év bármely szakában süthető, semmilyen különleges-, idény hozzávaló nem szükségeltetik az elkészítéséhez. Kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Korábbi pogácsareceptek ide kattintva olvashatók.
Joghurtos-sajtos pogácsa
Hozzávalók
Elkészítése
-
Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, majd rámorzsoltam az élesztőt.
Ha tehetjük, akkor a finomliszt helyett használjunk durumlisztet, a szénhdirátok lassabb felszívódása érdekében. (Honfi Bernadett dietetikus egy korábbi tanácsa) -
Majd kimértem a margarint, a joghurtot és a kettő darab tojást a lisztekre. Alacsony fokozaton kezdtem dolgozatatni gépemet.
Jelen esetben 60%-os margarint használtam fel, de természetesen kisebb zsírtartalmú zsiradékkal is próbálhatjuk. Arra figyeljünk, hogy minél alacsonyabb zsírtartalmú margarinnal dolgozunk, annál vizesebb. Természetesen a végeredmény is kicsit más lesz, kevesebb zsiradék hozzáadásával, viszont a tápanyagértékek kedvezőbbek lesznek. -
Miközben dolgozott a gép, hozzáadtam a sót, illetve lassan adagoltam a langyos vizet. Egy könnyű állagú, nem ragadós tésztát kaptam végeredményül, nagyjából 8-10 perc, közepes erősségű dagasztás után.
A lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat a folyadék mennyisége is. Érdemes apránként hozzáadni a vizet. -
Miután végzett a gép, enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd kézzel is átgyúrtam. A tálba visszahelyezve és lefedve, meleg helyen 40 percig kelesztettem.
-
Míg kelt a tészta, lereszeltem a sajtot.
-
Miután duplájára kelt a pogácsa tésztája, lisztezett felületen szomplán áthajtogattam a tésztát.
Szimpla hajtogatás: a téglalap alakúra nyújtott tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk, majd a két szélét középre hajtjuk és nyújtjuk. -
Kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatam a tésztát, tojással megkentem tetejüket, sajttal megszórtam őket.
-
Míg felmelegedett a sütő 180°C-ra, addig egy konyharuhával lefedve hagytam nekik pihenni. 20 perc alatt készre sültek.
Adag 8
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 273.94kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 8.8g14%
- Telített zsír 0.48g3%
- Koleszterin 34.4mg12%
- Nátrium 540mg23%
- Kálium 68.9mg2%
- Összes szénhidrát 36.8g13%
- Élelmi rost 3.27g14%
- Cukrok 2.3g
- Fehérje 9.8g20%
* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.
Megjegyzés
A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek.
A pogácsák teljes súlya sütés után nekem 1124 gramm lett. Glikémiás indexe 30% körüli lett.