Joghurtos-sajtos pogácsa

Joghurtos-sajtos pogácsa
joghurtos-pogacsa-cukormentes-finomat-maskepp pinit Galéria megtekintése 4 képek

Joghurtos-sajtos pogácsa

Reggel felébredve láttam egy posztot Limarától, egy nagy tál pogácsáról, ahol is megemlítette, hogy Luca-napra sütötte őket. Milyen jól néztek ki, mamám!

Belőlünk a Luca napja kissé vegyes érzéseket vált ki. Egyrészt, nagyon szép eredete van magának a Luca napnak, illetve Svédországban a Nobel-ünnepségek zárónapja is Luca nevéhez -vagyis Szent Lúciához- kapcsolódnak. Ugyanakkor nagyon távol áll tőlünk például a pénzérme elrejtése a pogácsába, vagy éppen a Luca szék készítése. *

Mindentől függetlenül tudtam, hogy nekem ma kell sütnöm egy tepsivel!

Korábban volt fent a blogon egy joghurtos pogácsarecept, de még 2016-ban íródott és úgy éreztem, némi csinosításra szorul maga a bejegyzés, illetve a képek sem voltak igazán szépek -hozzáteszem mai napig igen ügyetlen vagyok, de határozottan javuló tendenciát mutat képalkotási készségem-. Szóval, átolvasva a receptet, kissé alakítva rajta, újra fotózva, megszületett ez a recept. 🙂


Annak idején ezt, mint minden más ételt, zömében teljes kiőrlésű liszttel készítettem (70%-ban teljes kiőrlésű, 30%-ban egyéb fehér liszt), azonban körülbelül fél éve ezt az arányt megfordítottam, mert az autoimmun betegségem aktívvá vált a túlzott és rendszeres teljes kiőrlésű liszt fogyasztásától.


Tehát, természetesen készíthető 70%-ban teljes kiőrlésű liszttel (420 gramm) és 30%-ban finomliszttel, vagy egyéb fehérrel (180 gramm). Azonban, ebben az esetben minden bizonnyal minimálisan több folyadékra lesz szükség a tészta bedagasztásához. Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékeket és glikémiás indexet a recept aljára görgetve olvashattok.

Ebből a hozzávaló mennyiségből kicsivel több, mint 1 kg kész pogácsánk lett, szóval mondhatni temérdek sült ki belőle. Az év bármely szakában süthető, semmilyen különleges-, idény hozzávaló nem szükségeltetik az elkészítéséhez. Kezdő konyhatündérek is bátran kipróbálhatják. Korábbi pogácsareceptek ide kattintva olvashatók.

 

Joghurtos-sajtos pogácsa

Nehézség: Kezdő Előkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 20 perc Pihenő idő 40 perc Teljes Idő 1 óra 20 perc
Adag: 8 Kalóriák: 3079
Legjobb évszak: Megfelelő egész évben

Hozzávalók

Elkészítése

  1. Robotgépem üstjébe kimértem a liszteket, majd rámorzsoltam az élesztőt. 

    Ha tehetjük, akkor a finomliszt helyett használjunk durumlisztet, a szénhdirátok lassabb felszívódása érdekében. (Honfi Bernadett dietetikus egy korábbi tanácsa)
  2. Majd kimértem a margarint, a joghurtot és a kettő darab tojást a lisztekre. Alacsony fokozaton kezdtem dolgozatatni gépemet. 

    Jelen esetben 60%-os margarint használtam fel, de természetesen kisebb zsírtartalmú zsiradékkal is próbálhatjuk. Arra figyeljünk, hogy minél alacsonyabb zsírtartalmú margarinnal dolgozunk, annál vizesebb. Természetesen a végeredmény is kicsit más lesz, kevesebb zsiradék hozzáadásával, viszont a tápanyagértékek kedvezőbbek lesznek.
  3. Miközben dolgozott a gép, hozzáadtam a sót, illetve lassan adagoltam a langyos vizet. Egy könnyű állagú, nem ragadós tésztát kaptam végeredményül, nagyjából 8-10 perc, közepes erősségű dagasztás után. 

    A lisztek minőségétől/márkájától függően minimálisan változhat a folyadék mennyisége is. Érdemes apránként hozzáadni a vizet.
  4. Miután végzett a gép, enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd kézzel is átgyúrtam. A tálba visszahelyezve és lefedve, meleg helyen 40 percig kelesztettem. 

  5. Míg kelt a tészta, lereszeltem a sajtot.

  6. Miután duplájára kelt a pogácsa tésztája, lisztezett felületen szomplán áthajtogattam a tésztát. 

    Szimpla hajtogatás: a téglalap alakúra nyújtott tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk, majd a két szélét középre hajtjuk és nyújtjuk.
  7. Kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatam a tésztát, tojással megkentem tetejüket, sajttal megszórtam őket. 

  8. Míg felmelegedett a sütő 180°C-ra, addig egy konyharuhával lefedve hagytam nekik pihenni. 20 perc alatt készre sültek. 

Táplálkozási adatok

Mennyiség adagonként
Kalóriák 273.94kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 8.8g14%
Telített zsír 0.48g3%
Koleszterin 34.4mg12%
Nátrium 540mg23%
Kálium 68.9mg2%
Összes szénhidrát 36.8g13%
Élelmi rost 3.27g14%
Cukrok 2.3g
Fehérje 9.8g20%

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően. A táblázatban szereplő adatok irányadó/hozzávetőleges értékek, azoknak pontosságáért felelősséget, a szerző nem vállal.

Megjegyzés

A táblázatban szereplő tápanyagértékek irányadó értékek, és 100 grammra vetítve szerepelnek. 

A pogácsák  teljes súlya sütés után nekem 1124 gramm lett. Glikémiás indexe 30% körüli lett. 

Kulcsszavak: cukormentes, teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, húsmentes,

Elkészítetted ezt a receptet?

Ha kedvedet lelted az elkészített ételben és szívesen megmutatnád, használd a #finomatmaskepp hashtaget Instagrammon, hogy mindannyian láthassuk gasztronómiai sikeredet! 

Tetszik a recept, de most nincs időd elkészíteni? Mentsd el magadnak későbbre!

pinit
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious
balazsne_zsuzsi_finomat_maskepp
Zsuzsi

Szia!
Zsuzsi vagyok. :) Inzulinrezisztenciával 2011-ben, colitis ulcerosa-val 2016-ban diagnosztizáltak. Évekig, a sokak által jól ismert szénhidrátdiéta szabályai szerint étkeztem, azonban a colitis miatt rosszul tolerálom a durva rostokat, így a bélrendszerem egészsége miatt (és mert leginkább rémiszt a sztómazsákkal való élet gondolata), többek között a teljes kiőrlésű búzaliszt mennyiségét drasztikusan le kellett csökkentenem étrendemben. Így jelenleg 70%-ban fehér liszteket, 30%-ban teljes kiőrlésű liszteket fogyasztok, valamint hozzáadott cukormentesen étkezem.
Légy üdvözölve a Finomat másképp blogon!
Baráti öleléssel,
Zsuzsi

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy