csicseris pita
Húsmentes ételek

Csicseris saláta pitába burkolva

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

DSCF0496

Szerettem volna húsmentes ebédet és vacsorát készíteni, de olyat ami gyorsan el is készül. De -számunkra- valami újat terveztem kínálni -tehát például nem főzeléket-, így némi gondolkodás után eszembe jutott, mi lenne ha készítenék egy csicseris salátát, amit teljes kiőrlésű pitába töltenék.

A pita receptjének alapja Limara receptje, ide kattintva elolvasható. Köszönet érte! Én a liszteken módosítottam és egy picivel több vízre volt szükségem, mint amennyit Ő használt fel. Én magam is, Limara tanácsát követve 8 darabra osztottam.

Vegetáriánus étel következik, amennyiben szeretnénk, hogy vegán legyen, úgy a tejfölt lecserélném creme vega krémre -nem próbáltam még, csak ötlet-.

Finomat másképp 2

Tehát hozzávalók a pitához:

350 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

150 gramm finomliszt vagy durumliszt

15 ml olaj ∼ nálam extra szűz olívaolaj

10 gramm só

1 csomag szárított élesztő ∼ nekem most expressz volt itthon

320 ml langyon víz

Hozzávalók a töltelékhez:

240 gramm konzerves csicseriborsó ∼levét eltettem a hűtőbe, hogy készíthessek belőle mousse-t-

350 gramm paradicsom

1 kicsi fej vöröshagyma ∼ pucolt súlya nekem 30 gramm

100 gramm kígyóuborka

100 gramm kukorica ∼ nálam mirelit, főzés előtti súly

Hozzávalók a tejfölös öntethez:

300 gramm tejföl ∼ nekem 12%-os zsírtartalmú

8 gramm fokhagymakrém

5 gramm só

2 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

1 nagy csipet őrölt, fekete bors

1 teáskanál bazsalikom

DSCF0505

Elkészítése: a liszteket kimértem robotgépem üstjébe, hozzáadtam a sót, az élesztőt, az olajat, majd miközben dolgozott a gép lassan adagoltam a folyadékot. Egy kicsit ragacsos tésztát kaptam. Mivel expressz élesztőm volt csak itthon, így a kelesztési idő kimaradt. Míg összevágtam a zöldségeket, addig pont annyit pihent a tészta, hogy már oszthattam is nyolc egyenlő részre.

Bekapcsoltam a sütőt 220°C-ra (alsó-felső program).

A tésztadarabokat kicsit kilapítottam kezeimmel az enyhén lisztezett felületen, majd széleit közepe felé hajtva gömbölyítettem össze. Mindegyikkel megtettem ezt, majd csak azután nyújtottam ki őket sodrófával.

Limara azt tanácsolja, hogy a sütő rácsán és ne tepsin süssük a pitákat, így én is így tettem. A forró sütőbe toltam egyszerre négy darabot -ennyi fért rá a rácsomra-. Nagyjából 3 perc után már látható volt, ahogy szép buborékosra emelkedtek. 6 perc sütés után kivettem őket.

A csicseriborsót leszűrtem, levét hűtőbe tettem, ugyanis tervezem, hogy csoki-mousse fog belőle készülni a következő napokban, de ahhoz, hogy jól sikerüljön hidegnek kell lennie a levének. Az uborka magvas részét kivágtam ∼ megettem egy csipetnyi sóval megszórva ∼, a vöröshagymát pedig a lehető legvékonyabbra igyekeztem felvágni.

A tejfölt kimértem, hozzáadtam a sót, az édesítőszert, a borsot, a bazsalikomot és a fokhagymakrémet. Alaposan elkevertem, majd fogyasztásig hűtőbe tettem, hogy össze tudjanak érni az ízek.

Ha tálalás előtt a piték már kihűltek, érdemes őket felmelegíteni.

DSCF0500

És íme a habkönnyű csoki-mousse receptje, hogy semmi se vesszen kárba:

Habkönnyű csoki-mousse, meglepő alapanyagból

 


Hozzávetőleges irányadó tápanyagértékek a pitára: sütés után a piták súlya 804 gramm lett, ebben nekem 1890 kalória, 58 gramm fehérje, 25 gramm zsír és 320 gramm szénhidrát  lett.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a salátára: a salátám súlya 820 gramm lett, ebben nekem 439 kalória, 22 gramm fehérje, 7 gramm zsír és 66 gramm szénhidrát lett.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a tejfölös öntetre: 320 gramm lett, ebben nekem 441 kalória, 11 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 15 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: