Egyéb édességek Sütemények

Cukormentes házi mogyorókrém I.

Valójában elég sok lehetőségem lenne a boltok polcairól cukormentes mogyorókrémet leemelni, de szerettem volna olyat, ami tartósítószer- és adalékanyagmentes. Egész biztos, hogy a későbbiekben még fogok kísérletezni -az arányok tekintetében-, bár kétségtelen, hogy ez a verzió is mennyei élményt ad

A török mogyoróról: elképzelhetőnek tartom, hogy következőnek pucolt formában fogjuk megvásárolni, ugyanis: most 260 gramm török mogyorónak estünk neki (először megtörjük, majd pár percig pirítjuk, hogy a barna héja könnyebben lejöjjön) amiből a lenti mennyiség, azaz 95 gramm lett. Elég sok volt közöttük ami a kukában landolt, mert már ránézésre látszott, hogy öreg és keserű. Sok időbe telt -bár aláírom nincs sok tapasztalatunk, gyakorlat teszi a mestert alapon lehet a későbbiekben gyorsabban menne- mire megkaptuk a végeredményt. 

Hozzávalók:

95 gramm pucolt, tisztított török mogyoró 

20 gramm sótlan földi mogyoró

50 gramm 70%-os étcsokoládé -én Wawelt használtam-

100 gramm cukormentes tejcsokoládé -szintén Wawel-

15 gramm kókuszolaj

20 gramm 4édes -vagy bármilyen más édesítőszer, ez 80 gramm kristálycukornak felel meg-

Elkészítése: tehát, ahogy fentebb is írtam, a török mogyorót megszabadította a férjem a héjától.

A csokoládékat és a kókuszolajat kimértem és kicsi lángon/hőfokon állandó kavargatás mellett megolvasztottam. Én egyszer hagytam ott pár percre és nagyon csúnyán megégett a csokoládém, azóta le sem veszem róla a szemem, míg hő éri.

giphy (2)

Amikor szép fényes, és folyós állagú, akkor a török mogyoróra, a sótlan földi mogyoróra és 4édesre öntöttem és a botmixerem segítségével alaposan eldolgoztam.

Nekem maradt benne elvetve egy – egy mogyoró darabka, mások biztosan nagyobb sikerrel fognak járni ha nincs kicsi gyerek aki a botmixer hangját meghallva ordít 🙂 Én igyekeztem a gépet, a gyereket is túlkiabálni, nyugtatni: hogy Anya mindjárt befejezi és minden rendben van, de aztán a szomszédokra és a vasárnapra való tekintettel gyorsan befejeztem. 

És a nyomasztó számok: 100 grammban 30,3 gramm szénhidrát és 648,1 (!!) kalória lett. 

Annak tudatában, hogy én 50 perc szobabiciklizés mellett körülbelül 400 kalóriát vagyok képes elégetni -igen, sajnos csak ennyit- bizony óvatosan adagoltam a palacsintába. 

Jó étvágyat! 🙂

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy