palacsinta
Palacsinták Sütemények

Bourbon vaníliás, rakott palacsinta

Bevezető

Bár egy kicsit „bíbelődős” a bécsi túrós palacsinta, mindenképpen megéri elkészíteni! Szerintem igen kiadós, egy könnyű leves után is megállja a helyét a menüben! Én Bourbon vaníliás zabpudingot főztem öntetnek, de természetesen ,,sima” vaníliás pudingporral is klassz lesz!

Mivel kicsi gyerekeim vannak, akik imádják a palacsintát, ezért én a már korábbi teljes kiőrlésű palacsinta receptem teljes adagját elkészítettem, amiből összesen 13 darabot használtam fel a rakott verzióhoz.

rakott_palacsinta_cukormentes

Hozzávalók

13 darab teljes kiőrlésű, cukormentes palacsinta (receptje ide kattintva elérhető)

450 gramm tehéntúró (nálam zsírszegény)

1 darab kezeletlen citrom héja és fél citrom leve

25 gramm négyszeres erejű édesítőszer

1 csomag (40 gramm) Bourbon vaníliás zabpudingpor (erre gondolok)

250 ml tehéntej (1,5%-os)

250 ml víz

2 darab tojás

Elkészítése

a palacsintákat kisütöttem, majd a túrót, a citrom levét és héját, az édesítőszerrel és a tojások sárgájával alaposan elkevertem. A fehérjéből habot vertem (nem túl keményre). Ezt hozzákevertem a túrós masszához. Majd a kész túrós alappal megtöltöttem a palacsintákat, feltekertem őket, rézsútosan félbevágtam őket. Ezekkel a felezett palacsintákkal töltöttem meg laposabb jénaimat.

rakott_palacsinta

Feltettem 250 ml vizet és 250 ml tejet melegedni, amikor felforrósodott, hozzáöntöttem a zabpudingot és egy habverő segítségével, folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főztem (hígabb állagú lesz!) A kész pudingot beleöntöttem a már palacsintákkal teli jénaiba és sütőbe toltam. Közepes hőfokon körülbelül 15 perc alatt megsült.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész rakott palacsintám súlya 1725 gramm lett, ebben 2198 kcal, 143,6 gramm fehérje, 68,4 gramm zsír és 240,2 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 228,2 gramm) lett benne nekem. Ezek csak tájékoztató adatok!

Jó étvágyat!

Fordított lisztarányokkal készítve

Autoimmun betegségem miatt rákényszerültem a durva rostok fogyasztásának lecsökkentését étrendemben, ezért a szénhidrátdiétában megszokott 70% teljes kiőrlésű és 30% fehér liszt arányát megfordítva igyekszem étkezni. Ez alapján a következőképpen készítettem el a receptet:

Hozzávalók a palacsinta tésztájához

140 gramm finomliszt

60 gramm graham liszt

5 gramm xilit plusz (bármilyen az adott étrendben használt édesítőszerrel működik természetesen)

2 csipet só

1 darab tojás (nálam M-es méretű)

250 ml tej (nálam 2.8%-os jelen esetben)

250 ml ásványvíz (buborékos, de sima víz is tökéletes lesz)

kevés zsiradék a sütéshez (olajspricnit használok, abból tényleg egy fújás elég a palacsintasütőbe)

Hozzávalók a töltelékhez

500 gramm tehéntúró (nálam zsírszegény változat, most rögöst sikerült kapni)

5 gramm xilit plusz

2 darab tojás (nálam M-es méretű)

Kihagytam a citrom reszelt héját mert nem volt itthon 🙂

+

1 csomag vaníliás pudingpor (40 gramm)

500 ml  tehéntej (nálam most 2.8%-os)

5 gramm xilit plusz

2 csipet só

Elkészítése

  1. Kikevertem csomómentesre a palacsintatészta hozzávalóit és kisütöttem őket.
  2. Majd tálba öntöttem a túrót, ráütöttem a két tojás sárgáját és az édesítőszert. Alaposan elkevertem a masszát.
  3. A fehérjét könnyű habbá vertem.
  4. A habbá vert fehérjét hozzáadtam a túrós masszához és összekevertem.
  5. A túrós masszával megtöltöttem a palacsintákat és szélüket behajtva majd feltekerve, tepsibe rakosgattam őket (mint amikor hortobágyi húsos palacsintát készítünk 🙂 ).
  6. Majd megfőztem a pudingot. Én a tejhez mindig adok egy-két -nagyobb- csipet sót, mert a só hozzáadása után kevésbé kapja oda a tejet a hő, a lábos aljára (persze kevergetni így is kell). Édesítőszerrel édesítettem.
  7. A tepsibe fektetett palacsintákra öntöttem a forró pudingot és 180°C-os sütőbe toltam, 20 perce erejéig.

vanilias rakott palacsinta cukormentes

Nekem most rögös túrót sikerült vásárolnom és kicsit vizesebb volt a krémes állagúakhoz képest. Engem nem zavart, de ha Nálatok gondot okozna, akkor esetleg 1-2 evőkanál zab-, vagy tönkölykorpával lehet segíteni a dolgon 🙂 csak adjatok belőle a masszához!

Még mindig fenntartom, hogy egy tömény, masszív desszert. Nagyon finom és a ma készült zöldséges bableves után nagyon jól esett. Bizony frissen felvert (cukormentes) tejszínhabbal lehet fokozni a gasztro élvezeteket 🙂

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész desszertem súlya 1731 gramm lett (az összes kisült palacsintát felhasználtam egyébként), ebben nekem 1972 kalória, 57 gramm zsír, 225 gramm szénhidrát és 138 gramm fehérje lett. Glikémiás indexe nagyjából 25% körüli lett.

A felhasznált alapanyagok többsége saját márkás termék volt, a jelenlegi árak mellett (2022.08 hó) az egész 1100 forintba került (energiaárak számolása nélkül, tehát csak az alapanyagok árával számolva).

vaníliás_rakott_palacsinta

Jó palacsintázást Nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: