mascarpone fagyi cukormentes
Fagylaltok Sütemények

Gyümölcsös-mascarponés fagyi mandulával bolondítva

gyümölcsös_mascarponés_fagylalt_cukormentes_finomat_másképp

Mondhatni évek óta készítem magunknak a fagylaltot itthon, s tényleg csak akkor kerül sor fagyizó látogatásra, ha nyaralunk vagy éppen úton vagyunk valahova s ránk tör a vágy egy gombóc fagyira. Szeretem, hogy kísérletezhetek, hogy szinte soha sem készül el kétszer ugyanaz a fagylalt a gépben, mert mindig újabb és újabb ötletek pattannak ki a fejemből, vagy a srácokéból. Így született meg ez a gyümölcsös-mascarponés fagyi mandulával recept is.

A lehetőségek tárháza végtelen, s bátorítalak Titeket is, hogy próbálgassátok az ötleteiteket, ha pedig van rá lehetőségetek, akkor szerezzetek be egy fagylaltkészítő gépet is.

Néhány héttel ezelőtt kérdés érkezett Emitől a blog Facebook oldalán, hogy nekünk milyen gépünk van itthon. Nincs ebben semmi titok, így szívesen leírom, megosztom Veletek itt is. A miénk nem éppen egy mai darab (Philips HR2303-es), már boltban nem is lehet kapni, ahogy nézegettem őket. Szóval, ezt a típust hiába is ajánlanám jó szívvel Számotokra, sajnos nem nyújt érdemben segítséget a választásban. De bízom benne, hogy néhány teszt átolvasása után sikerül megtalálnotok a számotokra legkedvezőbbet.

A gép kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani, hogy amennyiben a kedvezőbb árfekvésű, de kivehető tartályos gépet vásárolnátok, akkor annak a mélyhűtőben helyet kell biztosítani míg a tartály átfagy, kellően lehűl. (A miénk is ilyen, s egy fél fakkot/rekeszt elfoglal)

Ha nincs gép -többször írtam korábban- akkor is készíthető fagylalt, de nagyjából 20-30 percenként bizony át kell keverni a fagylaltalapot, ami igen időigényes feladat.

Finomat Másképp...

A lenti mennyiségből nagyjából 15 gombóc fagyi jön ki (50 gramm/gombóc).

Hozzávalók

200 gramm mascarpone ∼ light ∼

200 gramm habtejszín ∼ cukormentes ∼

100 ml tej ∼ 1,5%-os zsírtartalmút használtam ∼

100 gramm áfonya

100 gramm málna

50 gramm őrölt mandula

1 evőkanál citromlé

25 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer

Elkészítése

kimértem a mascarponet, a habtejszínt és a tejet, majd alaposan eldolgoztam a masszát, hogy ne legyenek benne darabok. Miután homogén állagú lett, kimértem hozzá az áfonyát, a málnát és a mandulát is. Ráöntöttem az egy evőkanálnyi citromlevet.

Alaposan elkevertem. Bár a gyümölcsök fagyasztottak voltak, szerintem esélytelen, hogy ne törjenek össze.

A gépet elindítottam és a betöltőnyíláson át becsurgattam a fagylaltalapot.

Nagyjából 30 perc alatt elkészült a fagylalt és már tálalhattam is.

A Férjem hiányolta ∼ megjegyzem: mint mindenről 🙂 ∼ a felvert habtejszínt. De ez, már így önmagában is zsírbomba, szóval kizártnak tartottam, hogy még tejszín is kerüljön rá.

 gyümölcsös_mascarponés_fagylalt_cukormentes_finomat_másképp


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész fagylaltom súlya 775 gramm lett, ebben nekem 1500 kalória, 34 gramm fehérje, 131 gramm zsír és 48 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 24 gramm) lett.

Jó étvágyat!