Könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel, rohanós hétköznapokra, húsos feltét nélkül ovo-lakto vegetáriánusoknak is. Miközben vacsoráztunk az jutott eszembe milyen jó lenne, ha lenne itthon egy kevés gorgonzola, amit kisebb-nagyobb darabokban a forró tészta tetejére vághatnék.
Hozzávalók
450 gramm spenót
4 gerezd fokhagyma
2 dl víz
250 ml főzőtejszín (10%-os)
30 gramm teljes kiőrlésű liszt
130 gramm reszelt sajt (nálam edami)
Fűszerek: ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, ½ evőkanál bazsalikom, 8 gramm só (+a tészta főzővízéhez)
500 gramm szárazon mért, durum- színes fusilli
10 ml extra szűz olívaolaj
tetejére kolbász
Elkészítése
legelsőnek feltettem egy nagy lábos sós vizet forrni a tészta kifőzéséhez.
Majd a fagyasztott spenótot 2 dl víz társaságban szintén fel tettem főni, majd mikor kiolvadt hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Mikor teljesen megfőtt, kimértem a főzőtejszínt és a lisztet, melyeket csomómentesre kevertem. Ráöntöttem a spenótra, majd befűszereztem szerecsendióval, bazsalikommal és sóval. Végül hozzáadtam a reszelt sajtot.
Közben a felforrt vízben kifőztem a tésztát. Leszűrtem és 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal meglocsoltam. Majd ráöntöttem a még szintén meleg sajtos-spenótot.
A kolbász a lehető legvékonyabbra felkarikáztam és egy teflon alapú serpenyőben alaposan lepirítottam mind a két oldalukat.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész ételem súlya (kolbász nélkül) 2252 gramm lett, ebben nekem 2846 kalória, 130 gramm fehérje, 72 gramm zsír és 403 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 385 gramm) lett.
Jó étvágyat!