Rögtön az elején le kell szögezzem, s őszintén megvallanom, hogy nekem ez a süti nem a kedvencem. Félreértés ne essék, akkor sem volt szívem csücske, amikor még kristálycukorral, finomliszttel sütöttem-főztem, tehát nem az édesítőszer, vagy a teljes kiőrlésű liszt túlnyomó aránya az oka a kapcsolatunknak.
Én nem kedvelem a tömör tésztájú süteményeket. Süteményeket? Semmiből sem! Kenyérből is a levegős, „szellős”tésztájú pékárukat szeretem. Viszont A Férj szereti, eszi is, szóval, ha Neki ízlik, talán másnak is 😉
Nem próbáltam, de azt gondolom, hogy ez a sütemény működhet úgy is, mint a potyogtatós sütemények. Sőt szerintem egy csokoládéréteg a tetején is jól mutatna rajta, de nemes egyszerűséggel lekvárral locsolva is tálalnám.
Hozzávalók a süteményhez:
230 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gramm finomliszt vagy durumliszt
4 darab tojás ∼ 210 gramm
35 gramm négyszeres erejű édesítőszer
100 ml cukormentes habtejszín
400 ml tej ∼ nálam most állati eredetű
1 nagy csipet asztali só
zsiradék a formánk kikenéséhez és/vagy sütőpapír
Hozzávalók a szószhoz:
300 gramm meggy ∼ nálam fagyasztott
30 gramm 70%-os étcsokoládé
20 gramm négyszeres erejű édesítőszer
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
10 ml habtejszín ∼ cukormentes
továbbá a tetejére felvert, cukormentes habtejszín
Elkészítése: nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető süteményről van szó. Először a tojásokat ütöttem fel a robotgépem üstjébe, majd miután kissé habosra keverte a gép őket, hozzáadtam az édesítőszert, a sót, a habtejszínt és a tejet is. Közben bekapcsoltam a sütőt és 200°C-ra állítottam (alsó-felső programra).
Majd rámértem a liszteket és hagytam, hogy a gép homogén állagúra keverje a hozzávalókat.
Kikentem margarinnal a formámat (35 x 25 centiméteres tepsit használtam) és beleöntöttem a masszát.
25-30 perc alatt készre sült a sütemény, de természetesen érdemes többször ránézni, mert ez az idő és a hőfok is függhet a sütőnk teljesítményétől.
Míg sült a sütemény, elkészítettem a szószt.
Feltettem melegedni egy lábosba a meggyet, megszórtam az édesítőszerrel és őrölt szegfűszeggel. Mikor megpuhultak a meggyszemek, botmixerrel pürésítettem -nekem elég sok vizet engedtek a meggyszemek, így nem kellett plusz vizet adnom hozzá, hogy botmixer tudjon dolgozni, de elképzelhető, hogy van olyan eset, amikor szükséges nagyjából 1 dl folyadék-. Attól függően ki-hogyan szereti, maradhat akár darabos is, viszont ebben az esetben én tennék hozzá pl.: 1 evőkanál keményítőt, hogy valóban szósz állaga legyen. Miután teljesen homogén állagú lett, beletettem a csokoládét és addig kevergettem, míg teljesen felolvadt a meleg szószban. Majd hozzáadtam egy kanál, frissen felvert habtejszínt.
Nekem sütés után teljesen „felpúposodott”, elég furán nézett ki, de ahogy hűlt, úgy húzódott vissza a sütemény teteje is.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a süteményre: a kész süteményem súlya 997 gramm lett, ebben nekem 1880 kalória, 77 gramm fehérje, 63 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 227 gramm) lett.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a szószra: a kész szószom súlya 313 gramm lett, ebben nekem 336 kalória, 5 gramm fehérje, 16 gramm zsír és 44 gramm szénhidrát lett.
Jó étvágyat!