tejpite_cukormentes
Egyéb édességek Sütemények

Tejpite étcsokoládés meggyszósszal

DSCF0378

Rögtön az elején le kell szögezzem, s őszintén megvallanom, hogy nekem ez a süti nem a kedvencem. Félreértés ne essék, akkor sem volt szívem csücske, amikor még kristálycukorral, finomliszttel sütöttem-főztem, tehát nem az édesítőszer, vagy a teljes kiőrlésű liszt túlnyomó aránya az oka a kapcsolatunknak.

Én nem kedvelem a tömör tésztájú süteményeket. Süteményeket? Semmiből sem! Kenyérből is a levegős, „szellős”tésztájú pékárukat szeretem. Viszont A Férj szereti, eszi is, szóval, ha Neki ízlik, talán másnak is 😉

Nem próbáltam, de azt gondolom, hogy ez a sütemény működhet úgy is, mint a potyogtatós sütemények. Sőt szerintem egy csokoládéréteg a tetején is jól mutatna rajta, de nemes egyszerűséggel lekvárral locsolva is tálalnám.

Hozzávalók a süteményhez:

230 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

100 gramm finomliszt vagy durumliszt

4 darab tojás ∼ 210 gramm

35 gramm négyszeres erejű édesítőszer

100 ml cukormentes habtejszín

400 ml tej ∼ nálam most állati eredetű

1 nagy csipet asztali só

zsiradék a formánk kikenéséhez és/vagy sütőpapír

Hozzávalók a szószhoz:

300 gramm meggy ∼ nálam fagyasztott

30 gramm 70%-os étcsokoládé

20 gramm négyszeres erejű édesítőszer

¼ teáskanál őrölt szegfűszeg

10 ml habtejszín ∼ cukormentes

továbbá a tetejére felvert, cukormentes habtejszín

Untitled design 3

Elkészítése: nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető süteményről van szó. Először a tojásokat ütöttem fel a robotgépem üstjébe, majd miután kissé habosra keverte a gép őket, hozzáadtam az édesítőszert, a sót, a habtejszínt és a tejet is. Közben bekapcsoltam a sütőt és 200°C-ra állítottam (alsó-felső programra).

Majd rámértem a liszteket és hagytam, hogy a gép homogén állagúra keverje a hozzávalókat.

Kikentem margarinnal a formámat (35 x 25 centiméteres tepsit használtam) és beleöntöttem a masszát.

25-30 perc alatt készre sült a sütemény, de természetesen érdemes többször ránézni, mert ez az idő és a hőfok is függhet a sütőnk teljesítményétől.

Míg sült a sütemény, elkészítettem a szószt.

Feltettem melegedni egy lábosba a meggyet, megszórtam az édesítőszerrel és őrölt szegfűszeggel. Mikor megpuhultak a meggyszemek, botmixerrel pürésítettem -nekem elég sok vizet engedtek a meggyszemek, így nem kellett plusz vizet adnom hozzá, hogy botmixer tudjon dolgozni, de elképzelhető, hogy van olyan eset, amikor szükséges nagyjából 1 dl folyadék-. Attól függően ki-hogyan szereti, maradhat akár darabos is, viszont ebben az esetben én tennék hozzá pl.: 1 evőkanál keményítőt, hogy valóban szósz állaga legyen. Miután teljesen homogén állagú lett, beletettem a csokoládét és addig kevergettem, míg teljesen felolvadt a meleg szószban. Majd hozzáadtam egy kanál, frissen felvert habtejszínt.

Nekem sütés után teljesen „felpúposodott”, elég furán nézett ki, de ahogy hűlt, úgy húzódott vissza a sütemény teteje is.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a süteményre:  a kész süteményem súlya 997 gramm lett, ebben nekem 1880 kalória, 77 gramm fehérje, 63 gramm zsír és 232 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 227 gramm) lett.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek a szószra: a kész szószom súlya 313 gramm lett, ebben nekem 336 kalória, 5 gramm fehérje, 16 gramm zsír és 44 gramm szénhidrát lett.

Jó étvágyat!