Egyéb édességek Pékáruk Sütemények

Extrán túrós pogácsa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

A Házi kenyerek és péksütemények című szakácskönyvben olvastam egy túrós pogácsareceptet, s mivel volt itthon éppen lejáró zsírszegény túró, úgy döntöttem megpróbálom elkészíteni. Az eredeti recept sem tartalmaz tojást, így már rögtön elnyerte a tetszésemet (titkon reméltem, hogy nagyobbik gyermekünkét is) A feladatom csupán annyi volt az elkészítésen kívül, hogy a fehér liszt arányán változtassak. A könyvben Bártfai Laci bácsi 250 gramm liszthez, 250 gramm túrót írt elő, ehhez pedig 2 dl langyos folyadékot. Ezekkel az arányokkal nekem a robotgépben túl „híg” lett, de gondolom a hibát ott vétettem,  nem számoltam azzal, hogy túró és túró nedvességtartalma között is van különbség, a lisztek nedvességfelszívó képességéről nem is beszélve. Így adtam még hozzá lisztet. 

DSCF9099

A szintén 250 grammos margarin mennyiséget le kellett csökkentem. Viaskodtam magammal, hogy de kell bele, attól lesz porhanyós! Aztán végül győzött az ész, és csökkentettem rajta, még így is be kell csukni a szemeket a tápanyagértékeknél a zsír mennyisége felett…

Ez egy olyan pogácsarecept, mely még másnap is igazán puha marad. Harmadnapról nem tudok nyilatkozni, mert addigra nem maradt. 

Hozzávalók az én verziómhoz:

310 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

140 gramm finomliszt (vagy durumliszt)

150 gramm margarin

8 gramm só

250 gramm zsírszegény túró

15 gramm friss élesztő

2 dl langyos tej

Elkészítése: kimértem a liszteket, rákanalaztam a túrót, a robotgépem üstjének egyik felébe mértem a sót, a másik felébe a friss élesztőt. Rákockáztam a félpuha margarint és elindítottam a gépet. Fokozatosan adagoltam a folyadékot és a géppel kidagasztattam a tésztát. 

Majd enyhén lisztes felületre borítottam és kézzel átgyúrtam. 

Tiszta konyharuhával lefedve 45 percet hagytam pihenni. 

Majd szintén lisztes felületen átgyúrtam, hajtogattam és szaggattam. Sütőpapíros tepsire rakosgattam őket és 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt készre sültek.

DSCF9095


Irányadó/hozzávetőleges tápanyagértékek: a kész pogácsák súlya 940 gramm lett, ebben nekem 2802 kalória, 93 gramm fehérje, 125 gramm zsír és 305 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 296 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Holiday Gift Guide for Tech Lovers

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: