Tej-, tojás-, és gluténmentes muffin.
Korábbi receptemnél írtam már arról, miért döntöttem úgy, hogy igyekszem majd a napi menüinkbe gluténmentes fogásokat/ételeket is csempészni. Ez a lenti muffin receptje is ezen ötlettől vezérelve fogalmazódott meg bennem.
A (ét)csokicsepp, ami a süteménybe került 50%-os kakaótartalommal bír, és kristálycukor is van benne, de szerettem volna a gyerekek kedvében járni, így a bevásárlókocsiba landolt. Remélem ez nem szegi kedvetek a kipróbálásától, illetve cseréljétek le nyugodtan cukormentes vagy legalább 70%-os étcsokoládéra.
Természetesen a zabpehelynél érdemes figyelni, hogy ne legyen gluténnal ,,szennyezett”.
Hozzávalók:
70 gramm barna rizsliszt
70 gramm darált zabpehely
5 gramm bambuszrost liszt
5 gramm útifű maghéj
1 darab banán (nálam 130 gramm)
15 gramm négyszeres erejű édesítőszer
20 ml olaj (repceolajat használtam)
6 gramm sütőpor
35 gramm étcsokoládé csepp
105 ml kókusztej (cukormentes)
Opcionális: 15 gramm olvasztott étcsokoládé és 15 ml kókusztej keveréke a süteményre csurgatva
Elkészítése: a banánt alaposan összenyomtam, majd rámértem a liszteket, az útifű maghéjat, a sütőport, az édesítőszert, az olajat. Ráöntöttem a csokoládé darabokat, majd felöntöttem a növényi tejjel.
Alaposan elkevertem és megtöltöttem a szilikon formákat. Előmelegített, 180°C-os sütőbe tettem és körülbelül 15 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek („csokiganache” nélkül): a kész súlyuk 389 gramm lett, 1012 kalória, 18 gramm fehérje, 38 gramm zsír és 147 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 144 gramm) lett benne nekem.
Jó étvágyat!