•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

DSCF0719

Ha nem lenne tojásra érzékeny kis családunkban, akkor bizony került volna a tésztájába egy tojás és a tetejét is lekentem volna, hogy szép csillogó, aranybarna lehessen sütés után. Nekem minden kalácsom szét szokott nyílni, ennek számos oka lehet (túl sok folyadék, túl szoros fonás stb.), de eddig mindig elfogyott az összes, így nem szorongok ezen. 

Ez egy korábbi kalácsreceptem teljes átalakítása, azóta sok mindent tanultam, változtak a sütési-főzési szokásaim, például már nem használok búzasikért a pékáruknál (sem), és most már a többi tápanyagérték figyelembevételével igyekszem -az arra alkalmas recepteket- átgondolni -vagyis nem fogok 10% főzőtejszínt használni a 1,5%-os tehéntej helyett csak azért, hogy lassítsak a felszívódáson, mert közben a zsír mennyiségét eltolom-. 

Untitled design

Hozzávalók:

350 gramm teljes kiőrlésű liszt

150 gramm finomliszt

25 gramm friss élesztő

30 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer 

250 ml langyos víz 

50 gramm margarin (én 40%-os zsírtartalmúval készítettem, de bátran próbáljátok ki 25%-os zsírtartalmúval)

csipet só

Elkészítése: A liszteket a sóval, édesítővel, élesztővel összekevertem, majd utána a margarint alaposan eldogoztam benne. Érdemes lassan adagolni a langyos vizet, hiszen a lisztek minőségétől/márkájától függően változhat a folyadék mennyisége is.  Miután alaposan kidolgozta a gép, 30 percet lefedve hagytam kelni. 

Enyhén lisztezett pultra borítottam és annak megfelelően, hogy milyen/hányas fonás mellett döntünk, annyi adagra porciózzuk ki. Rengeteg videó található youtube-on a fonásokat illetően. 

Tehát enyhén lisztezett pultra borítottam a tésztát, kiporcióztam, gömbölyítettem őket, s hagytam újabb 10 percet pihenni  a tésztákat. Majd megsodortam a szálakat és formáztam őket. Megszórhatjuk egy kevés liszttel a tésztát formázás előtt, ha ragadnának. 

180 fokos sütőben 30 perc alatt sütöttem meg, de ez természetesen sütő függő is. Érdemes többször ránézni. 

DSCF0710


Tápanyagértékek: a kész kalácsom súlya 840 gramm lett, ebben 1934 kalória, 60 gramm fehérje, 29 gramm zsír és 327 gramm (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is 327 gramm) szénhidrát lett benne. 

Jó étvágyat!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: