Egyszerűen és gyorsan elkészíthető muffin, de nem igazán nevezhetném alakbarát édességnek/süteménynek (tápanyagértékeknél majd láthatjátok), de annyi bizonyos, hogy legalább hozzáadott cukormentes és zömében teljes kiőrlésű liszttel készült.
Hozzávalók
140 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
60 gramm finomliszt
7 gramm sütőpor
25 gramm négyszeres erejű édesítőszer
50 gramm 70%-os étcsokoládé
25 gramm holland kakaópor
150 ml tehéntej (1,5%-os zsírtartalmút használtam)
1 evőkanál vanília aroma
60 ml olaj (nálam napraforgóolaj)
1 darab L-es méretű tojás
Díszítés:
25 gramm magas kakaótartalmú csokicsepp
néhány szem szeletelt mandula
Elkészítése
Bekapcsoltam a sütőt és 180°C-ra állítottam.
Kimértem a liszteket a sütőporral és az édesítőszerrel, majd rámértem a holland kakaóport is. Egy másik tálban összekevertem az olajat, a vanília aromát, a tejet, a tojást. Utána vízgőz felett felolvasztottam a csokoládét.
A száraz és a folyékony hozzávalókat összeöntöttem, majd rácsorgattam a híg csokoládét és alaposan elkevertem a masszát.
12 darab kerek formájú szilikonos muffin formát vettem elő és egyenlő adagokat kanalaztam beléjük. Tetejükre étcsokicseppet szórtam és darabonként kettő szem mandulaszelettel díszítettem. Sütőbe toltam és 25 perc alatt készre sültek.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész sütemény súlya 569 gramm lett, ebben nekem 1860 kalória, 47 gramm fehérje, 105 gramm zsír és 179 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva is ennyi) lett.
Jó étvágyat!