gombaleves
Levesek

Tejfölös gombaleves, csiperkéből

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

gombaleves

Gombaleves, amely hidegen is nagyon finom. Kivételesen nem krémleves készült, azonban ha valaki kedvet érez, nyugodtan vegye kézbe botmixerjét, turmixgépét. Ez a leves tejterméket tartalmaz, de gluténmentes.

Én kifejezetten szeretem a gombás ételeket, a Férjem, csak ha jó apróra van vágva, gyerekek pedig rendszerint eltolják a tányért, ha gomba került bele (bízom benne, hogy ez fog még változni). Rengeteg fajta gomba elérhető már a boltok polcain, én most maradtam a pénztárcabarát csiperkénél, azon belül is a fehér változatnál. Azt olvastam egy cikkben (forrás), hogy kiváló leves alapul szolgálnak a mezei szegfűgombák és a vargányák.

Bár nem vagyok egy gombaszakértő (sőt!), annyi egészen bizonyos, hogy a képen látható légyölő galóca tuti nem ehető, bár azt írja a wikipedia, hogy a halálos mérgezés esélye igen kicsi (azért ne próbáljuk ki). Csak azért hoztam ide róla egy képet, mert veszélyessége ellenére szerintem csinos egy gomba. Mily meglepő, nevét onnan kapta, hogy papírra kenték fel, amelyre rátapadva a legyek elhunytak.

fly agaric 2817723 1920
Tehát a képen szereplő gomba NEM ehető.

De nézzük a leves hozzávalóit:

10 ml olaj (nálam repce)

60 gramm vöröshagyma (pucolt súly, egyébként egy közepes nagyságú)

130 gramm sárgarépa

230 gramm tisztított csiperkegomba

200 gramm tejföl (nálam 12%-os)

20 gramm liszt (nálam teljes kiőrlésű barna rizsliszt)

Fűszerek: 1 púpos teáskanál petrezselyem, 2 teáskanál bazsalikom, 15 gramm só, ¼ teáskanál fehér bors, 2 csipet édesítőszer

finomat_másképp

 

Elkészítése: üvegesre pároltam az apró kockára vágott vöröshagymát az olajon, amelyre rátettem a vékony csíkokra vágott gombát és sárgarépát. Hagytam fedő alatt párolódni őket, majd felöntöttem 1,5 liter vízzel. Kis láng fölött tovább főztem.

Kimértem 200 gramm tejfölt, amihez hozzákevertem csomómentesen 20 gramm teljes kiőrlésű barna rizslisztet. A forró levesből hozzámértem, majd amikor a tejfölös alap is meleg lett, hozzáöntöttem a leveshez. Megfűszereztem. Hagytam, hogy egy utolsó forrjon.

Melegen tálaltam.


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész levesem súlya 1822 gramm lett, ebben nekem 585 kalória, 19 gramm fehérje, 36 gramm zsír és 50 gramm (szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 31 gramm) szénhidrát lett.

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: