Bevezető
FAHÉJ/KASSZIA
- Ceylon szigetén, a Szunda szigeteken és Kínában termő fűszer. Utóbbi helyről kasszia kerül csomagolásra/szállításra.
- A fa kérgéről lefejtett barna színű, jellegzetes illatú, enyhén csípős utóízt hagyó fűszerünk.
- A fahéjfa kérgéből nyert fűszer lágyabb, míg a kasszia erősebb-csípősebb utóízzel rendelkezik.
- Ha tekert/egész változatot vásárolunk könnyen megkülönböztethető egymástól a kettő: a fahéj mondhatni papírvékony, míg a kasszia vastagabb.
- Hozzánk, hazánkba körülbelül a 15. századba került.
- Fogyasztásával, felhasználásával csínján kell bánnunk, ugyanis kumarint tartalmaz, amelyből ha magasabb érték kerül szervezetünkbe, megemeli a vér májenzim számát. Pánikra azért semmi ok, 1 kg fahéj 2100-4400 mg kumarint tartalmaz (testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg engedélyezett)– írja a tudatosvasarlo.hu.
Ételek, amelyekhez illik
-
- Almás ételekhez/süteményekhez – rétesekhez
- Mézeskalács elengedhetetlen fűszere
- Rizses ételekhez
- Egészben használva gyümölcslevesekhez és befőttekhez
- Forralt borból nem igen maradhat ki
Szerepe a népgyógyászatban
-
- emésztésserkentő
- a diabetes.co.uk oldalán kísérletekre hivatkozva állítják, hogy a napi és rendszeres fogyasztása mérsékli a vércukor-, és inzulinszintet. 2007-ben publikált tanulmány szerint 6 gramm fahéj elfogyasztása csökkentette a hiperglikémia előfordulását az érintettek körében. Ettől függetlenül felhívja a figyelmet arra is, hogy további kísérletekre, megfigyelésekre lesz szükség!
Fűszerkisokos sorozat
A fűszerkisokos további részei, ide kattintva olvashatóak.
Felhasznált irodalom: itt, itt és itt. Borítóképért köszönet: Photo by Ngô Trọng An from Pexels