Bevezető
Még az Angliában töltött hónapok alatt ismerkedtem meg ezzel a nagyszerű, de egyszerű süteménnyel. Gyorsan elkészíthető, és tökéletesen megfelel tízóraira, uzsonnára, de még ebéd után desszertnek is. Én kifejezetten lekvárral és tejszínhabbal szeretem fogyasztani, de nyilván, ez ízlés kérdése.
Természetesen nem csak Angliában elterjedt finomságról van szó.
Nekem a lenti hozzávalókból 10 darab, apróbb méretű scone készült el. Zömében teljes kiőrlésű lisztből készült és –finomított-cukormentes.
Hozzávalók
245 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
105 gramm finomliszt
5 gramm só –nálam most parajdi-
5 gramm sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
40 gramm négyszeres erejű természetes édesítőszer –vagy 160 gramm kristálycukornak megfelelő egyéb édesítőszer-
200 ml tehéntej – 1,5%-os zsírtartalmú jelen esetben)
75 gramm puha margarin (én csökkentett zsírtartalmút használtam)
opcionális, elhagyható: 15 gramm búzasikér
1 db tojás a kenéshez vagy ezt elhagyva tejjel megkenve is jó lesz
Elkészítése
Ahogy fentebb is írtam végtelenül egyszerű. Minden hozzávalót kimérünk és alaposan kigyúrunk. Egy közepesen kemény, nem ragadós tésztát fogunk kapni. Ezt tetszőleges nagyságúra, gömbölyű formájúra formázunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket. Egy felvert tojással lekenjük és közepes láng felett (villany esetében ez körülbelül 180°C) 25 perc alatt készre sütjük őket. De természetesen a hőfok/sütési idő a sütő teljesítményétől függ.
A tartósítószer- és cukormentes szilvalekvár receptje ide kattintva érhető el.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
az összes, megsült scone súlya 585 gramm lett, ebben: 1433 kalória, 46,7 gramm fehérje, 26,7 gramm zsír és 233 gramm szénhidrát lett nekem.