kelkáposzta-főzelék-finomat-másképp
Főzelékek

Kelkáposzta főzelék

  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Bevezető

A kelkáposzta főzelék az az étel, amit egészen kicsi koromtól kezdve a Férjem megismeréséig kategorikusan elutasítottam. Ha nem is voltunk kebelbarátok a kelkáposztával, azért szívesen elfogyasztottam minden más módon. A főzelékkel való problémás kapcsolatom gyökere azt hiszem az iskolai menzához kapcsolódik. Mai napig fintor ül ki az arcomra, ha egészben kerül a számba a kömény, s biza úgy rémlik -pedig ide s tova lassan 25 éve, hogy iskolás lettem-, hogy az iskolai konyhára nem igen jutott őrölve.

giphy

Na de legyőzve a régi emlékeket, ma már készítem, bár azt nem állíthatom, hogy rendszeresen felkerül az étlapunkra, azt hiszem a Férjem nagy bánatára…

Én most tápióka keményítőt használtam a sűrítéshez, és fasírttal tálaltam. Természetesen teljes kiőrlésű búzaliszttel vagy egyéb liszttel -elsősorban azokra gondolok, amelyek alapvetően kisebb inzulinválaszt váltanak ki- sűríthető. A fasírt helyett, dönthetünk növényi fasírtok mellett is, melyeket széles választékban ezen a linken találtok. Tudom, hogy sokan tesznek magába a főzelékbe is valamilyen húsfélét (kolbászt, virslit stb), de én jobb szeretem meghagyni a lehetőséget egy húsmentes étkezésre, így nálunk általában köretnek/feltétnek kerül(het) mellé hús -ahogy most is-.

Miért együnk kelkáposztát?

  • szénhidrátban szegény zöldség
  • rendkívül magas a K vitamintartalma, amely vitamin ugye fontos szerepet játszik a véralvadásban
  • viszonylag jelentős mértékben található benne A vitamin, C vitamin és B9 vitamin is*.
    •  Az A vitamin a látás, a bőrünk és a csontok épségének megőrzésében is szerepet játszik,
    • míg a Szent-Györgyi Albertnek köszönhető C vitamin az immunrendszer és a hormonok szintézisében is aktívan szerepet játszik.
    • A B9 vitamin, vagyis a folsav talán leginkább a babát tervező, váró vagy már gyermeknek életet adó szülőknek a legismerősebb. Hiszen ez a vitamin felelős többek között a fejlődő embrió gerincének egészséges fejlődéséért.

Persze, ezek a vitaminok akkor tudnak a leginkább hasznosulni, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget, de az sem mindegy milyen főzési technikával készítjük el harapnivalót. 

Photo by Ellie Burgin from Pexels Photo by Ellie Burgin from Pexels – kattintható

Hozzávalók

750 gramm kelkáposzta

300 gramm burgonya

1 közepes fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

víz

1 evőkanál zsiradék -nálam most napraforgóolaj

8 gramm só

1 csapott evőkanál pirospaprika -édes-

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

1 csapott kávéskanál őrölt, fekete bors

1 teáskanál őrölt kömény

50 gramm keményítő

Elkészítése

1.legelsőnek leveleire szedtem a kelkáposztát és vékonyabb csíkokra vágtam. Alaposan megmostam őket és szűrőben hagyva, lecsöpögtettem róluk a felesleges vizet. Megpucoltam a burgonyaszemeket, és felkockáztam őket.

2.apró kockákra vágtam a vöröshagymát és üvegesre pároltam őket, majd hozzáadtam a fokhagymákat is. Én a kés lapos élével szoktam összezúzni őket. A fokhagyma gyorsan meg tud égni, ezért ne hagyjuk magára!

3.majd hozzáadtam a friss kelkáposztaleveleket és a krumplikat is. Felöntöttem nagyjából 500 ml vízzel, csupán annyival, hogy még ne lepje el teljesen a víz a káposztát. Ugyanis össze fognak esni a levelek és ha túl sok folyadék lesz rajta, akkor vagy több sűrítőanyagra lesz szükségünk vagy tovább kell főzni, hogy a felesleges folyadék elpárologjon róla. Fedő alatt körülbelül 30 percig főztem.

4.mikor teljesen megpuhult a kelkáposzta, megszórtam fűszerekkel: sóval, édesítővel, pirospaprikával és őrölt köménnyel.

5.100 ml vízben elkevertem 50 gramm tápióka keményítőt és a főzelékalaphoz öntöttem. Ekkor már visszább vettem a hőt a fazék alatt, ugyanis a keményítő és a magas hőfok nem barátok! Ha túl sokáig vagy túl nagy hő éri, akkor bizony elveszti sűrítő képességét! Pár perc főzés és kevergetés után le is vettem a tűzhelyről a fazekamat.

Kelkáposzta-főzelék-finomatmaskeppKelkáposzta főzelék fasírttal

Fasírttal tálaltam, de akár Dénes-Natura vargánya gombás fasírttal is jól passzolnak egymáshoz:

Dénes-Natura-vargánya-gombás-fasírt Dénes-natura vargánya gombás, növényi fasírt

Dénes-natura vargánya gombás, növényi fasírt- képre kattintva megvásárolható

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész főzelékem súlya 2096 gramm lett, ebben nekem 891 kalória, 37 gramm fehérje, 17 gramm zsír és 154 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 147 gramm) lett. jó étvágyat!

Diéta Oázis Webáruház

Hírlevél

Tarts velem a hírlevelekben is!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: