sütőtökös_csirkemell_basmati_rizzsel
Húsos ételek

Sütőtökös csirkemell basmati rizzsel

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
0
(0)

chicken_with_basmati_rice

Tart még a sütőtök szezonja, így a mi konyhánkba is került az egyik élelmiszerbolt polcáról. Nagyon sok érv szól a sütőtök fogyasztása mellett, a teljesség igénye nélkül:

  • kedvező áron hozzá lehet jutni
  • édeskés íze miatt még az egészen pici gyerekek is megeszik, s külön édesítést sem igényel az elkészítése során
  • 100 gramm csupán 45 kalóriát tartalmaz *
  • nagyon magas az A vitamin tartalma (100 grammban 10630 IU, ami a felnőtt szükséglet majdnem háromszorosát tartalmazza*)
  • magas a rosttartalma

Rengeteg módon felhasználható: megsüthetjük kevés sóval-borssal megszórva, de elkészíthetjük levesnek, főzeléknek, süteményben is megállja a helyét vagy ahogy lentebb is olvasható a receptben, hússal / hús mellé is.

Ez egy sütőtökös, csirkemelles recept, tejszínesen főzve, amit gluténmentes liszttel sűrítettem. Mivel rizs került mellé, így gluténmentes ételt tálaltam a fiúknak. Természetesen sűríthető glutént tartalmazó liszttel is. Ha valakinek az állati eredetű tejmentesség is szempont az elkészítés során, akkor rizstejszínt javasolnék a szimpla főzőtejszín helyett. Ha különlegesebb ízvilágra vágynék, akkor pedig kókusztejszínre voksolnék.

Én basmati rizzsel kínáltam, mert nálunk ez a rizsfajta a favorit, de természetesen bármi más lehet, akár gluténtartalmú köret is. Szerintem kuszkusszal, kölessel, bulgurral, tésztafélékkel is finom lenne.

newproject 1 original

Hozzávalók:

20 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)

80 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

680 gramm sütőtök (pucolt súly)

1 kg csirkemell

1 liter víz

250 ml főzőtejszín

50 gramm gluténmentes liszt (nálam teljes kiőrlésű barna rizsliszt)

Fűszerek:

15 gramm só

1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer

½ teáskanál őrölt gyömbér

¼ teáskanál őrölt fekete bors

¼ teáskanál őrölt fűszerkömény

½ evőkanál petrezselyem

Köret:

300 gramm szárazon kimért basmati rizs

10 ml zsiradék (nálam most napraforgóolaj)

5 gramm só

Elkészítése: először felkockáztam a vöröshagymát, a héjától megtisztított sütőtököt, a csirkemelleket. Egy teflonalapú lábosban, az olajon üvegesre pároltam a hagymát. Utána ráöntöttem a sütőtököt. Nagy hő fölött addig pároltam a sütőtökkockákat, míg lett egy vékony kérgük. Majd rátettem a szintén kockázott csirkemelleket és felöntöttem vízzel. Fedő alatt főztem nagyjából 20 percig.

Közben kevés zsiradékra kimértem a száraz rizst. Tűzhelyre tettem és addig pirítottam a rizsszemeket, míg pergősek nem lettek. Majd ráöntöttem 600 ml vizet. Fedőt helyeztem a lábosra és kis hő fölött, néha átkeverve megfőztem. Mikor még volt rajta egy kevés folyadék, levettem a tűzhelyről és fedő alatt további 15 percet hagytam duzzadni a rizsszemeket.

Mikor megfőtt a hús, kimértem a tejszínt, hozzáadtam a lisztet és alaposan elkevertem. Hozzáöntöttem a sütőtökös húsokra és folyamatos kevergetés mellett addig főztem míg kellő sűrűségű nem lett. Kimértem a fűszereket és rászórtam, majd még egyszer alaposan elkevertem.

Melegen, rizzsel tálaltam.

sütőtökös_csirkemell_basmati_rizzsel


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész ételem súlya (köret nélkül): 2425 gramm lett, ebben nekem 3230 kalória, 262 gramm fehérje, 83 gramm zsír és 338 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szerint 320 gramm) lett.

Jó étvágyat!

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 0 / 5. 0

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: