Tart még a sütőtök szezonja, így a mi konyhánkba is került az egyik élelmiszerbolt polcáról. Nagyon sok érv szól a sütőtök fogyasztása mellett, a teljesség igénye nélkül:
- kedvező áron hozzá lehet jutni
- édeskés íze miatt még az egészen pici gyerekek is megeszik, s külön édesítést sem igényel az elkészítése során
- 100 gramm csupán 45 kalóriát tartalmaz *
- nagyon magas az A vitamin tartalma (100 grammban 10630 IU, ami a felnőtt szükséglet majdnem háromszorosát tartalmazza*)
- magas a rosttartalma
Rengeteg módon felhasználható: megsüthetjük kevés sóval-borssal megszórva, de elkészíthetjük levesnek, főzeléknek, süteményben is megállja a helyét vagy ahogy lentebb is olvasható a receptben, hússal / hús mellé is.
Ez egy sütőtökös, csirkemelles recept, tejszínesen főzve, amit gluténmentes liszttel sűrítettem. Mivel rizs került mellé, így gluténmentes ételt tálaltam a fiúknak. Természetesen sűríthető glutént tartalmazó liszttel is. Ha valakinek az állati eredetű tejmentesség is szempont az elkészítés során, akkor rizstejszínt javasolnék a szimpla főzőtejszín helyett. Ha különlegesebb ízvilágra vágynék, akkor pedig kókusztejszínre voksolnék.
Én basmati rizzsel kínáltam, mert nálunk ez a rizsfajta a favorit, de természetesen bármi más lehet, akár gluténtartalmú köret is. Szerintem kuszkusszal, kölessel, bulgurral, tésztafélékkel is finom lenne.
Hozzávalók:
20 ml zsiradék (nálam napraforgóolaj)
80 gramm vöröshagyma (pucolt súly)
680 gramm sütőtök (pucolt súly)
1 kg csirkemell
1 liter víz
250 ml főzőtejszín
50 gramm gluténmentes liszt (nálam teljes kiőrlésű barna rizsliszt)
Fűszerek:
15 gramm só
1 nagy csipet négyszeres erejű édesítőszer
½ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt fekete bors
¼ teáskanál őrölt fűszerkömény
½ evőkanál petrezselyem
Köret:
300 gramm szárazon kimért basmati rizs
10 ml zsiradék (nálam most napraforgóolaj)
5 gramm só
Elkészítése: először felkockáztam a vöröshagymát, a héjától megtisztított sütőtököt, a csirkemelleket. Egy teflonalapú lábosban, az olajon üvegesre pároltam a hagymát. Utána ráöntöttem a sütőtököt. Nagy hő fölött addig pároltam a sütőtökkockákat, míg lett egy vékony kérgük. Majd rátettem a szintén kockázott csirkemelleket és felöntöttem vízzel. Fedő alatt főztem nagyjából 20 percig.
Közben kevés zsiradékra kimértem a száraz rizst. Tűzhelyre tettem és addig pirítottam a rizsszemeket, míg pergősek nem lettek. Majd ráöntöttem 600 ml vizet. Fedőt helyeztem a lábosra és kis hő fölött, néha átkeverve megfőztem. Mikor még volt rajta egy kevés folyadék, levettem a tűzhelyről és fedő alatt további 15 percet hagytam duzzadni a rizsszemeket.
Mikor megfőtt a hús, kimértem a tejszínt, hozzáadtam a lisztet és alaposan elkevertem. Hozzáöntöttem a sütőtökös húsokra és folyamatos kevergetés mellett addig főztem míg kellő sűrűségű nem lett. Kimértem a fűszereket és rászórtam, majd még egyszer alaposan elkevertem.
Melegen, rizzsel tálaltam.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: a kész ételem súlya (köret nélkül): 2425 gramm lett, ebben nekem 3230 kalória, 262 gramm fehérje, 83 gramm zsír és 338 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szerint 320 gramm) lett.
Jó étvágyat!