cukormentes_mandulás_kevert
Sütemények Egyéb édességek

Bögrés mandulás cukormentesen

Bevezető

Igazándiból korábban -s ezalatt az inzulinrezisztencia előtti időszakra/életemre gondolok- sem voltam nagy bögrés süti kedvelő. A mikrós bögrés sütiket viszont nagyon szeretem -azokat meg főleg azóta, mióta kiderült a betegség, hiszen ezek gyors segítséget nyújtanak leginkább a kis étkezések terén-.

Honfi Bernadett 10 perces (mikrós) muffin variációi

Viszont a héten egy gyerekkori ismerősöm írt nekem, -aki még igen friss a cukorhelyettesítők használata terén-, hogy nem sikerült az egyébként, már többször megsütött bögrés süteménye.

Kérdezte: mi lehet a baj?

Mivel még soha nem csináltam ilyen típusú süteményt, hát fogalmam sem volt. Persze nem hagyott nyugodni a  gondolat, hogy mi lehetett a probléma. Hiszen ezek a cukorhelyettesítők csupán egy dologra alkalmatlanok úgy igazán, az a karamellkészítés, hozzáteszem nagy szomorúságomra.

Szóval nyakunkon volt a január 12-e ami, mint megtudtam még az év elején a marcipán világnapja és arra gondoltam, nagyszerű alkalom ez arra, hogy készítsek egy bögrés mandulás süteményt.

Idén év elején úgy döntöttem, hogy ebben az évben minden élelemmel/étkezéssel kapcsolatos világnapot megosztok Veletek a blog Facebook oldalán, hátha lesz közöttük számotokra is újdonság!

Na már most neki is láttam a bögrés sütinek, elgondoltam az ízvilágot, kiválasztottam a mércének szolgáló, egyik kedvenc bögrémet, s aztán az elmúlt 10 éves kapcsolatom az inzulinrezisztenciával meghozta az eredményét: szépen mindent lemértem grammra pontosan 🙂 persze, először jót kuncogtam magamon, de aztán rájöttem, így a helyes, hiszen így nem „látatlanban”  ettem belőle.

Szóval ez itt lent egy bögrés süti, aminek hozzávalóit grammra pontosan is megtaláljátok.

Na de mi lehetett a probléma?

Nagy sajnálatomra, igazándiból pontosan nem tudhatom, de úgy sejtem, hogy mivel a bögrés sütemények hozzávalói között a kristálycukor mennyisége is bögrében mérendő, ez okozhatta a problémát. Ugyanis nyilván nem tudunk/szeretnénk annyi édesítőszert beletenni a süteményünkbe, mint amennyit a kristálycukorból tettünk. Hiszen

  • a legtöbb esetben az édesítőszer, amit használunk a ma már jól elterjedt négyszeres erejű, tehát jó édes lenne. Viszont ha kevesebbet teszünk bele, akkor meg változik a sütemény állaga.
  • plusz, valljuk be őszintén, rém drága lenne egy bögre édesítő, egy tepsi süteménybe

Egyelőre csak látatlanban tudok nyilatkozni, de szerintem a mandula lecserélése sem okoz problémát a receptben.

Nagyon finom lett, Tomi ( a Férj) úgy nyilatkozott jobbak mint a piskótalapú tortáim 🙁 Pedig én úgy szeretem azokat a tortákat!

Én egy 27×20-as tepsit használtam, következőnek kisebbet fogok választani, mert ehhez a tésztamennyiséghez, ez viszonylag nagynak bizonyult -már a mi süti,  sütés utáni magasságát illeti-.

Különlegessége ennek a süteménynek -ami a blogon található recepteket illeti-, hogy csak teljes kiőrlésű búzaliszt van benne, de higgyetek nekem: finom lesz így is! De tényleg! A zsiradék 25%-os zsírtartalmú margarin, hiszen éppen elég zsírtartalma lett a mandula hozzáadásával.


Finomat másképp a Facebookon

Hozzávalók

1 bögre -150 gramm- teljes kiőrlésű liszt vagy teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

½ bögre -75 gramm- darált mandula

40 gramm négyszeres erejű édesítőszer porrá őrölve

1 bögre – 230 ml- 1,5%-os tej

100 gramm 25%-os zsírtartalmú margarin

2 darab M-es méretű tojás

7 gramm sütőpor

egy kisebb citrom felének a leve

bögrés_mandulás_sütemény_teljeskiőrlésű

Elkészítése

1. rém egyszerűen elkészíthető, amolyan elronthatatlan sütemény, hiszen semmi más dolgunk nincs, mint mindent kimérni egy tálba és alaposan elkeverni.

2. elsőnek azonban porrá őröltem az édesítőszert.

3. én a robotgépemet hívtam segítségül és először a lisztet, majd a mandulát, az olvasztott margarint, a porrá őrölt édesítőszert, a két tojást, a sütőport és a citromlevet is az üstömbe mértem.

4. majd hozzáadtam a folyadékot és néhány percig hagyva a gépet dolgozni, homogén állagúra kevertettem.

5. Sütőpapíros tepsibe öntöttem a tésztát és 170°C-os (alsó-felső+légkeverés) sütőbe toltam, ahol 25 percig sült.

Mivel minden sütő más gőzerővel szolgál ki minket, így érdemes többször ránézni 15 perc letelte után, ha módunkban áll, akkor tűpróbát is végezni.


Diéta Oázis – Életmódváltók Webáruháza

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész süteményem sütés utáni súlya 662 gramm lett, ebben nekem 1459 kalória, 58 gramm fehérje, 82 gramm zsír és 108 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 100 gramm) lett.

Jó étvágyat!

Hírlevél

Tarts velem hírleveleimben is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy