Bevezető
A padlizsánkrém elkészítése nem igényel 35-40 percnél többet, viszont mindenképpen érdemes legalább egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy jól összeérjenek az ízek.
Használjuk ki, amíg kedvező áron hozzá lehet jutni, hiszen rengeteg hasznos élettani hatással bír, például:
♦ emésztés serkentő,
♦ jótékony hatással van az érfalakra és szívre,
♦ kiemelkedő A vitamin tartalma,
♦ antioxidáns tartalma is számottevő.*
Hozzávalók 3-4 személyre
230 gramm sült héjától megfosztott padlizsán -nálam ez 500 gramm nyers padlizsánt jelentett-
2 gerezd fokhagyma – 8 gramm-
10 gramm mustár
50 gramm vöröshagyma – pucolt súly-
5 ml frissen facsart citromlé
ízlés szerint őrölt fekete bors
só ízlés szerint
10 ml zsiradék -nálam extra szűz olívaolaj-
30 gramm majonéz (lehetőleg hozzáadott cukormentes)
5 gramm édesítőszer vagy cukor (kinek mi fér bele az étrendjébe)
Elkészítése
a padlizsánokat alaposan megmostam, kettévágtam és meglocsoltam zsiradékkal. Megszórtam sóval, őrölt borssal.
200 fokos sütőbe toltam és 20-25 perc alatt közepes lángon megsütöttem őket. Ha a villánk gond nélkül kijön a padlizsán húsából ki is vehetjük a sütőből. Egy kanál segítségével kiemeltem a héjból a padlizsánt, turmixgépem kelyhébe tettem és hozzáadtam a fokhagymát, vöröshagymát, mustárt, citromlevet és az édesítőszert. Leturmixoltam és fogyasztásig -kihűlt állapotban- hűtőbe tettem.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
Elég sok vizet veszített a sütés alatt -nem csoda, hiszen a padlizsán maga is rengeteg vizet tartalmaz-, így a kész padlizsánkrémem súlya 238 gramm lett. Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: 188 kalória és 18 gramm szénhidrát. 100 grammra számolva ez 79,04 kalóriát és 7,68 gramm szénhidrátot jelent.
A férjem kontakt grill alatt készült “pirítóssal” ette reggelire, ízlett Neki, máskor is készíteni fogom így, ebben a formában.