padlizsánkrém
Egyéb reggeli finomságok Húsmentes ételek

Padlizsánkrém

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
5
(1)

Bevezető

A padlizsánkrém elkészítése nem igényel fél óránál többet, viszont mindenképpen érdemes legalább egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy jól összeérjenek az ízek.

Használjuk ki, amíg kedvező áron hozzá lehet jutni, hiszen rengeteg hasznos élettani hatással bír, például:

♦ emésztés serkentő,

♦ jótékony hatással van az érfalakra és szívre,

♦ kiemelkedő A vitamin tartalma,

♦ antioxidáns tartalma is számottevő.*

Az eredeti padlizsánkrémrecept majonézzel készül -én magam is azzal fogom készíteni a későbbiekben- viszont nem kaptam cukormentes majonézt, így, úgy gondoltam markáns íze lehet a dijoni mustártól (is), nekünk ízlett. Persze sokan fogyasztanak cukrozott majonézt a mindennapokban, mert egyrészt, a majonézből viszonylag keveset szoktunk fogyasztani egyszerre, másrészről pedig igen zsíros termékről van szó, tehát a felszívódása nem a leggyorsabb. (Ha inzulinrezisztens/cukorbeteg vagy egyéb betegséggel élsz együtt, mindenképpen egyeztess orvosoddal ez ügyben!)

SAM_5309

Hozzávalók két személyre

230 gramm sült héjától megfosztott padlizsán -nálam ez 500 gramm nyers padlizsánt jelentett-

2 gerezd fokhagyma – 8 gramm-

10 gramm cukormentes dijoni mustár

50 gramm vöröshagyma

2 ml frissen facsart citromlé

1 csipet őrölt bors -lehet fekete vagy éppen fehér is-

só ízlés szerint – nálam 4 gramm parajdi volt-

10 ml zsiradék -nálam extra szűz olívaolaj-

opcionális: 30 gramm majonéz (lehetőleg hozzáadott cukormentes)

Elkészítése

a padlizsánokat alaposan megmostam, kettévágtam és egy olajozott tepsibe fektettem őket.

Alufóliával lefedtem és 20-25 perc alatt közepes lángon megsütöttem őket. Ha a villánk gond nélkül kijön a padlizsán húsából ki is vehetjük a sütőből. Egy kanál segítségével kiemeltem a héjból a padlizsánt, hozzáadtam a fokhagymát, vöröshagymát, mustárt, sót, borsot és a pár csepp citromlevet. Én botmixerrel pürésítettem és lezárva hűtőbe tettem egy éjszakára.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

Elég sok vizet veszített a sütés alatt -nem csoda, hiszen a padlizsán maga is rengeteg vizet tartalmaz-, így a kész padlizsánkrémem súlya 238 gramm lett. Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek: 188 kalória és 18 gramm szénhidrát. 100 grammra számolva ez 79,04 kalóriát és 7,68 gramm szénhidrátot jelent. 

A férjem kontakt grill alatt készült “pirítóssal” ette reggelire, ízlett Neki, máskor is készíteni fogom így, ebben a formában.

Majonézes verzió, pirított hagymás bagettel 👇

padlizsánkrém_tönköly_bagett

 

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Mennyire tetszett az, amit olvastál? 5 / 5. 1

Gyere és tarts velem az alábbi helyeken is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: