kézműves hamburger
„Fast food” Húsos ételek

Kézműves pulykaburger

kézműves-pulykaburger-teljes-kiőrlésű

Egy percig sem titkolom, ezzel a fogással nem kicsit túlléptem a napi szénhidrátkeretemet, ami az ebédet illeti! Így utólag is azt mondom, megérte és mozgok extra 20 percet! Íme, a pulykaburger teljes kiőrlésű buciban, hasznos(abb) szénhidrátokkal, talán kicsit egészségesebben!

Hozzávalók a bucihoz

280 gramm teljes kiőrlésű liszt

120 gramm finomliszt

7 gramm szárított élesztő

20 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

25 gramm búzasikér

8 gramm só

5 gramm négyszeres erejű édesítőszer

150 gramm tejföl (12%-os)

190 ml langyos víz

Tojás a kenéshez és szezámmag a szóráshoz (opcionális)

Hozzávalók a húspogácsákhoz

500 gramm zsírszegény darált pulykacomb

5 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)

130 gramm vöröshagyma (pucolt súly)

1 darab L-es méretű tojás

5 gramm petrezselyem

3 gramm rozmaring

1 csapott kávéskanál bors vagy borspótló

10 gramm só

25 gramm fokhagymakrém

Elkészítése

első lépésként minimális olajon barnára pirítottam az apróra vágott vöröshagymát. Majd ezt és minden fűszert kimértem a darált húsra, hozzáadtam a tojást és alaposan elkevertem. Hűtőbe tettem a kész masszát.

Következett a teljes kiőrlésű buci. Kimértem a robotgépem üstjébe a liszteket, a sikért, az élesztőt, az olajat, a tejfölt, sót és az édesítőszert. Miközben dolgozott a gép folyamatosan adagoltam a langyos vizet. Egy könnyű, lágy tésztát kaptam, de a gépet csak akkor állítottam le, amikor már szépen felcsavarodott a dagasztókarra a tészta. Lefedtem és körülbelül 30 perc alatt duplájára kelt (elég meleg volt a konyhában már, így gyorsan kelt).

Kivettem a hűtőből a húst. Négy egyenlő részre osztottam a húst, megformáztam és sütőbe toltam, grill funkció mellett mind a két oldalukat megsütöttem (körülbelül 10-10 perc alatt). Természetesen tökéletesen megsül serpenyőben is.

Mire a húspogácsákkal végeztem, megkelt a tésztám is. Szintén négy egyenlő részre osztottam és zsömle alakúra formáztam őket. Én, a Férjem kérésére kilapítom őket, mert nem szereti, ha nagyon magasra nő a hamburgerzsemle. Konyharuhával lefedve 10 percet pihentettem még őket. Tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre sültek.

Innentől kezdve már nem volt más dolgom, mint összekészíteni őket. Cukormentes majonézzel kentem meg a zsemlék alját, erre paradicsomszeleteket rakosgattam, majd következett a hús, néhány szelet uborka, lapka sajt (ekkor betoltam ismét a sütőbe a grill alá, hogy szépen ráolvadjon a sajt), ruccola saláta és végül cukormentes ketchup és mustár került bele.

hamburger-recept-finomat-maskepp

Teljes opcionális, lehet mellé (ha még belénk és a diétánkba fér) sült krumplit (nálunk zsírmentesen sült) is felszolgálni, olívabogyóval tűzdelve.

házi-hamburger-finomat-maskepp
A Férjem adagja

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a teljes kiőrlésű bucira: a kész zsemlék teljes súlya 752 gramm lett, ebben 1844 kcal, 71 gramm fehérje, 46 gramm zsír és 265 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 253 gramm) lett benne.

a húspogácsákra: kész súlyuk 420 gramm lett, ebben 818 kcal, 111 gramm fehérje, 28 gramm zsír és 22 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 11 gramm) lett benne nekem.

teljes-kiőrlésű-hambruger-buci

Buci fordított lisztarányokkal

Tegnap hamburgeres napot tartottunk és ehhez szerettem volna itthon megsütni a bucikat. Mivel a szénhidrátdiétában jól ismert 70% teljes kiőrlésű-, 30% fehér liszt arányát meg kellett fordítanom az autoimmun betegségem miatt, így a tegnap készült zsemlék ennek megfelelően lettek megsütve.

Egy darab bucim  130 grammos lett, mely -energiaár számolása nélkül- 85 forintba került.

Nem tettem a tésztájába búzasikért és friss élesztővel dolgoztam.

Hozzávalók

280 gramm finomliszt

120 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

20 gramm friss élesztő

20 ml olaj (extra szűz olívaolaj, de természetesen lehet más is)

8 gramm só

5 gramm xilit plus (bármilyen más édesítőszer megfelelő)

150 gramm tejföl (12%-os zsírtartalmú)

190 ml langyos víz

Tojás a kenéshez és szezámmag a szóráshoz

Elkészítése

Megegyezik a fente leírtakkal.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész bucik súlya 657 gramm lett (5 darabot formáztam), melyben nekem 1965 kalória, 57 gramm zsír, 213 gramm szénhidrát, 46 gramm fehérje lett. Glikémiás indexe nagyjából 40% körüli.

hamburger_zsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

%d bloggers like this: