Bevezető
Ez egy gyorsan elkészíthető pékárurecept, nem használtam fel hozzá sem öregtésztát, sem előtésztát. Eddigi kovászkudarcaim miatt pedig utóbbi szóba sem jöhetett (azóta már többször is készítettem kovászt ide kattintva elérhető a lépésről-lépésre útmutató hozzá). Viszont mindezek ellenére egy puha, könnyű tésztájú stanglit kaptunk, máskor is fogom sütni.
Hozzávalók
210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
90 gramm finomliszt
15 gramm friss élesztő
30 gramm napraforgómag
8 gramm só
20 gramm búzasikér (elhagyható)
230 ml langyos víz
70 gramm trappista a tetejére
1 darab tojás a kenéshez
Elkészítése
a robotgépem üstjébe mértem a liszteket, a sikért, a sót és az élesztőt (ügyelve arra, hogy közvetlenül ne érintkezzenek). A szotyit egy serpenyőben aranybarnára pirítottam, majd ezt is a száraz hozzávalóhoz öntöttem.
Miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a langyos vizet. A lisztek minőségétől/márkájától függően a folyadék mennyisége minimálisan változhat. Akkor jó a tészta, ha szépen elvált edényünk falától. Egy könnyű, puha végeredményt kaptam. Enyhén megliszteztem a tetejét és egy konyharuhával lefedve 45 percet kelesztettem.
Miután duplájára kelt, 7 egyenlő részre osztottam. Ovális alakúra nyújtottam őket, és mint amikor kifliket formázunk, ezeket is ahhoz hasonlóan felgöngyöltem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, egy tojással megkentem a tetejüket és darabonként 10 gramm sajttal megszórtam.
Előmelegített sütőben, magas hőfokon 25 perc alatt készre sütöttem őket.
Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek
a kész stanglijaim súlya 602 gramm lett sütés után, ebben 1499 kcal, 73,3 gramm fehérje, 38,3 gramm zsír és 201,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 190,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!
Jó étvágyat!
Volt, hogy szotyi nélkül sütöttem meg 🙂