napraforgos-sajtos-stangli
Bagettek Pékáruk

Pirított napraforgómagos – sajtos stangli

Bevezető – Pirított napraforgómagos – sajtos stangli

Ez egy gyorsan elkészíthető pékárurecept, nem használtam fel hozzá sem öregtésztát, sem előtésztát. Eddigi kovászkudarcaim miatt pedig utóbbi szóba sem jöhetett (azóta már többször is készítettem kovászt ide kattintva elérhető a lépésről-lépésre útmutató hozzá). Viszont mindezek ellenére egy puha, könnyű tésztájú stanglit kaptunk, máskor is fogom sütni.

Hozzávalók

210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

90 gramm finomliszt

15 gramm friss élesztő

30 gramm napraforgómag

8 gramm só

20 gramm búzasikér (elhagyható)

230 ml langyos víz

70 gramm trappista a tetejére

1 darab tojás a kenéshez

Elkészítése

  1. a robotgépem üstjébe mértem a liszteket, a sikért, a sót és az élesztőt (ügyelve arra, hogy közvetlenül ne érintkezzenek). A szotyit egy serpenyőben aranybarnára pirítottam, majd ezt is a száraz hozzávalóhoz öntöttem.
  2. Miközben dolgozott a gép, folyamatosan adagoltam a langyos vizet. A lisztek minőségétől/márkájától függően a folyadék mennyisége minimálisan változhat. Akkor jó a tészta, ha szépen elvált edényünk falától. Egy könnyű, puha végeredményt kaptam. Enyhén megliszteztem a tetejét és egy konyharuhával lefedve 45 percet kelesztettem.
  3. Miután duplájára kelt, 7 egyenlő részre osztottam. Ovális alakúra nyújtottam őket, és mint amikor kifliket formázunk, ezeket is ahhoz hasonlóan felgöngyöltem.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, egy tojással megkentem a tetejüket és darabonként 10 gramm sajttal megszórtam.
  5. Előmelegített sütőben, magas hőfokon 25 perc alatt készre sütöttem őket.

sajtos-szotyis-stanglik-finomat-másképp


Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

a kész stanglijaim súlya 602 gramm lett sütés után, ebben 1499 kcal, 73,3 gramm fehérje, 38,3 gramm zsír és 201,8 gramm szénhidrát (a szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 190,5 gramm) lett benne nekem. Ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Jó étvágyat!

sajtos-stanglik-teljes-kiőrlésű-finomat-másképp

 

Volt, hogy szotyi nélkül sütöttem meg 🙂

sajtos-stangli_finomat_maskepp

Füstölt sajtos mini stanglik

Némileg változtattam a fenti recept alapján. Most már elég régóta nem eszik a gyerekek a magvas pékárukat, így a szotyi ismét elhagyásra került. A tojást is lehagytam, mert a reszelt sajt ráolvad a stanglikra, így ugyan fakóbbak lettek, de nem zavart, Ha viszont magvakkal szórnátok sajt helyett, akkor mindenképp érdemes tojással is lekenni.

Hozzávalók

210 gramm finomliszt

90 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

15 gramm friss élesztő

30 gramm margarin

8 gramm só

180 ml langyos víz

40 gramm füstölt sajt a tetejére

Elkészítése

  1. A liszteket átszitáltam. A teljes kiőrlésűből visszamaradt korpát/héjat is hozzáadtam természetesen.
  2. Az élesztőt tálam egyik felébe, a sót a másik felébe tettem.
  3. Hozzáadtam a zsiradékot.
  4. Miközben dolgozott a gép, több részletben öntöttem hozzá a langyos vizet.
  5. Körülbelül 30-35 perc alatt, lefedve duplájára kelt.
  6. Most 6 egyenlő részre formáztam, sütőpapíros tepsire rakosgattam őket.
  7. Megszórtam tetejüket reszelt sajttal és lefedve addig kelesztettem őket, míg felmelegedett a sütő.
  8. 200°C-on (alsó-felső), lefedés nélkül nagyjából 20 perc alatt megsültek.

Hozzávetőleges/irányadó tápanyagértékek

A kész mini stanglijaim össz súlya 508 gramm lett (65 grammos elpárolgás mellett). 1 darabban nekem 214 kalória, 5 gramm zsír, 6 gramm fehérje és 34 gramm szénhidrát lett.

sajtos-mini-stangli-finomat-maskepp

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy